Consultările cu partidele sau monologul lui Zeus cu supuşii.
Preşedintele Băsescu a dat din nou strigare să se adune azi partidele la Cotroceni, să se "consulte". E vorba despre consultări, nu despre consultaţii, chiar dacă istoria consultărilor cotroceniste arată mai degrabă ca şedinţele de la psihiatru ale unui pacient plictisit şi nevorbit, care, măcar o dată pe lună, simte nevoia să împărtăşească unei adunări politice ilustre, preferabil formată din adulatorii templului, viziunea sa despre lume, viaţă şi reforma statului. Iar dacă în adunare se află şi reacţiunea de la PSD, PC şi PNL, care, vorba lui Caragiale, stă la pândă ascuţindu-şi ghearele şi aşteptând momentul oportun pentru poftele ei antinaţionale, iată o foarte bună ocazie pentru plasarea unor ironii fine şi ascuţite şi bine ţintite către obrazul, desigur, gros, al Opoziţiei. Avem deci, din nou, consultări la Cotroceni, între şeful statului şi partidele parlamentare. Pe lista subiectelor de discuţie, Legea pensiilor şi Legea educaţiei. Să recapitulăm - Legea educaţiei a fost subiect de discuţie la "consultările" din Deal şi acum doi ani şi jumătate. Şi tot degeaba. Aşa cum au fost pe agenda nenumăratelor sesiuni de umflare a muşchilor prezidenţiali, live, în faţa adversarilor, nenumărate alte subiecte, toate deosebit de importante şi esenţiale pentru bunul mers al treburilor ţării. Cum a fost, de exemplu, revizuirea Constituţiei, întru desfiinţarea Senatului şi întărirea atribuţiilor prezidenţiale. Din fericire (probabil), ineficienţa şi inutilitatea mecanismului "consultărilor" au anulat şi finalitatea dorinţei prezidenţiale de a schimba Constituţia. Nici nu mai merită menţionat faptul că o "consultare" presupune un dialog, şi, obligatoriu, ascultarea tuturor părţilor, şi nu comunicarea dorinţei prezidenţiale şi punerea tuturor celorlalţi în faţa faptului împlinit.
Aşa cum nu mai merită menţionat faptul că până acum nici o "consultare" de la Cotroceni nu a avut pe agendă un subiect "derizoriu", desigur, ca de exemplu posibile soluţii pentru relansarea economiei, reforma fiscală sau măsuri anticriză. Şi asta, probabil, pentru că, aşa cum ne-a anunţat domnul preşedinte în repetate rânduri, am ieşit de mult din criză.
Preşedintele Traian Băsescu a convocat pentru astăzi la Cotroceni o nouă rundă de "consultări" cu partidele parlamentare. Subiectele de discuţie: Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea educaţiei şi Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2011. O altă temă de discuţie sunt şi obiectivele asumate de România în urma adoptării Strategiei UE 2020. Liderul PNL Crin Antonescu a anunţat deja vineri că li-beralii nu vor participa la consultările iniţiate de şeful statului pe tema priorităţilor legislative, întrucât nu mai recunosc în Traian Băsescu un partener de dialog. "Nu mai recunoaştem în Traian Băsescu un partener de dialog. Nu ne prezentăm, deci categoric nu", a declarat preşedintele PNL la Antena 3.
Partidul Conservator a anunţat de asemenea că nu va participa la consultările de la Preşedinţie. Liderii PSD, în schimb, vor decide chiar astăzi, în şedinţa biroului de conducere al partidului. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democraţii vor analiza invitaţia şefului statului de a avea consultări cu şefii partidelor politice la Palatul Cotroceni. Liderul PSD a precizat, de asemenea, într-o intervenţie la Antena 3 că este sceptic în privinţa utilităţii consultărilor de la Cotroceni. "N-avem nici un fel de încredere în Traian Băsescu. Nu am încredere în consultările astea. Dacă preşedintele are un punct de vedere faţă de fraudarea votului din Parlament pe Legea pensiilor putem discuta, dar altfel nu am speranţe", a spus liderul PSD. Vor răspunde chemării lui Traian Băsescu, evident, partidele sale, PDL şi UNPR, minorităţile lui Varujan Pambuccian şi UDMR.
Însă dacă facem un bilanţ al nenumăratelor "consultari" convocate la Cotroceni de şeful statului în ultimul an, se vede cu ochiul liber că nu au niciodată nici o finalitate, alta decât a ţine ocupate camerele de filmat ale televiziunilor de ştiri pentru o zi întreagă. Temele "de interes naţional" propuse de preşedinte ca subiect pentru "consultări", conform Constituţiei, nu au fost niciodată rezolvate, iar discuţiile propriu-zise au fost aproape de fiecare dată, în ultimul an, mai mult o confruntare verbală băşcălioasă între Traian Băsescu şi adversarii din Opoziţie.
De exemplu, Legea Educaţiei, aflată pe agenda consultărilor de astăzi, a fost subiect al consultărilor de la Cotroceni încă din februarie 2008, când Traian Băsescu le-a transmis reprezentanţilor partidelor veniţi la Cotroceni că "România va fi sacrificată dacă nu se schimbă actualul sistem educativ".
"Obiectivul meu este să depolitizăm subiectul. Nu avem nici o soluţie de creştere a competitivităţii fără să punem accent pe educaţie şi fără să găsim soluţii, să avem un sistem de educaţie eficient. Pratic, conştient sau inconştient, în cazul în care nu modificăm sistemul de educaţie, sacrificăm România", a precizat seful statului, în 27 februarie 2008. Cu alte cuvinte, după mai mult de doi ani, fix acelaşi subiect se află în continuare pe agenda consultărilor de la Cotroceni, iar Legea Educaţiei este blocată în Senat de câteva luni. Asta în condiţiile în care, în urmă cu doi ani, partidele din Opoziţie încă mai urcau Dealul Cotrocenilor, iar dialogul preşedinte-partide nu intrase în faza de dialog al surzilor, aşa cum s-a întâmplat în noiembrie 2009, când, după demiterea Guvernului Boc prin moţiune de cenzură, partidele au fost chemate la consultări din două în două zile, fără nici un rezultat, Băsescu impunându-şi de fiecare dată punctul de vedere şi pe cei trei premieri - Lucian Croitoru, Liviu Negoiţă şi Emil Boc, fără să asculte argumentele majorităţii PNL-PSD-UDMR-minorităţi.
La 4 noiembrie 2009, Traian Băsescu a convocat partidele la consultări, în toiul crizei politice generate de refuzul majorităţii parlamentare de a accepta varianta de premier dorită de Cotroceni. Majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR-minorităţi îşi menţine susţinerea pentru Klaus Johannis. În schimb, reprezentanţii PD-L i-au spus şefului statului că, în baza Constituţiei, funcţia de premier trebuie să le revină. Traian Băsescu a subliniat că va analiza echitabil ambele soluţii şi că nu va lăsa România până la alegeri fără Guvern. Cum se ştie, alegerile au avut loc peste o lună, în decembrie, cu un guvern al cărui mandat nu mai era legitim de două luni de zile.
La 6 noiembrie 2009, Liviu Negoiţă a fost anunţat de Traian Băsescu, în urma unei noi runde de "consultări", ca premier desemnat, după eşecul Croitoru. Preşedintele Traian Băsescu trimisese o scrisoare preşedinţilor partidelor parlamentare, liderului grupului minorităţilor naţionale şi liderului grupului independenţilor din Parlamentul României, prin care îi invita la Cotroceni, pentru a le prezenta concluziile consultărilor de acum două zile. Discuţiile s-au purtat cu uşile închise şi au reprezentat o punere a Opoziţiei în faţa faptului împlinit.
Peste fix o lună, la 4 decembrie 2009, la Cotroceni se juca aceeaşi piesă. Toată ziua de vineri, 4 decembrie, preşedintele Traian Băsescu s-a consultat cu partidele parlamentare în legătură cu formarea noului Guvern. La finalul discuţiilor, reprezentanţii partidelor au plecat cam cu aceleaşi idei cu care au venit.
La 17 decembrie 2009, şeful statului a avut la Palatul Cotroceni consultări cu toate partidele parlamentare în vederea desemnării unui nou premier. Deşi Traian Băsescu a spus că şi-ar dori o majoritate de dreapta la guvernare nu a părut să facă nici un gest de amiciţie faţă de aceştia. Practic, formula guvernamentală ramânea cea stabilită prin voinţa şefului statului: PDL-UDMR-independenţi, cu sprijinul minorităţilor.
La 14 martie 2010, Traian Băsescu şi-a adus aminte că la prezidenţiale organizase şi un referendum pentru desfiinţarea unei camere a Parlamentului şi a convocat consultări la Cotroceni pe teme de reformă a statului: revizuirea Constituţiei. La 15 martie 2010, Băsescu a convocat din nou consultări pe tema revizuirii Constituţiei, pentru a demonstra că subiectul îl preocupă în cea mai mare măsură. Preşedintele chiar s-a declarat de acord cu majoritatea propunerilor PSD de modificare a Constituţiei, inclusiv cu cea care ar interzice migraţia parlamentarilor de la un partid la altul. De remarcat, că la şapte luni de la aceste consultări, nu numai că nu s-a adoptat vreo lege de combatere a migraţiei politice, dar chiar s-a legalizat traseismul politic prin modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât independenţii lui Gabriel Oprea - UNPR - să se poată constitui în grup parlamentar şi să acceadă la funcţii deşi nu au participat alegeri ca partid. Cum liderul PNL, Crin Antonescu, a refuzat să mai participe la "mascaradă", Băsescu a transformat "consultările" din 15 martie într-un meci de box verbal cu liderul PSD, Victor Ponta.
La 26 aprilie au fost convocate consultări la Palatul Cotroceni pentru ca Traian Băsescu să roage partidele să voteze în Parlament Legea ANI, considerată o prioritate a României în faţa obligaţiilor faţă de UE. PNL nu a participat şi la această rundă de discuţii, însă liderii PSD au avut neplăcuta surpriză să constate că în timp ce ei se aflau la Palatul Cotroceni să dezbată propunerile pentru Legea ANI, Guvernul adopta un proiect propriu, fără consultare publică. Băsescu le-a mulţumit tuturor reprezentanţilor structurilor parlamentare care au participat la consultarile de la Cotroceni pe tema modificarii Legii ANI şi i-a ironizat pe liberali pentru faptul că au ales să boicoteze discuţiile, spunând despre ei că "se surmenează foarte repede" şi că "probabil după-amiaza trebuie să se odihnească, să apară seara la televizor".
Citește pe Antena3.ro