POLITIC
Pentru prima data de la infiintare, Camera Deputatilor si Senatul reunite in sedinta comuna vor incerca astazi sa puna capat blocajului din CNSAS prin desemnarea unui nou membru in Colegiul Consiliului.
Astfel, teoretic, cvorumul de lucru ar putea fi asigurat iar membrii Colegiului CNSAS ar putea incepe verificarea candidatilor la alegerile parlamentare si prezidentiale.
DANA PICIU, GABRIELA ANTONIU
PROTEST. Un episod al crizei din CNSAS a culminat anul trecut in martie cu formarea unui lant uman in jurul Parlamentului
|
CRIZA. De la infiintarea sa in martie 2000, Colegiul CNSAS a trecut prin numeroase crize si blocaje, principalele motive fiind nemultumirile legate de colaborarea cu SRI si neintelegerile dintre membrii sai. O astfel de criza a avut loc anul trecut in martie cand s-a format celebrul lant in jurul Palatului Parlamentului, organizat de BNS, partidele politice din opozitie si de diverse asociatii civice. Protestul venea ca urmare a propunerii de revocare a Colegiului CNSAS, blocat din cauza conflictului intre gruparile Onisoru, respectiv Dinescu - Patapievici pe tema modificarii Legii Ticu si a publicarii numelor ofiterilor de securitate care au facut politie politica. Propunerea de revocare a fost facuta de o subcomisie parlamentara condusa de fostul senator PSD, Ion Predescu, care s-a ocupat cu verificarea crizei de la CNSAS.
RAPORT. In rapotul intocmit de aceasta subcomisie, se arata ca activitatea Colegiului a incetat de la data de 22 octombrie 2002, din cauza crizei aparute intre membrii acestuia. Cat despre cauzele dezbinarii Colegiului, in raport se arata ca acestea constau in conceptiile diferite ale membrilor celor doua grupari cu privire la dosarele fostei Securitati, Ion Predescu dand dreptate gruparii Onisoru care "are un punct de vedere conform cu prevederile legii". In raport se mai arata ca dezbinarea dintre membrii Colegiului este cauzata si de pregatirea generala si profesionala diferita a acestora, orientarile lor politice si influentele din partea partidelor. El a amintit si cazul publicarii in presa a unor date din dosarul tatalui lui H. R. Patapievici, care "a determinat un scandal intre cele doua grupari". Predescu a mai spus ca relatia CNSAS cu SRI este "bine intentionata" si ca invinuirile care au fost aduse SRI de catre unii membrii ai Colegiului sunt "nejustificate". In privinta prezentelor la sedinte, in raport exista un tabel care indica faptul ca cele mai multe prezente le aveau Aurel Pricu, Constantin Buchet si Florin Chiritescu, iar cele mai putine le au H.R. Patapievici, Andrei Plesu si Mircea Dinescu.
Citește pe Antena3.ro
REVENIRE. Mircea Dinescu a revenit in scurt timp asupra demisiei din Colegiul CNSAS, precizand ca se va intoarce in Consiliu, pentru a nu da satisfactie inamicilor sai. Dinescu a precizat ca nici el, nici Andrei Plesu nu si-au depus in scris demisiile la conducerea CNSAS, dar ca Andrei Plesu nu revine asupra deciziei.
DISCUTIII ONISORU-NASTASE
Presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru a afirmat intr-un interviu acordat recent BBC ca l-a contactat telefonic pe primul ministru Adrian Nastase pentru o solicitare a CNSAS privind infiintarea a 12 posturi suplimentare pe bugetul pentru anul viitor, solicitare pentru care premierul promisese sprijin. De asemenea, Onisoru a precizat ca "a profitat" de discutia cu premierul pentru a-l ruga sa intervina "in ideea continuarii activitatii CNSAS", referindu-se la riscul de blocare a activitatii institutiei prin inexistenta cvorumului, ca urmare a demisiilor lui Dinescu si Plesu si a neprezentarii la sedinte a altor doi membri ai Colegiului. Primul ministru a promis ca se va interesa de aceasta situatie si ne va sprijini, a mai spus presedintele CNSAS. (Aniela Nine)
TABERELE DIN COLEGIU
GRUPAREA ONISORU: Gheorghe Onisoru, presedinte, 39 ani, istoric, sustinut de PNL; Mihai Gheorghe, vicepresedinte, 34 ani, procuror, sustinut de PSD, demisionat; Constantin Buchet, secretar, 33 ani, istoric, sustinut de PRM; Florian Chiritescu, membru, 42 ani, economist, sustinut de PSD; Aurel Pricu, membru, 34 ani, inginer, sustinut de PSD.GRUPAREA DINESCU: Mircea Dinescu, membru, 52 ani, ziarist, sustinut de PD; Andrei Plesu, membru, 54 ani, scriitor, sustinut de PD; Claudiu Secasiu, membru, 38 ani, ziarist, sustinut de PNTCD; Horia Roman Patapievici, membru, scriitor, sustinut de PNTCD; Viorel Mircea Nicolescu, membru, 60 ani, profesor universitar, sustinut de PNTCD; Csendes Ladislau, membru, 38 ani, muzicolog, sustinut de UDMR.