x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cu cine defilăm la euroalegeri

Cu cine defilăm la euroalegeri

de Gabriela Antoniu    |    10 Iul 2007   •   00:00
Cu cine defilăm la euroalegeri
Sursa foto: Christian Silva/

PNL, PD şi PSD au discutat ieri in şedinţe separate de partid despre pregătirea campaniei pentru alegerile pentru Parlamentul European (PE), a căror dată nu a fost stabilită incă, ci doar preconizată pentru această toamnă.

PNL, PD şi PSD au discutat ieri in şedinţe separate de partid despre pregătirea campaniei pentru alegerile pentru Parlamentul European (PE), a căror dată nu a fost stabilită incă, ci doar preconizată pentru această toamnă.

Şeful campaniei PNL pentru euroalegeri, Dan Motreanu, a anunţat ieri că liberalii nu au stabilit incă lista cu eurocandidaţii, dar au decis constituirea echipelor de campanie la nivelul fiecărei regiuni, conduse de vicepreşedinţii pe regiuni ai partidului. De asemenea, ei au revalidat in Biroul Politic criteriile Coaliţiei pentru un Parlament Curat pentru listele cu candidaţii pentru PE, alături de alte criterii ale PNL, care ţin de vechime şi de implicarea politică, după cum a anunţat Motreanu. Preşedintele PNL, premierul Tăriceanu, a anunţat in urmă cu o săptămănă că fostul ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu va fi "numărul unu" pe lista de candidaţi liberali pentru Parlamentul European. El nu a mai oferit şi alte nume, dar a prezentat criteriile de alegere a candidaţilor PNL pentru europarlamentare: să fie "capabili la nivel european" şi "cu o conduită ireproşabilă". Din perspectiva acestui ultim criteriu, opţiunea liberalilor pentru Ungureanu este cel puţin surprinzătoare.

DEMISIE DUPĂ SCANDAL. Ungureanu a plecat din fruntea MAE pe 4 februarie 2007, la scurt timp după ce premierul i-a cerut să-şi prezinte demisia, in urma situaţiei create de reţinerea a doi muncitori romăni in Irak. Tăriceanu susţinea atunci că el a aflat din presă, după trei luni, de arestarea in Irak a celor doi muncitori, in timp ce preşedintele Traian Băsescu fusese informat la căteva zile după arestarea acestora. Ungureanu a recunoscut că nu l-a informat pe primul ministru cu privire la situaţia celor doi muncitori romăni arestaţi in Irak, intrucăt s-a considerat că problema cădea exclusiv in sarcina ministerului, fiind un caz de intervenţie consulară. El a declarat că i-a raportat situaţia preşedintelui Băsescu, care era singurul in drept să decidă, in virtutea subordonării instituţionale, dacă aceştia erau o problemă consulară sau de altă factură.

IN OPOZIŢIE. Incidentul legat de cei doi muncitori romăni din Irak nu este singurul in care Ungureanu le-a dat bătăi de cap liberalilor. Fostul ministru de Externe s-a opus propunerii PNL de retragere a trupelor romăneşti din Irak, votănd in CSAT altfel decăt premierul Tăriceanu, şeful său de partid, motiv pentru care a fost sancţionat de conducerea PNL. El a mai fost acuzat in presă că a "deturnat" jumătate din oficialii europeni de la revelionul integrării organizat de Guvern la cel organizat de Primăria Capitalei, la care a participat preşedintele Băsescu. Nu in ultimul rănd, Ungureanu a fost considerat un apropiat al lui Theodor Stolojan, liderul PLD invităndu-l pe fostul ministru să se inscrie in partidul său dacă va pleca din PNL. Ungureanu a devenit membru PNL in 2004, dar s-a autosuspendat din partid in martie anul acesta, cănd a devenit reprezentant special la Iniţiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI). Motreanu a anunţat ieri că Ungureanu se va reinscrie in PNL inainte de euroalegeri.

PSD, la toamnă

PSD işi va definitiva lista cu candidaţii pentru Parlamentul European abia in toamnă. Deocamdată, social-democraţii şi-au propus ca, pănă vineri, cănd va avea loc Comitetul Executiv Naţional, să intocmească lista candidaţilor in ordine alfabetică. Potrivit purtătorului de cuvănt al partidului, Cristian Diaconescu, ordinea finală va fi stabilită, in septembrie, in funcţie de modul cum s-a prezentat, pe timpul verii, in faţa electoratului, fiecare candidat. In plus, a precizat Diaconescu, se va ţine seama de o serie de criterii in realizarea listei finale, intre care şi obligaţia de "a cunoaşte mecanismele europene". Pănă acum, in PSD au fost vehiculate două nume pentru prima poziţie pe lista pentru europarlamentare: clujeanul Vasile Puşcaş, agreat de liderul Mircea Geoană, şi Adrian Severin, propus de Organizaţia Bucureşti. Pe de altă parte, pesediştii mizează in continuare pe 12 locuri eligibile, deşi, de la inceputul anului şi pănă in prezent, au scăzut căteva procente bune in preferinţele electoratului. (Lavinia Dimancea)

Frunzăverde, cap de listă la PD

Fostul ministru al Apărării Sorin Frunzăvere va conduce lista de candidaţi ai PD in alegerile pentru Parlamentul European, au confirmat ieri preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, şi secretarul general, Vasile Blaga, ultimul fiind şi şeful stafului de campanie. Fostul ministru al Integrării insă, Anca Boagiu, nu figurează pe listă. "Nu o obligă nimeni să candideze, dar eu cred că o va face pănă la urmă. Cănd va veni cu CV-ul, nu o va refuza nimeni", a arătat Vasile Blaga, arătănd că listele nu sunt definitive. De altfel, nu sunt nici ierarhizate, numele fiind inşirate alfabetic, pentru a-i stimula pe candidaţi să facă serios campanie in această vară şi să işi căştige locul, a susţinut Blaga. Din cei 65 de pedişti, vor rămăne pe liste 45, căt cere legea, iar din aceştia liderii PD speră să obţină "cel puţin 14 europarlamentari", asta insemnănd un scor electoral de 35-40%. Un al doilea criteriu al ierarhiei ţine de cele opt regiuni de dezvoltare ale Romăniei, astfel incăt fiecare dintre acestea să fie reprezentate in primele locuri pe listă. De asemenea, PD afirmă că va ţine cont şi de analiza Coaliţiei pentru un Parlament Curat, căreia i-au fost trimise listele pentru a putea arăta dacă are obiecţii.

CANDIDAŢI. Pe lista celor 65 figurează actualii europarlamentari Marian Jean Marinescu, Roberta Anastase şi Monica Iacob Ridzi, fostul şef ANAF Sebastian Bodu, deputaţii Valeriu Tabără, Graţiela Iordache şi Cristian Ilie, dar şi actualul membru al Consiliului Naţional de Integritate, Marian Zlotea. PD mizează insă pe numele grele din teritoriu, astfel că, dacă in 2004 a impins greii partidului in alegerile locale, acum face mişcarea inversă, impingăndu-i pe aceştia in cursa pentru Parlementul European, insă numai sub asigurarea că locul lor de primar sau de preşedinte de consiliu judeţean va fi preluat tot de un pedist. Principala piesă grea din acest joc este primarul de la Oradea, Petru Filip, căştigătorul a două mandate. De asemenea, sunt pe listă preşedintele CJ Arad şi CJ Alba, precum şi viceprimarul oraşului Galaţi. (Oana Stancu)

×
Subiecte în articol: politic pnl ungureanu lista