x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Curtea Constitutionala - PNL la atac, PD si UDMR in defensiva

Curtea Constitutionala - PNL la atac, PD si UDMR in defensiva

de Monica Iordache Apostol    |    17 Feb 2006   •   00:00
Curtea Constitutionala - PNL la atac, PD si UDMR in defensiva

Daca n-au putut sa convinga Curtea Constitutionala ca sunt in legalitate nici cu pachetul de legi privind proprietatea si justitia, nici cu regulamentele Camerelor, liberalii au ales solutia finala: Curtea trebuie desfiintata! Raspunsul Coalitiei si al Opozitiei: "Este imposibil!"

Liberalii intentioneaza sa se descotoroseasca de Curtea Constitutionala, prin modificarea Constitutiei. Din cauza acestui organism premierul Tariceanu era cat pe ce sa-si piarda functia, in urma verdictului de neconstitutionalitate dat de Curte pentru cateva articole din pachetul de legi privind proprietatea si justitia. Nici regulamentele Camerelor n-au scapat nevatamate, pentru ca au fost declarate neconstitutionale chiar articolele prin care ar fi trebuit schimbati Nastase si Vacaroiu.

TRANSFER. Vicepresedintele liberal Teodor Melescanu a declarat ieri ca membrii comisiei PNL de revizuire a Constitutiei iau in calcul desfiintarea Curtii Constitutionale si transferarea atributiilor ei catre Senat. El a explicat pentru Jurnalul National ca nu este vorba de o "razbunare", ci doar de o regandire a sistemului. Camera Deputatilor, cu aproximativ 150 de membri, ar trebui sa aiba atributii legislative, iar Senatul, format din 80 de membri, sa aiba puterea de a judeca constitutionalitatea legilor. "Un fel de drept de veto asupra unei legi. Existenta Curtii Constitutionale nu s-ar mai justifica", a explicat Melescanu. "Trei sferturi dintre membrii Curtii sunt fosti parlamentari, ca Predescu sau Ninosu, noi de ce am fi incopetenti?", a justificat Melescanu si competenta senatorilor in aceste chestiuni. Liberalii l-ar ingradi si pe seful statului care, ales de un colegiu format din senatori, deputati si reprezentanti ai societatii civile, ar trebui sa aiba doar misiunea de a reprezenta statul. "Toata autoritatea se va concentra pe presedin- tele Consiliului de Ministri, adica premierul", a adaugat Melescanu.

REFUZ. Propunerea liberalilor a fost primita cu refuz atat de partenerii de Coalitie, cat si de Opozitie. Deputatul PD Cristian Radulescu a declarat ca in nici o tara din Europa, la ora actuala, Senatul sau alta camera parlamentara nu are o astfel de functie. "Este imposibil. Este o situatie care nu a existat de la Republica a III-a Franceza incoace. Au existat anumite atributiuni de control constitutional al Senatului Romaniei in perioada interbelica", a spus Cristian Radulescu. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a afirmat si el ca desfiintarea Curtii "ar fi o greseala enorma". "Nu pot sa fiu de acord cu asa ceva si nu cred ca liberalii au propus asa ceva. Trebuie sa fie o neintelegere", a spus Frunda.

Si vicepresedintele PSD Titus Corlatean s-a declarat "uimit" de ideea liberalilor si a spus ca principiul potrivit caruia "Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei" se regaseste si in democratiile cu traditie in Europa.

×
Subiecte în articol: politic Curtea Constitutionala