x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristian Tudor Popescu: "Băsescu are de ales: ajută PDL sau se ajută pe sine!"

Cristian Tudor Popescu: "Băsescu are de ales: ajută PDL sau se ajută pe sine!"

27 Apr 2012   •   16:40
Cristian Tudor Popescu: "Băsescu are de ales: ajută PDL sau se ajută pe sine!"

Cristian Tudor Popescu a declarat la Romania TV ca instalarea unui guvern USL i-ar pune probleme presedintelui Traian Basescu, pentru ca acesta s-ar confrunta cu o posibila suspendare din functie. Pe de alta parte, crede jurnalistul, daca ii trimite pe democrat-liberali in opozitie, seful statului ar scoate partidul din "zona rosie".

"O posibilitate este ca domnul Traian Basescu sa ofere aceasta guvernare domnului Victor Ponta, care nu o poate refuza. E o oferta de nerefuzat, in termeni de filmul Nasul", a spus C.T. Popescu.

Jurnalistul a aratat ca o astfel de varianta ar fi in favoarea PDL: "L-ar scoate din zona rosie, din zona de mare dificultate in care se afla acum. Ar inceta pierderea de puncte electorale si ar fi posibile niste reforme de reconstructie a partidului, nemaiexistand presiunea ramanerii la putere. Ar insemna o formula pe termen lung pentru supravietuirea si consolidarea partidului, deci nu o formula disperata, imediata, acum pentru castigarea alegerilor."

In schimb, instalarea unui guvern al USL comporta dezavantaje pentru presedintele Basescu, deoarece acesta risca sa fie suspendat din functie.

"Pentru domnul Traian Basescu poate fi rau, pentru ca poate aparea riscul suspendarii, indata ce USL se afla la guvernare si are majoritate in Parlament. Exista insa si posibilitatea ca domnul presedinte sa propuna pe altcineva, sa tergiverseze, sa propuna diverse formule hibride, guvern de uniune nationala sau mai stiu eu ce si, prin astfel de procedee, poate sa impinga lucrurile chiar dincolo de alegerile locale si poate chiar pana in alegerile anticipate, daca va considera ca asa ceva ii convine din punctul domniei sale de supravietuire ca politician la putere", a afirmat CTP.

"Cred ca domnul Basescu are de ales astazi. Ramane de vazut daca domnul Basescu va alege sa ajute PDL sau va dori sa se ajuta pe sine", a adaugat Cristian Tudor Popescu.

In ceea ce priveste USL, jurnalistul crede ca aceasta va incerca sa-si mentina, din postura de formatiune de guvernamant, popularitatea pe care o are.

"Un guvern USL va lua niste masuri care sa ii conserve capitalul politic. Va fi prima grija acestui guvern, nu sa ia niste masuri logice din punct de vedere economic corecte, poate masuri dureroase, ci sa-si mentina sau chiar sa-si sporeasca capitalul electoral pana la toamna", sustine CTP.

In ceea ce priveste PDL, jurnalistul a aratat ca partidul este divizat in doua tabere: cei care sustin intrarea in opozitie, reconsolidarea partidului din aceasta postura si inlaturarea unor lideri impopulari, si cei care isi doresc ca PDL sa ramana la putere in acest an cu orice pret.

"Atata vreme cat Elena Udrea ramane emblematica pentru PDL, sansele pentru viitor ale acestui partid sunt nule", a comentat CTP.

×