x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacă ai omorât un om prin imprudenţă, poţi candida din partea alianţei create în jurul PDL

Dacă ai omorât un om prin imprudenţă, poţi candida din partea alianţei create în jurul PDL

de Robert Veress    |    30 Sep 2012   •   09:23
Dacă ai omorât un om prin imprudenţă, poţi candida din partea alianţei create în jurul PDL

Europarlamentarul Monica Macovei publica, pe pagina sa de Facebook, criteriile de integritate pe care vor fi obligati sa le indeplineasca toti candidatii Aliantei Romania Dreapta (ARD), tocmai creata in jurul PDL, ce vor fi inscrisi in cursa pentru un loc in viitorul Parlament, la alegerile din 9 decembrie 2012.

Aparent, criteriile sunt atat de selective, incat pare ca va fi extrem de greu ca ARD sa prezinte candidati pentru toate colegiile parlamentare.

In realitate, nuantele de formulare arata cat de usor le va fi politicienilor din PDL, Forta Civica si PNTCD – aripa Pavelescu sa candideze avand pete serioase in Cv.

De pilda, chiar din punctele 1 si 2 se deduce ca orice persoana care a comis infractiuni, dar le-a comis fara intentie, poate candida din partea ARD. Inclusiv, o persoana condamnata definitiv la inchisoare pentru omor prin imprudenta poate deveni deputat sau senator ARD.

La fel, punctul 3 trimite in subiectiv si derizoriu orice judecata referitoare la moralitatea si buna credinta a candidatilor, vorbindu-se despre 'indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale'. 'Indiciile temeinice' e o formulare vaga, care arata ca, implicit o persoana impotriva careia a fost declansata urmarirea penala poate candida, cata vreme comisia de etica a ARD va considera ca nu sunt 'temeinice' probele in baza carora procurorii au declansat urmarirea penala.

Al optulea criteriu pare a fi dedicat fostului premier Mihai Razvan Ungureanu 'Sa nu fi ocupat functii politice de conducere retribuite in aparatul central sau local al Partidului Comunist Roman'. Cu alte cuvinte, daca ai facut propaganda comunista din convingere, gratuit (asa cum sustine Ungureanu ca a procedat, in calitate de lider UTC-ist), e mai bine decat daca ai tras si foloase din asta.

Iata, in continuare, toate criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca viitorii candidati ARD:

'1. sa nu fi fost condamnat penal definitiv pentru o infractiune savarsita cu intentie in Romania sau in orice alta tara democratica;


2. sa nu fie arestat preventiv sau sa nu fie trimis in judecata pentru o infractiune savarsita cu intentie in Romania sau in orice alta tara democratica;

3. sa nu existe indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale de coruptie, frauda, crima organizata sau alte fapte grave de natura penala, care prejudiciaza grav credibilitatea candidatului si a Aliantei; sa nu existe indicii temeinice privind fraudarea votului, potrivit legii;

4. sa nu fi fost declarat incompatibil prin decizii definitive si irevocabile ale instantelor judecatoresti pe baza sesizarilor Agentiei Nationale de Integritate sau prin decizii ale ANI ramase definitive prin necontestare;

5. sa nu fi savarsit, in exercitarea functiei publice, fapte contrare prevederilor legale privind conflictul de interese; sa nu existe indicii temeinice privind incheierea ilegala, netransparenta sau preferentiala de contracte de afaceri cu institutii publice.

6. sa nu existe impotriva sa o constatare a Agentiei Nationale de Integritate transmisa instantelor de judecata sau ramasa definitiva privind existenta unei diferente semnificative intre averea dobindita si veniturile realizate, potrivit art. 18 din Legea 176/2010.

7. sa nu aiba calitatea de lucrator, colaborator sau asimilat colaborator al Securitatii constatata prin decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila; constatarea nedefinitiva a calitatii de lucrator, colaborator sau asimilat colaborator al Securitatii de catre Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii poate fi criteriu de respingere a candidaturii, daca inca din aceasta etapa procedurala prejudiciaza grav credibilitatea Aliantei;

8. sa nu fi ocupat functii politice de conducere retribuite in aparatul central sau local al Partidului Comunist Roman;

9. sa nu fi initiat sau participat la actiuni cu caracter rasist, xenofob sau antisemit;

10. sa nu fi incalcat grav normele de morala publica in exercitarea unor functii in institutiile publice; sa nu fi dat dovada de comportament public indecent, violenta fizica sau amenintari la integritatea fizica a oricarei persoane; sa nu aduca prin candidatura sa prejudicii de imagine formatiunilor partenere ale Aliantei.

11. sa nu fi trecut de la o formatiune la alta in cadrul Aliantei;

12. sa nu fi migrat in mod repetat de la o formatiune politica la alta in ultimii 5 ani.

Fiecare candidatura va fi insotita de urmatoarele documente:

a) declaratia de avere in format ANI completata la data depunerii candidaturii. Candidatii care au depus declaratia de avere in luna iunie 2012, pe baza legii 176/2010, vor anexa si aceasta declaratie.

b) declaratia de interese in format ANI, completata la data depunerii candidaturii. Candidatii care au depus declaratia de interese in luna iunie 2012, pe baza legii 176/2010, vor anexa si aceasta declaratie.

c) CV detaliat. CV-ul trebuie sa contina informatii relevante despre pregatirea si competentele profesionale, compatibile cu domeniile de activitate ale comisiilor parlamentare; candidatii care au fost sau sunt senatori sau deputati vor oferi detalii relevante despre activitatea lor parlamentara.

d) declaratia pe propria raspundere ca nu a ocupat functii politice de conducere retribuite in aparatul central sau local al Partidului Comunist Roman.

e) declaratia pe propria raspundere ca nu a fost lucrator, colaborator sau asimilat colaboratorilor Securitatii in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

f) tabelul cu criteriile pentru validarea candidaturii, completat si semnat'.

×