x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Daca vin in Primarie, o scutur din temelii!"

Daca vin in Primarie, o scutur din temelii!"

16 Feb 2004   •   00:00

Partidul Umanist si-a lansat ieri prima dintre cele 7 candidate femei la Primariile Bucurestiului. Directorul Oriflame, Monica Tatoiu, intra in cursa pentru functia de edil-sef, convinsa ca banii sunt, dar trebuie gestionati in folosul cetateanului.

Jurnalul National: Doamna Tatoiu, cum s-a nascut aceasta candidatura la Primaria Capitalei?
Monica Tatoiu: La 48 de ani, o femeie puternica se presupune ca nu mai are de la cine sa invete si ce sa invete. Eu l-am urmarit pe domnul Voiculescu si am constatat ca de la dansul am ce invata. Este un om cu o personalitate puternica, care nu a abdicat niciodata de la valorile pe care le-a enuntat la inceput. Si apoi i-am cunoscut copilul. Eu am o teorie: te uiti la un copil si stii cum este familia. Copilul este crescut impecabil. Bun, acum un an am stat de vorba cu dumnealui. Dar nu eram eu pregatita. Mi-a fost frica. De ce stiu ca ma asteapta. De atacurile, de murdaria care stiu ca insotesc o campanie electorala, de renuntarea la niste libertati, la niste placeri zilnice.

Si cum v-ati razgandit?
M-am intors pe 5 ianuarie de la schi din Austria, dintr-un satuc unde ninsese peste noapte mai mult de jumatate de metru si dimineata era bec strada. Am ajuns la Bucuresti unde am dat zapada doua zile la rand de pe strada, ca nu venea masina sa curete. Am vazut ce inseamna haos. Si am spus: "Dar exista vreo solutie?". Anul asta va fi la fel. Daca nu incerc si eu. Trebuie sa incerc. Daca nu incerc, n-o sa mi-o iert niciodata.

Ce credeti ca va califica pentru o astfel de functie?
Am doua doctorate. Unul in matematica. Sunt un om al cifrelor, desi sunt femeie si par asa, mai sensibila. In multinationala din care fac parte, filiala din Romania este cea mai profitabila. Nestiind sa fac nimic inainte. In 1995 eram o profesoara de matematica si atat. Am invatat totul de la zero. Fara sa am un background economic. Acum pot sa discut de la egal la egal cu dna Manolescu din Ministerul Finantelor. Pot sa fac orice, pentru ca invat repede. Pentru ca sunt incapatanata, consecventa si nu fur. Am tot ce vreau, nu sunt vulnerabila din punctul asta de vedere. Si mai sunt buna la ceva: la ales oameni. Cand am pornit compania eram eu si 300.000 de dolari in banca. Ma pricep la oameni. Iar ei lucreaza cu mine si pentru ca ma iubesc si ma respecta. Eu sunt un conducator de-asta - mana de fier - nu de-ala de echipa. Dar ii respect si ma respecta pentru ca niciodata nu vorbesc fara sa stiu, nu le cer sa faca ceea ce eu nu pot.

Vi se poate reprosa ca nu aveti experienta in administratie...
Da’ ce, am avut experienta in management? Si plus ca mai este un avantaj. Eu vin din afara sistemului. Si pot sa vad lucruri pe care cei din interiorul sistemului nu le vad. Am experienta de a conduce una dintre cele mai performante firme.

Dar cum veti reusi sa tineti piept unui consiliu care i-a venit de hac lui Basescu bunaoara?
Nu e o problema. Eu nu ma cert. Eu sunt de matematica. Nu exista problema fara solutie decat daca ipoteza este falsa.

Nu e vorba de cearta, ci de interese...
Eu, neavand interese, pot sa fac fata. Fiecare om are un dosar. Si dosarul ala trebuie sa ajunga la presa.

Vi se spunea Cruella....
Da. Aveam 24 de ani cand am intrat in invatamant si mi-au dat clasele de golani. Au zis ca imi rup gatul. Insa elevul care in prima zi dadea cu pietre dupa mine, mi-a devenit prieten. Cu golanii am condus, devenind capetenia lor. Cand intram in clasa, ceream de la elevii mei ceea ce imi ceream si mie. Si nu aveam nici un fel de mila. Ca m-a durut capul... Nu s-a vazut. Eram cruda, in sensul ca nu puteau sa ma miste formulele tipice adolescentilor de a obtine ceea ce vor. Am fost foarte dura cu ei. Foarte, foarte dura. Dar rezultatul a fost ca in clasa a XII-a si-au organizat singuri banchetul. De la costume, meniu, masa, tot, tot, tot. Clasa functiona si eu eram simplu spectator.

Ce-i reprosati actualului primar general?
Nu-i reprosez nimic.

Dar candidati impotriva lui...
Consider ca pot sa fac mai bine. Pentru ca sunt femeie. O femeie vede mai bine lucrurile. Despica firul in patru, imparte pe bucati si toaca marunt pana rezolva pe asta. Pe urma trece la urmatoarea. Femeia este mult mai organizata in rezolvarea problemelor. Eu nu sunt politician. Eu nu ma duc sa vorbesc despre integrare. Eu sunt femeie de actiune. Daca zic: strada aia trebuie facuta de aici pana aici, pai stau pe capul lor pana fac. Muncitorii care au lucrat cu mine nu cred ca vor sa mai lucreze vreodata. Ma sculam inaintea lor, plecam dupa ei, am invatat cum se testeaza adezivul la pusul gresiei si cel care nu a vrut sa ma asculte a plecat cu jumatate din plata. Asta sunt. Si de aceea stiu ca pot.
Sa va povestesc ceva. Noi avem un teren viran. Erau acolo patru borduri pe care au venit unii sa le fure. Nimeni nu a avut curajul sa se certe cu ei. Le-am spus sa dea telefon la politie si mi s-a raspuns ca ce conteaza patru borduri. Patru borduri conteaza. Valoreaza ceva si nu sunt ale lor. M-am asezat in fata masinii. Eram imbracata cum ma vedeti. Mi-am scos pantofii cu toc... S-a uitat el la mine, eu la el si l-am dominat. Au pornit masina si au oprit-o la o secunda de mine. De atunci, in jurul meu nu se mai fura.

Ce va propuneti sa faceti mai intai, daca veti fi aleasa?
Curatenie. Bucurestiul este murdar. Pe de o parte pentru ca nu exista cosuri de gunoi, pe de alta pentru ca bucuresteanul arunca pe jos.

Si cum veti face sa-l educati pe bucurestean?
Amenda. Daca nu le place, sa nu ma voteze. Ai gresit, platesti. A gresit mama domnului X sau a sotului meu, nu are importanta. Plateste. Iar Politia trebuie sa aplice legea. Al doilea obiectiv - siguranta. Bucurestiul este un oras periculos si nu doar in anumite zone.

Dar Politia nu este in subordinea Primariei...
Gardianul public este. Dar si Politia. Bun, nu e in subordinea primarului, dar daca primarul se duce in control o data, de doua ori intr-o sectie de politie in care s-au sesizat constant furturi inseamna ca acolo pute ceva. Dar trebuie sa te preocupe. Eu cand am o problema stiu ce sa fac. ADP nu e in subordinea Oriflame. Dar daca am sesizat ca am o problema pe care ADP trebuie sa o rezolve, eu in fiecare zi la ora 10:00 le-am trimis cate un fax sa vina si sa curete strada. In fiecare zi. Doua saptamani. Pana au cedat nervos. M-ati inteles? Asta este stilul meu. Metoda picaturii chinezesti. Apoi scolile, care sunt in subordinea Primariei. Stiti cate dintre ele ar trebui inchise din cauza instalatiilor sanitare? Ca sunt paduchi? Cand tu ai un director pus acolo sa faca treaba si el e ruda lui X sau Z, stai pe capul lui pana il dai jos. Nu e disciplina. Pentru ca cineva nu a venit sa scuture sacul pana cade din el tot ce e praf si mizerie. Daca eu pun mana pe Primarie, o scutur din temelii. Multi vor pleca.

Veti mai aparea in emisiuni de divertisment?
Never.

Credeti ca sunt pregatiti romanii sa voteze o femeie?
In lipsa de alternativa il accepta si pe dracu’. Decat cineva care nu face nimic, ce importanta are sexul, daca acel cineva isi face treaba?

×
Subiecte în articol: politic