x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristian Preda: Libertatea este mai puternică decât ura faţă de Băsescu. Partidele din USL vor să rămână libere şi după alegeri

Cristian Preda: Libertatea este mai puternică decât ura faţă de Băsescu. Partidele din USL vor să rămână libere şi după alegeri

18 Mar 2012   •   11:08
Cristian Preda: Libertatea este mai puternică decât ura faţă de Băsescu. Partidele din USL vor să rămână libere şi după alegeri

Europarlamentarul PDL Cristian Preda este de parere ca PSD si PNL vor sa-si mentina libertatea de asociere politica si dupa alegeri, ceea ce ar dovedi ca de fapt "libertatea este mai puternica decat ura" fata de presedintele Traian Basescu.

"Nici PNL, nici PSD nu vor introduce in statutele lor politice interdictia de a colabora cu PDL dupa alegeri. Anuntul trebuie citit luand in seama prevederile Protocolului USL. Acesta contine, ce-i drept, la punctul 8.9. propozitia: este interzisa negocierea cu PDL pentru formarea majoritatii parlamentare. Atat si nimic in plus. Pe de alta parte, acelasi Protocol nu prevede formarea unui singur grup parlamentar, al USL, ci sugereaza ca PSD si, respectiv PNL+PC vor avea fiecare cate un grup, acestea urmand sa colaboreze", sustine Preda, pe blog.

Europarlamentarul PDL se intreaba despre semnificatia "insistentei" cu care PNL si PSD "au subliniat ca nu e nevoie ca interdictia colaborarii cu PDL sa fie explicit indicata in actele fundamentale".

"Malitiosii cred ca PSD si PNL se suspecteaza reciproc, dupa ce Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca va aplica à la lettre textul Constitutiei care ii cere sa cheme la negocieri pentru formarea guvernului partide, nu aliante. Un statut te poate aservi, un protocol e mai slab. Cel al USL spunea, de altfel, in articolul 9.10 ca sanctiunile pentru incalcarea protocolului se asimileaza celor pentru incalcarea statutelor partidelor, decise de fiecare partid in parte, din proprie initiativa sau la solicitarea celeilalte parti. Cu alte cuvinte: cine incalca intelegerea va decide sanctiunile potrivite", afirma Preda.

"In ceea ce ma priveste, consider ca gesturile recente ale PSD si PNL vadesc faptul ca libertatea este mai puternica decat ura (fata de presedinte, desigur). Partidele din USL vor sa ramana libere si dupa alegeri. Cum libertatea adversarilor e la fel de insemnata ca si cea a prietenilor, nu pot decat sa salut aceasta evolutie a lucrurilor. Cu speranta ca ea va aduce si un dram de moderatie", conchide Cristian Preda.

×