În ciuda lirismului premierului desemnat sau a ameninţărilor privind costurile crizei politice, parlamentarii au respins Cabinetul Croitoru. Mingea se află acum iar în Dealul Cotroceniului, Băsescu trebuind să facă o altă propunere de premier. Acordul cu FMI ar putea fi însă respectat, Legislativul votând o hotărâre prin care cere Guvernului Boc să transmită proiectul de buget Parlamentului.
În ciuda lirismului premierului desemnat sau a ameninţărilor privind costurile crizei politice, parlamentarii au respins Cabinetul Croitoru. Mingea se află acum iar în Dealul Cotroceniului, Băsescu trebuind să facă o altă propunere de premier. Acordul cu FMI ar putea fi însă respectat, Legislativul votând o hotărâre prin care cere Guvernului Boc să transmită proiectul de buget Parlamentului.La capătul a aproape cinci ore, inevitabilul s-a produs ieri în Parlament; întrunind numai 189 de voturi favorabile din cele 236 necesare şi contabilizând alte 250 de voturi împotrivă, Cabinetul Croitoru a fost respins de noua majoritate. În acest context, parlamentarii i-au cerut din nou lui Băsescu să îl desemneze pe Johannis premier, cu atât mai mult cu cât interimatul miniştrilor PD-L la ministerele deţinute anterior de pesedişti expiră la 14 noiembrie. Potrivit Constituţiei, Traian Băsescu trebuie, în urma consultărilor cu partidele parlamentare, să desemneze un nou premier.
Dezbaterile din plen, cum rezultatul votului era unul cunoscut dinainte, au fost folosite de cele două tabere din Parlament, PD-L şi noua majoritate, pentru a se acuza reciproc. Astfel că, înainte de startul ostilităţilor, nimeni nu s-a obosit să-l asculte pe Lucian Croitoru, care a invocat posibilitatea ca instabilitatea politică să ducă la majorarea nevoilor de finanţare ale României, în prezent de 3,5 miliarde de euro, la 5 miliarde de euro către sfârşitul anului.
Atenţia sălii a fost captată abia de liderul PSD, Mircea Geoană, care a acuzat nerespectarea voinţei majorităţii parlamentare de a-l impune pe Johannis premier şi atmosfera de frică, tensiune şi şantaj pe care regimul Băsescu-Boc a impus-o, ajungând astfel să semene cu regimul Ceauşescu. "Ruşine că încercaţi să impuneţi unei majorităţi!", a spus Geoană. El a acuzat şi direcţionarea clientelară a fondurilor pentru căldură sau a restituirilor de TVA, bani care ar urma să fie folosiţi pentru a susţine campania lui Traian Băsescu.
Singura referire la Cabinetul Croitoru făcută de Geoană a fost aprecierea că un Guvern de profesionişti a fost împins într-un joc din care va ieşi cu reputaţia pătată. Geoană nu a uitat nici să-i ureze "La mulţi ani" lui Băsescu, căruia i-a promis drept cadouri mai întâi un interimat prelungit pentru Guvernul Boc prin respingerea lui Croitoru, iar în 6 decembrie trimiterea într-un concediu "binemeritat" de la Cotroceni.
ANTONESCU ŞI "MISIUNEA" LUI CROITORU
Atacul direct la premierul desemnat i-a revenit preşedintelui liberalilor. Crin Antonescu l-a întrebat pe Lucian Croitoru ce caută în Parlament, atâta vreme cât era evident că votul va fi unul negativ din partea majorităţii. "Votul de azi, respingerea unei malformaţii politice, este un moment de normalitate", a declarat Antonescu, adăugând că prezenţa lui Croitoru în Parlament în aceste condiţii dovedeşte că acesta mizează "pe coruperea parlamentarilor".
"Sau recunoaşteţi: pe mine m-a trimis Traian Băsescu în misiune şi de asta sunt aici!", a completat Antonescu. "Îi spun «La mulţi ani!» lui Traian Băsescu şi-i cer să-şi facă datoria de preşedinte, care nu e de a face ce vrem noi, ci de a face ce e necesar pentru România", a susţinut liderul PNL, referindu-se la desemnarea lui Klaus Johannis ca premier.
DUEL FINAL ÎN POEZII
Prezidenţiabilii PSD şi PNL au primit o replică acidă de la pedelistul Cezar Preda, care le-a aruncat în faţă că sunt doar nişte looseri, pe care Băsescu îi va bate în mod cert. Cât despre impunerea lui Johannis, Preda a amintit zicala cu copilul cu multe moaşe care rămâne cu buricul netăiat. "Nu este corect ca unui om serios să-i vindeţi cioara de pe gard, lăsaţi-l cu vrabia în mână, cu ce are de făcut în următorii patru ani. Nu-l faceţi voi prim-ministru pentru trei săptămâni", i-a sfătuit Preda.
Pedelistul le-a "dezvăluit" celor prezenţi şi planurile lui Băsescu: după respingerea lui Croitoru va numi un premier de la PD-L (surse din partid spun că ar fi Vasile Blaga), şi nicidecum nu va ţine cont de noua majoritate şi de propunerea ei. Discuţiile au atins deliciul celor prezenţi atunci când, revenindu-i cuvântul de încheiere, premierul desemnat a folosit versurile lui Lucian Blaga din "Pelerinii" pentru a-i da replica lui Antonescu. "Pelerini prin Indii sunt/ Ei trec râuri, codri, munte/ şi se fac ei înşişi punte/ când o ţin spre locul sfânt/ La Banares, la Madura/ îşi întind în praf făptura/ Gândul lor e dovedit/ Omul nu-i decât măsura/ unui drum de împlinit", a recitat Croitoru de la tribuna Parlamentului.
"De aceea, domnule Antonescu, sunt astăzi, aici", a explicat Croitoru. Un mesaj în versuri a avut Croitoru şi pentru Vosganian, cu trimitere la politica fiscală greşită şi la apropierea crizei economice, asupra cărora spusese că îl avertizase în calitate de consilier BNR. "Din prag un gând se uită lung/ Să-l las în casă? Să-l alung?/ Cuvânt încearc-a se rosti: Veni-va zi! Veni-va zi!". În replică, Vosganian a recitat din Eminescu: "Era pe când nu s-a zărit, acum îl vezi şi nu e!".
Un moment care nu a avut nici o legătură cu semnificaţia şedinţei, decât în sensul ei de adunare a 391 de persoane, a fost pus în scenă de pesedistul Ion Vasile, care, la începutul şedinţei, a pus pe pupitrele miniştrilor măşti chirurgicale de protecţie împotriva gripei A H1N1. Deşi s-au amuzat de cadoul găsit, miniştrii nu l-au folosit.
Aseară, preşedintele Băsescu a declarat că va stabili astăzi, de comun acord cu partidele, un program de consultări, intenţia sa fiind să desemneze cât se poate de repede un nou premier. "Intenţia mea este să desemnez cât se poate de repede un nou premier pentru a propune Parlamentului un guvern care să şi treacă", a spus şeful statului.
Întrebat dacă va fi de acord să desemneze un premier care să fie propus de majoritatea parlamentară, Traian Băsescu a spus că va fi "de acord cu interesul naţional".
Aleşii îl obligă pe Boc să le trimită un buget pe 2010
Parlamentul a adoptat ieri o hotărâre prin care solicită Guvernului Boc, prin derogare de la lege, să transmită în Parlament proiectul legii bugetului pe anul 2010 pe care premierul încă în exerciţiu susţine că l-a elaborat de la începutul lunii octombrie. Conform Constituţiei, doar Guvernul poate iniţia proiectul legii bugetului, dar Legea de organizare a Guvernului prevede că un Executiv demis, dar aflat încă în exerciţiu, nu are drept de iniţiativă legislativă.
În aceste condiţii, Guvernul Boc nu mai poate depune în Parlament proiectul de buget pe anul viitor. Ca să cârpească situaţia, parlamentarii PSD, PNL şi UDMR au propus ca Legislativul să adopte printr-o hotărâre "o derogare" de la Legea de organizare a Guvernului şi să ceară Executivului aflat încă în funcţie să trimită în Parlament proiectul de lege.
Parlamentarii PD-L s-au împotrivit, invocând faptul că o hotărâre a Parlamentului nu poate modifica o lege, fiind un act normativ cu o putere mai mică, dar majoritatea PSD-PNL-UDMR a decis că demersul este legal şi hotărârea a fost adoptată. Hotărârea a fost adoptată cu 259 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 120 de abţineri, aparţinând pedeliştilor. În unanimitate s-a adoptat şi o declaraţie politică a Parlamentului prin care aleşii promit să respecte, la votarea bugetului de stat, indicatorii stabiliţi în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.