x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Criza, ziua 2

Criza, ziua 2

de Aniela Nine    |    09 Iul 2005   •   00:00
Criza, ziua 2

Marko Bela e de acord cu anticipatele, dar spune ca se putea gasi o solutie si in formula de azi / Mircea Geoana il ataca dur pe presedintele Traian Basescu / Alianta discuta calendarul alegerilor saptamana viitoare / Comisia Europeana considera ca nu exista timp de pierdut pentru ca Romania sa adere la UE in 2007 /

Marko Bela: "Am fi putut gasi o solutie"


Consiliul Operativ al UDMR a acceptat ieri sustinerea ideii de alegeri anticipate, desi liderii Uniunii considera ca Guvernul ar fi putut functiona si cu actuala majoritate parlamentara.

UDMR sustine organizarea alegerilor anticipate, insa nu agreeaza solutia gasita de partenerii de coalitie, este declaratia pe care liderul UDMR a facut-o ieri dupa sedinta Consiliului Operativ al Uniunii, menita a adopta o pozitie fata de anuntata demisie a lui Tariceanu si decizia organizarii de anticipate. Dupa o sedinta de mai bine de patru ore, Consiliul Uniunii a decis ca-i sustine pe reprezentantii coalitiei in procesul de organizare a alegerilor anticipate, desi liderii UDMR considera ca Guvernul ar fi putut functiona si cu actuala majoritate parlamentara.

ACORD PARTIAL. "Suntem de acord cu colegii din coalitie ca trebuie sa gasim o solutie pentru actuala situatie grava, dar si prin actuala majoritate am fi putut gasi o solutie. Avem o majoritate, e adevarat ca este fragila, dar, prin organizare si prin disciplina, pana la urma am gasit raspunsuri adecvate la problemele ivite si consideram ca si in continuare am fi fost capabili sa gasim astfel de raspunsuri", a declarat Marko Bela.

SCOP. Totusi, Marko a sustinut si ideea formarii unei majoritati "mai confortabile" in urma anticipatelor, ceea ce ar asigura un cadru mai lejer de aplicare a programului de guvernare: "Luand in considerare decizia colegilor din Alianta D.A. privind declansarea procedurilor care vizeaza alegerile anticipate si fiind de acord cu ei ca astfel am putea intari majoritatea existenta si am putea crea un cadru de incredere mai larg privind programul comun de guvernare, Consiliul Operativ al UDMR a decis ca vom actiona solidar cu partenerii de coalitie si suntem de acord cu declansarea acestor proceduri privind alegerile anticipate".

FARA ENTUZIASM. Marko Bela a explicat si motivul pentru care "nu au fost entuziasmati" de decizia celor doua partide partenere de coalitie, facand referire la periclitarea integrarii europene la termenul stabilit. "Si prin decizia Curtii Constitutionale, si prin alegeri anticipate, s-a creat riscul intarzierii procesului de aderare. De aceea, noi am avut o dilema. Noi nu am fost entuziasmati de decizia colegilor din PNL-PD. Recunoastem motivul lor, si anume ca astfel s-ar putea intari majoritatea actuala si s-ar putea obtine un plus de incredere, dar, in acelasi timp, daca nu vom fi disciplinati, inclusiv in campania electorala, intr-adevar am putea frana si periclita procesul de aderare", a explicat liderul Uniunii.

FRAGILITATE
"Avem o majoritate, e adevarat ca este fragila, dar prin organizare si prin disciplina, pana la urma am gasit raspunsuri adecvate la problemele ivite si consideram ca si in continuare am fi fost capabili sa gasim astfel de raspunsuri"

SINCER
"Noi nu am fost entuziasmati de decizia colegilor din PNL-PD. Recunoastem motivul lor, si anume ca astfel s-ar putea intari majoritatea actuala si s-ar putea obtine un plus de incredere"Marko Bela, presedintele UDMR

STOLOJAN, VAZUT PREMIER
Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a declarat ieri ca l-ar vedea ca premier, "in mod indiscutabil" pe Theodor Stolojan, deoarece are experienta, a mai fost prim-ministru si s-ar descurca foarte bine in situatia actuala. Presedintele Senatului nu crede insa ca Stolojan s-ar implica intr-un guvern de forma, poate doar in unul "care ar prelua fraiele tarii". Nicolae Vacaroiu a precizat ca daca Guvernul va emite o ordonanta de urgenta pentru legea privind proprietatea, conform Constitutiei trebuie convocata o alta sesiune extraordinara. De asemenea, daca premierul isi va da concret demisia, trebuie convocata o sesiune extraordinara in termen de 10 zile. Daca facem un calcul, a spus Nicolae Vacaroiu, pana la sfarsitul lui august vom avea sase sau sapte sesiuni extraordinare. La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ca sesiunea parlamentara extraordinara in care se vor dezbate prevederile din legile Justitiei declarate neconstitutionale "ramane in picioare", ea fiind deja decisa de conducerile celei doua Camere. Adrian Nastase a spus ca raportul care va fi intocmit de comisiile juridice va fi discutat miercuri, 13 iulie, in plenul celor doua Camere, intr-o sedinta extraordinara, care a fost deja convocata. Raportul urmeaza sa fie intocmit de comisiile juridice la inceputul saptamanii viitoare. (Gabriela Antoniu)

OBIECTIV, GUVERNAREA
Intrebat despre prezenta Uniunii in viitoarele structuri de conducere ale statului, Marko a declarat ca Uniunea urmareste obtinerea "unei prezente cat mai importante" in Parlament, dar si in Guvern. In plus, liderul UDMR considera ca nu exista nici un risc privind pierderea acestor posturi, deoarece Uniunea are un electorat stabil. In ceea ce priveste eventuale negocieri cu alte partide, Marko si-a declarat dispozitia de a discuta si cu alte formatiuni politice, daca acestea o vor cere, dar a precizat ca decizia este deja luata.

PASI
Membrii coalitiei guvernamentale vor discuta la inceputul saptamanii viitoare pasii care trebuie urmati pentru declansarea alegerilor anticipate, precum si calendarul alegerilor. Anuntul a fost facut ieri de vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur, care a spus ca premierul Calin Popescu-Tariceanu va demisiona joi, 14 iulie, si ca dorinta Aliantei este ca alegerile anticipate sa fie organizate cat mai repede: sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie. Flutur a adaugat ca in perioada dintre demisia actualului Cabinet si alegerile anticipate guvernul interimar isi va continua activitatea si va lucra la implementarea reformelor necesare aderarii la UE.
×
Subiecte în articol: politic decizia udmr anticipate actual