x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cutremurul Frunzăverde: unda de şoc ajunge la Boc. Actuala conducere PDL, pusă la zid. Se cere congres extraordinar

Cutremurul Frunzăverde: unda de şoc ajunge la Boc. Actuala conducere PDL, pusă la zid. Se cere congres extraordinar

de Gabriela Antoniu    |    29 Mar 2012   •   16:49
Cutremurul Frunzăverde: unda de şoc ajunge la Boc. Actuala conducere PDL, pusă la zid. Se cere congres extraordinar

Daca liderul Emil Boc s-a limitat sa infiereze gestul in sine, dar nu si cauzele plecarii lui Sorin Frunzaverde din PDL, alti reprezentanti ai partidului atrag atentia public ca este vorba despre o problema generata de actuala conducere democrat-liberala. O problema ce poate fi transata prin convocarea unui congres extraordinar, menit sa aduca la varful PDL o noua garnitura de lideri.

Chiar unul dintre greii PDL, presedintele Senatului Vasile Blaga, marseaza pe ideea unui congres extraordinar. Intrebat ieri in ce masura considera ca PDL ar avea nevoie de un astfel de congres care sa consacre o noua conducere a partidului, Blaga a afirmat ca acesta "i-ar interesa pe militanti", dar nu ar fi oportun inaintea alegerilor locale. "Nu cred ca trebuie sa ajungem pana acolo, cu un congres in preajma alegerilor locale. Pana la urma, sigur, asta i-ar interesa pe militantii nostri, dar ar fi putin interesant pentru populatie. Populatia ar fi interesata de analizarea ofertelor politice pentru conducerea administratiilor publice locale. Asta e agenda populatiei si va fi tot mai accentuata dupa Pasti. Deci nu cred ca ar fi nevoie de un congres in acest moment. Sigur, putem ajunge la formule mai consistente pentru coordonarea alegerilor locale", a afirmat Vasile Blaga. El a mai spus ca, desi nu aproba gestul lui Frunzaverde, nici nu este de acord cu "formula" prin care Emil Boc l-a facut "in fel si chip" pe fostul prim-vicepresedinte. "Sorin Frunzaverde a fost un om foarte important in PDL. Deci, de-aici si pana la a-l face in fel si chip este un drum lung, si nu cred ca a fost cea mai buna formula a domnului presedinte. Sigur, eu pot sa inteleg supararea domnului presedinte, dar sa nu uitam ca dumnealui a negociat intrarea in BPN a domnului Sorin Frunzaverde ca prim-vicepresedinte. Nu cu mine s-a negociat", a spus Blaga.

"Plecarea lui Sorin este regretabila, fara indoiala. Si nu cred ca o atitudine dura a partidului fata de optiunea lui reprezinta o solutie viabila, cheia succesului. Dimpotriv a, cred ca energiile creale actualei conduceri ar trebui sa incerce sa dimensioneze in mod corect si coerent cauzele acestui gest. A incerca sa acoperim efectele unei stari interne a PDL, poate nu tocmai relaxata, fara sa privim cu o anumita doza de curaj cauzele care au determinat un astfel de gest, inseamna a ne minti pe noi insine. Daca lideri ai PDL pleaca, atunci este posibil ca gestionarea partidului sa nu fie in parametri normali. Problemele PDL-ului nu trebuie ascunse sub pres si in nici un caz negate. Ele trebuie pcu responsabilitate si ajustate in consecinta. Leadership-ul partidului trebuie sa gaseasca solutii imediate de gestionare a situatiei interne", a avertizat la randul sau senatorul PDL Petru Filip, pe blogul personal.

"Unii nu au nici o treaba cu functiile pe care le au"
SI liderul PDL Buzau Cezar Preda considera vinovata conducerea partidului de actuala situatie din partid, in frunte cu presedintele Emil Boc. Intrebat, in cadrul unui interviu acordat Mediafax, cine este concret responsabil pentru situatia in care se afla PDL acum, Cezar Preda a raspuns: "Actuala conducere a PDL. In frunte cu presedintele Emil Boc. Si nu se poate deroga de asa ceva si nici nu cred ca a incercat. Foarte multi dintre ei si-au asumat, sunt in aceasta noua conducere aleasa democratic in Conventia din mai oameni foarte buni. Nu toti. Unii n-au nici o treaba cu functiile pe care le-au luat, au fost intr-o echipa si, pentru a da o imagine noua, de pictorial al acestui BPN, au fost cooptati. (…) Noi avem o problema cu ce spunem membrilor nostri de partid. Tot ce se dezbate in spatiul public de ieri, de la anuntarea lui Frunzaverde ca va pleca din partid si a lui Darius Valcov si inclusiv astazi cu interviul domnului Frunzaverde, orice reactie este pentru intregul activ de partid al PDL. (…) Daca aplicam pozitia strutului in continuare, ne-am nenorocit. Nu vom lupta in 10 iunie si noiembrie pentru a castiga alegerile, ci vom lupta pentru supravietuire. Aceasta este intrebarea pentru care presedintele meu de partid si noi toti, dar mai ales domnia sa si cei din apropierea domniei sale, pe care trebuie sa si-o puna acum. Sa se hotarasca ce facem: luptam sa supravietuim sau luptam sa castigam. Pentru ca, daca vrem sa castigam, nu putem mentine aceasta stare a leadership-ului inertiala. Sunt deja o gramada de ore in care presedintele meu de partid n-a iesit si eu va spun, ca sef de filiala, eu n-am primit un telefon de la presedintele meu de partid sa ma intrebe: "Mai, Cezar, tu ce zici? Uite ce se intampla. Eu, ca presedinte de partid, in conditii grele, imi sun fiecare sef si spun: «Ma, voi ce credeti? E bine? Ce trebuie sa fac eu?»", a afirmat Cezar Preda.

"Daca se continua asa, ne-am terminat"
El a aratat si cum se iau hotararile in partid. "Asa, sa ma adun repede la Modrogan, claie peste gramada, mai buni sau mai fripturisti, acolo, in birouri, suiti pe fotolii, pe scaune si sa intru in discutii sterile si sa nu iau nici o decizie sau sa convoc un Colegiu Director in care sa armonizez dinainte puncte de vedere, sa ne lasi pe noi fiecare sa refulam, cum am facut de atatea ori, si la sfarsit sa treaca pe langa urechile tale toate aceste refulari si sa zici: «Mai doriti, mai e alta intrebare? Hai sa mergem». Atunci, daca se continua asa, ne-am terminat. Daca nu punem piciorul in prag si consideram ca trebuie sa facem ceva, e rau. Deci, asta reprosez. Dar eu nu reprosez cu plecarea lui Sorin Frunzaverde (…) Acum vor aparea la batalie – o sa vedeti –si Berceanu, si Videanu, si Blaga, si Negoita, si Boagiu, si Preda,si toti astia care au facut intr-adevar partidul impreuna cu Traian Basescu de la 7% la 30si ceva. Cei care au venit la 30si ceva la suta in partid n-au cum sa rezolve asemenea situatie, n-au cum sa ne ajute. Ii respectam, ii iubim, dar trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa mai spuna ceva, nu trebuie sa mai faca, pentru ca ei nu stiu ce inseamna criza in partid, ei au venit la putere, ei au venit cand toate lucrurile sunt roz, cand se impart functiile, cand se fac intai ministri si apoi vicepresedinti, cand se fac intai ministri si apoi prim-vicepresedinti. In regula, ii iubim, ii dorim in mijlocul nostru, am deschis partidul, dar acum e criza. Acum, ii rugam respectuos sa lase greii partidului sa incerce sa faca din partidul asta monobloc, ca sa ducem acest concept si idei si tot ce inseamna actiunea PDL in spatiul public, sa avem si credibilitate", a mai spus Cezar Preda.

"Greii au devenit usori si se imbata cu apa rece"
Europarlamentarul PDL Cristian Preda spune insa ca a trecut vremea greilor PDL. "Cred ca greii au devenit cam usori si se imbata cu apa rece, apartin unui trecut de nerecuperat. Problema in PDL este ca prea multa lume traieste in trecut, care nu are legatura cu FSN-istii care au fost validati prin vot la inceputul anilor ’90", a afirmat Cristian Preda. El a spus ca Romania are nevoie de o generatie noua si ca ii cheama pe colegii sai sa revina cu picioarele pe pamant.

Eu ma simt, personal, atacat de fiecare data cand se invoca victorii de acum 20 de ani. Si Cezar Preda ,si cei care se complac in conditia de grei trebuie sa se uite in calendar ca nu mai suntem in Romania anilor ’90", a adaugat Cristian Preda. In opinia sa, PDL are nevoie de un congres. "PDL nu are nevoie de o mica intelegere de culise, ci de un congres liber", a mai spus Preda. El a adaugat ca un astfel de eveninment trebuie sa aiba loc dupa alegeri, deoarece "ar fi stupid" sa fie acum un congres. Cristian Preda a mai spus ca "ideal este ca in acest moment PDL sa aiba cat mai multe minti limpezi, care sa citeasca rezultatul alegerilor". "Ma tem ca acum sunt colegi care ascund aceste rezultate sub aliante dubioase", a adaugat liderul PDL.

Boc si Oltean, la Caras-Severin
Intre timp, Boc pare sa-si fi revenit din starea de cantec si poezie generata de plecarea lui Frunzaverde. Dupa ce Vasile Blaga i-a batut obrazul lui Boc si Oltean ca nu s-au dus la Caras-Severin dupa anuntul lui Frunzaverde, ieri, purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu, le-a facut publice intentiile. El a spus ca liderii PDL Emil Boc si Ioan Oltean sunt decisi sa meaga la Caras-Severin pentru a vedea care este situatia in filiala. El a spus ca,in acest moment, secretarul general al partidului, Ioan Oltean, primeste informatii si evalueaza situatia din filiala. "Avem semnale ca sunt acolo primari din PDL care nu doresc sa-l urmeze pe domnul Frunzaverde. Imediat ce aceasta evaluare este terminata, liderii partidului vor merge la Caras-Severin si vom incepe munca de reorganizare a filialei", a mai spus Voinescu, adaugand ca interesul PDL este ca aceasta evaluare sa se faca cat mai rapid, intr-o zi, doua, fiind o prioritate maxima. Intrebat daca lidPDL vor merge la intalnirea de la Resita cu primarii, Voinescu a precizat: "a deplasare la Caras-Severin va avea loc, conducerea partidului va merge acolo, suntem in faza de strangere de informatii, sa vedem ce efect are asupra organizatiei aceasta parasire a corabiei de catre Sorin Frunzaverde

In legatura cu alte plecari din PDL, la Olt si Vaslui, Voinescu a spus ca se vor discuta in Biroul Permanent National semnalele ingrijoratoare, aratand ca multe plecari sunt "derapaje de caracter"si nu pot fi rezolvate de PDL. "discuta in BPN aceasta chestiune. Ne preocupa sa intram in alegeri in formula organizatiilor cea mai eficienta si ne intereseaza sa construim o politica ceva mai detasata de bugetul public", a mai spus Voinescu.

×
Subiecte în articol: PDL emil boc sorin frunzaverde