"Peste 10 zile, la Convenţia Naţională a PDL, voi vota cu Toader Paleologu (TP) şi îi invit şi pe alţi colegi să facă acelaşi lucru", scrie Preda pe blogul său.
"TP a asumat cu sinceritate şi în mod spontan majoritatea celor 35 de puncte pe care le-am înfăţişat, alături de colegii mei, Monica Macovei şi Sever Voinescu, în urmă cu câteva săptămâni, ca platformă de modernizare a PDL. În stilul său propriu, cu umor şi fără înverşunare, Toader Paleologu a vorbit despre aşteptările publicului aşa cum le-am aşternut pe hârtie şi noi, cei trei membri PDL dispreţuiţi şi umiliţi la CNC de cvasi-totalitatea colegilor noştri. Coerenţa îmi cere să îl sprijin pe cel care a preluat ceea ce eu nu am putut duce mai departe. S-ar putea ca el să fi găsit tonul potrivit", explică Preda.
În opinia sa, Paleologu dă dreptei un sens liberal clar.
"În contextul dorinţei PDL de a ocupa zona dreaptă a spectrului politic, avem nevoie ca de aer de sensibilitate liberală. Din nefericire, multe discursuri pedeliste despre dreapta o confundă cu populismul. România are nevoie de liberalism, nu de populism. Cu atât mai mult cu cât PNL a abandonat dreapta, în profitul populismului pesedist. Şi tot aşa cum populismului adversarilor trebuie să-i opunem liberalismul, radicalismului lor trebuie să-i opunem moderaţia noastră", adaugă europarlamentarul.
În opinia lui Cristian Preda, Paleologu este singurul dintre candidaţi care "leagă modernitatea (şi modernizarea) de civilizaţie (şi civilitate), indiferent că este vorba despre felul de a vorbi în public (inclusiv cu adversarii) sau despre aspectul oraşelor".
"Din nefericire, kitschul, sudalma şi grobianismul au cucerit o imensă parte din spaţiul public. Orice tentativă de a face o politică elegantă, destinsă şi demnă trebuie sprijinită în chip deschis. Demobilizarea electoratului are, între multe alte cauze, şi reţinerea cetăţeanului oarecare de a valida drept reprezentanţi nişte persoane cu educaţie sub-mediocră, care vorbesc ca pe maidan. Publicul aşteaptă ca reprezentanţii lui să fie mai buni decât «românul mediu», nu sub nivelul acestuia", afirmă Preda.
"Şi PNL şi PSD şi-au întinerit echipele de conducere, dar atât Antonescu, cât şi Ponta sunt plămădiţi din materia primă care a servit la fabricarea politicianului postcomunist de nivel mediu. Singurul lor avantaj e faptul că sunt alţii, nu faptul că sunt diferiţi substanţial de ceea ce a respins deja cetăţeanul român în trecut. Politica a favorizat clonarea. Nu suntem însă condamnaţi să rămânem în chingile impuse de tranziţie. Întinerirea politicii înseamnă ieşirea din tiparele ce par inevitabile. Doar aşa poate fi destabilizat USL, nu prin scenarii fanteziste despre alianţe subterane ale unuia sau ale altuia cu adversarii de azi, care sunt - de altfel - şi aliaţii indispensabili de ieri", mai scrie Preda.
Cristian Preda menţionează şi un "motiv de natură strict personală" în privinţa susţinerii lui Paleologu, respectiv intersecţia biografiilor lor într-un punct foarte important. "Atât eu, cât şi Toader ne-am desăvârşit educaţia universitară sub îndrumarea lui Pierre Manent. Discipol al lui Raymond Aron şi unul dintre cei mai mari specialişti în teoria politică din ultimele decenii, Manent ne-a condus tezele de doctorat în ştiinţe politice susţinute la Paris în 1998 şi, respectiv, în 2001", relatează Preda.
Despre o posibilă susţinere a vreuneia dintre moţiuni, Preda preciza că ceea ce este sigur este că le va citi pe cele care vor fi depuse.
Citește pe Antena3.ro