x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CRJ: Profesorul de drept Boc ştie că legea nu se schimbă după oameni; premierul Boc a uitat, se pare

CRJ: Profesorul de drept Boc ştie că legea nu se schimbă după oameni; premierul Boc a uitat, se pare

21 Apr 2010   •   00:00

Propunerile Cabinetului de revizuire a Constituţiei reprezintă, dacă se vor concretiza, "o glumă extrem de proastă" în opinia directorului executiv al Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), Georgiana Iorgulescu, ea afrmând că Parlamentul va avea un rol mai slab şi criticând lipsa dezbaterii.

"Ceea ce a glăsuit premierul ca fiind propunerea Guvernului de revizuire a Constituţiei este o glumă extrem de proastă, în măsura în care ea se va şi petrece. Spun acest lucru pentru că cele câteva propuneri de modificare nu ne vor duce nici la stabilitate politică, nici la o guvernare mai bună, nici la clarficări ale atribuţiilor diverşilor actori instituţionali, cum ar fi preşedintele, primul ministru, statutul procurorului sau CSM-ul şi nici la lămurirea noii împărţiri administative a ţării sau a modului de numire a judecătorilor de la Curtea Constituţională", afirmă Iorgulescu.

Iorgulescu critică dur punerea în practică a rezultatului referendumului "manipulatoriu", lucru făcut, în opinia ei, pentru a diminua puterea Parlamentului în raport de cea a Executivului
"Aflăm că acest Guvern va pune în practică rezultatul referendumului manipulatoriu, făcut fără informare prealabilă şi cu mesaj incriminator la adresa unei puteri, cea legiuitoare, aducând la nivel de politica de stat dictatura majorităţii, respectiv Parlamentul unicameral. Mai aflăm că Parlamentul va fi forţat să se pronunţe în legătură cu învestitura Guvernului într-un termen dat, dar pasul în oglindă nu este făcut şi în cazul în care preşedintele trebuie să emită un decret de numire în funcţie. Prin urmare, o putere este mai putere decât alta. În ceea ce priveşte suspendarea preşedintelui, înţeleg că Executivul doreşte ca avizul Curţii Constituţionale să fie obligatoriu pentru Parlament. Dacă este aşa, atunci de ce se mai păstrează procedura parlamentară de suspendare? Se pare că se doreşte a se da un rol cât mai slab Parlamentului, începând de la rolul său de control asupra Executivului, până la existenţa unei singure camere", afirmă Georgiana Iorgulescu.

Nu în ultimul rând, liderul CRJ - organizaţie care a făcut parte din Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, dar şi din Coaliţia "Opriţi Codurile!" - a criticat faptul că şi propunerile Cabinetului nu au fost supuse unei dezbateri publice înainte de a deveni proiect legislativ şi de a fi transmise Preşedinţiei, pentru a fi apoi trimise Parlamentului.

"Unde este forumul constituţional, ca loc de dezbatere a propunerilor de modificare? Trag nădejde că profesorul de drept constituţional Emil Boc ştie că o Constituţie nu se schimbă în funcţie de oamenii aflaţi la putere, ci se modifică după niste principii rezistente în timp, lucru pe care premierul Emil Boc se pare că l-a uitat.
Mediafax

×
Subiecte în articol: politic