x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacă-i ordin cu plăcere: liderii coaliţiei vor consfinţi miercuri susţinerea pentru şeful statului în demersul semnării Tratatului european de stabilitate financiară

Dacă-i ordin cu plăcere: liderii coaliţiei vor consfinţi miercuri susţinerea pentru şeful statului în demersul semnării Tratatului european de stabilitate financiară

de Agerpres    |    14 Feb 2012   •   15:45
Dacă-i ordin cu plăcere: liderii coaliţiei vor consfinţi miercuri susţinerea pentru şeful statului în demersul semnării Tratatului european de stabilitate financiară

Liderii coalitiei de guvernare urmeaza sa semneze miercuri un protocol prin care sustin semnarea de catre presedintele Traian Basescu a Tratatului european de stabilitate financiara si ratificarea documentului in Parlament, au decis marti reprezentantii coalitiei, potrivit unor surse politice, citate de Agerpres.

Conform acelorasi surse si liderii Opozitiei ar putea semna protocolul, daca vor fi de acord.

Tratatul european privind stabilitatea fiscala trebuie semnat pana la 1 martie si nu poate fi parafat fara o sustinere a partidelor parlamentare sau macar a majoritatii acestora, a declarat luni Traian Basescu, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni cu partidele din coalitie.

"In ceea ce priveste Tratatul, vreau sa fie foarte clar ca nu este o urgenta a presedintelui. Tratatul, daca vom decide sa-l semnam, trebuie semnat pe 1 martie si trebuie pregatite procedurile de semnare a tratatului. Ca atare nu mai avem prea mult pana sa luam o decizie, iar tratatul nu poate fi semnat fara o sustinere a partidelor parlamentare sau macar a majoritatii parlamentare pentru acest demers", a subliniat seful statului.

El a sustinut ca in comparatie cu situatia oamenilor care se afla in suferinta din cauza conditiilor meteo, ratificarea Tratatului european poate parea un subiect secundar, dar a subliniat ca Romania nu mai poate intarzia procesele de luare a deciziei in privinta semnarii acestui document.

Traian Basescu a aratat ca la consultarile cu formatiunile politice ale Puterii a propus semnarea unui protocol de catre partidele parlamentare in vederea ratificarii Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara si a precizat ca fara acesta nu se poate semna acest tratat.

"Am discutat cu partidele politice si propunerea pe care le-am facut-o a fost sa se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare. Din cate am discutat cu partidele de Opozitie, cu ocazia altor intalniri, nu exista o pozitie din acest punct de vedere, dar trebuie sa avem convingerea ca exista macar o majoritate parlamentara care sustine semnarea tratatului", a spus seful statului, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca in lipsa unui astfel de protocol nu se poate semna Tratatul european la 1 martie.

"Sper ca in timpul cel mai scurt sa fie redactat protocolul si partidele politice care sunt de acord cu participarea noastra la tratatul de stabilitate fiscala, ca tratat interguvernamental si nu tratat al Uniunii, sa se pronunte pentru ca decizia politica sa poata fi luata in timp util si comunicata in timp util la Bruxelles", a declarat luni presedintele Basescu.

×