x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacian Cioloş: Corupţia, coroborată cu indiferenţa, poate să ucidă literalmente

Dacian Cioloş: Corupţia, coroborată cu indiferenţa, poate să ucidă literalmente

19 Iul 2016   •   13:15
Dacian Cioloş: Corupţia, coroborată cu indiferenţa, poate să ucidă literalmente

Corupţia, coroborată cu indiferenţa, poate să ucidă literalmente, a declarat premierul Dacian Cioloş, marţi, în deschiderea dezbaterii publice privind noua Strategie Naţională Anticorupţie.

"Corupţia ucide! Vă amintiţi de acest slogan, în urmă doar cu câteva luni, şi iată că vedem astăzi, în multe situaţii - corupţia coroborată cu indiferenţa - şi e important să subliniem acest lucru - poate să ucidă literalmente, am văzut cazuri în sănătate, şi poate să ucidă social prin alienare, atunci când aceste ingrediente - corupţia şi indiferenţa - le întâlnim în educaţie (...). Ca să dau doar două exemple din două domenii în care există un sentiment clar în societate că avem nevoie de reformă, dar avem impresia că această reformă trebuie să vină doar din partea statului sau a Guvernului", a spus premierul Cioloş, la dezbaterea organizată la Palatul Victoria.

Acesta a precizat că atât în sănătate, cât şi în educaţie trebuie luate măsuri politice, dar este nevoie şi de o schimbare de atitudine.

"Pot să vă asigur că în ambele domenii - şi în sănătate şi în educaţie - trebuie luate măsuri politice sau guvernamentale ferme, dar în ambele domenii, fără o schimbare de atitudine din partea noastră, ca beneficiari ai serviciilor publice din sănătate şi din educaţie, nu o să reuşim să eliminăm nici corupţia şi mai ales indiferenţa", a afirmat Cioloş.

Prim-ministrul a mai spus că pentru eliminarea corupţiei este nevoie de o schimbare de mentalitate în societate.

"O ţară fără corupţie este o ţară sănătoasă, însă eliminarea corupţiei nu vine doar prin adoptare de legi şi nici măcar nu vine doar printr-o atitudine fermă şi obiectivă a justiţiei. (...) Atâta timp cât încă după 20 şi ceva de ani, după ce am trecut la democraţie, încă mai facem diferenţa (...) între ce e al meu e al meu şi am grijă şi ce e al statului e al tuturor, deci pot să bag mâna până-n cot pentru că nu e responsabilitatea mea, câtă vreme încă mai trenează în societate mentalitatea aceasta putem lua orice decizii la nivel guvernamental, pentru că ele n-o să-şi facă efectul. Şi aici mă gândesc de la 'atenţia' pe care o acordăm la ghişeu, la bani strecuraţi în buzunarul medicului, cu sau fără voia lui (...), până la corupţia din marile proiecte de infrastructură. Fiecare act de corupţie de acest gen, mic sau mare, slăbeşte statul român şi ne îndepărtează de o societate sănătoasă", consideră Cioloş.

În acest sens, premierul Cioloş a dat exemplu Spitalul de Arşi, dar şi cazul Hexi Pharma.

"Lipsă de integritate, lipsă de omenie, neglijenţă, nepăsare - asta am văzut cu toţii zilele acestea la Spitalul de Arşi, pacienţi care erau ţinuţi în condiţii inumane, sigur dincolo de anumite nevoi, neajunsuri din punct de vedere material, nu numai la acest spital şi la alte spitale, şi ştiu că domnul ministru le are în vedere, chiar dacă nu vor fi făcute miracole în câteva zile sau în câteva luni. Dar e un proiect care să pornească de la această realitate, proiect de investiţii pe care noi cel puţin îl vom începe. Apoi, interese de afaceri care au dus la crearea unui sistem criminal şi asta am văzut în cazul Hexi Pharma, sigur, justiţia trebuie încă să se exprime, dar din ceea ce am putut constata deja la nivel administrativ putem trage anumite concluzii", a spus Cioloş.

Potrivit şefului Guvernului, în România din prezent mai sunt încă posibile cazuri de sclavie, situaţie care este cauzată tot de atitudinea individuală a românilor.

"În România de astăzi sunt încă posibile cazuri de sclavie. Situaţia de la Berevoeşti vorbeşte foarte mult despre noi ca societate şi indiferenţa individuală şi modul în care anumite autorităţi locale au acţionat sau nu au acţionat. (...) Aceste cazuri sunt cele care au ieşit la suprafaţă şi foarte probabil ele nu sunt cazuri izolate, e vorba de un mod în care sistemul ca atare trebuie să evolueze prin tendinţa pe care o vom imprima şi o imprimăm noi prin atitudinea noastră de fiecare zi. (...) Pentru că vorbim aici, prin atitudine sau lipsă de atitudine, de complicitate din partea noastră", a arătat Cioloş.

Acesta a mai afirmat că este nevoie de o schimbare de paradigmă în privinţa modului în care este abordată Strategia Anticorupţie, punându-se accentul pe partea de prevenţie şi educaţie.

"Pornesc în primul rând de la premisa şi de la convingerea mea personală că românii sunt de bună credinţă (...) şi că noi, ca popor, suntem de bună credinţă şi că integritatea se poate învăţa. Prevenţia şi educaţia anticorupţie sunt de altfel esenţa acestei strategii în această nouă etapă în care avem o justiţie care funcţionează. Avem nevoie sigur şi de procurori care să fie în continuare eficienţi, de judecători care să fie în continuare eficienţi, dar avem nevoie, în această etapă, mai ales de a preveni situaţii care să ducă la procese în justiţie. Deci e vorba chiar de o schimbare de paradigmă în modul în care abordăm această strategie anticorupţie, insistând de acum înainte mai mult pe partea de prevenţie şi de educaţie", a adăugat premierul Cioloş.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: dacian ciolos coruptie coruptia ucide