x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacian Cioloş îşi face partid, dreapta se fărâmiţează

Dacian Cioloş îşi face partid, dreapta se fărâmiţează

de Marius Gîrlașiu    |    10 Mar 2017   •   08:01
Dacian Cioloş îşi face partid, dreapta se fărâmiţează

Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat că organizaţia non-guvernamentală pe care o va lansa alături de foştii membri ai Guvernului tehnocrat “ia foarte serios în calcul” să se transforme într-un partid politic. O lovitură neaşteptată la adresa celor care-l aşteptau în PNL ca lider providenţial, o uşurare pentru liberalii care-i purtau sâmbetele după înfrângerea din alegeri şi o ameninţare directă la adresa electoratului de dreapta dezamăgit de urmaşii Brătienilor.

 

Hulit de liberalii care i-au pus în cârcă înfrângerea usturătoare din 11 decembrie, fostul premier Dacian Cioloş pare mai degrabă convins să renunţe la ideea de a candida în iunie la şefia PNL.

Asta după ce mai mulţi lideri din Modrogan i-au trântit uşa în nas în mod public, iar alţii i-au transmis pe căi neoficiale să stea departe de partid. Ostilitatea liberalilor l-a împins pe fostul premier să-şi revizuiască planurile privind viitorul său pe scena politică şi să ia în calcul înfiinţarea propriului partid. “Deocamdată, nu am nimic conturat sau decis nici cu PNL-ul, nici cu USR-ul. Luăm în calcul foarte serios inclusiv un proiect politic nou, deci un proiect politic, o mişcare politică sau un partid politic. Obiectivul nostru este să putem contribui la un proiect politic credibil sau o alternativă politică credibilă pentru viitoarele alegeri, dar care să nu aştepte viitoarele alegeri, pentru a veni cu anumite propuneri care să poată să fie implementate până atunci”, a anunţat Cioloş într-un interviu la RFI. Înfiinţarea unui nou partid va fi precedată de lansarea unui ONG “cu obiective politice” - o asociaţie care va elabora propuneri legislative cu scopul de a fi susţinute de partidele prietene din Parlament. “Vor fi parte a acestei asociaţii, în momentul în care o vom lansa, mai mulţi dintre membrii fostului Guvern, la nivele diferite. Aş vrea să continuăm să lucrăm pe anumite proiecte pe care le-am început cât am fost la guvernare şi care nouă ni se par importante ca ele să fie implementate şi în domeniul economic, şi în domeniul social, în domeniul educaţiei, în domeniul sănătăţii şi aşa mai departe”, a explicat ieri fostul premier.

Cristian Buşoi, secretar general PNL: Dacă exista un Ionel Brătianu în acest moment în PNL s-ar fi văzut. Sunt însă politicieni cu experienţă şi capacitate de organizare în partid şi trebuie să ne bazăm pe ce avem. Să aşteptăm un lider providenţial nu face bine.

 

Tehnocraţii pun şi ei umărul

Practic, dacă planurile lui Cioloş se vor concretiza, din noua formaţiune politică vor face parte mai mulţi foşti miniştri tehnocraţi şi membri ai echipei guvernamentale care au părăsit Palatul Victoria după deznodământul alegerilor parlamentare. Printre alţii, din partidul lui Cioloş ar urma să facă parte fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi fostul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, doi dintre oamenii cei mai apropiaţi fostului premier în cursul mandatului. Pîslaru şi Voiculescu au refuzat anul trecut oferta de a se înscrie în partidul lui Nicuşor Dan, în vreme ce foştii miniştri tehnocraţi Cristian Ghinea şi Vlad Alexandrescu au candidat la parlamentare, devenind parlamentari USR. În plus, n-ar fi exclus ca fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună sau fostul ministru al Internelor, Dragoş Tudorache, să se implice şi ei în proiectul lui Cioloş.

 

Dacian Cioloş, fost premier: Luăm în calcul foarte serios un partid politic nou. Interesul nostru e să dăm o alternativă politică credibilă pentru următoarele alegeri. Luăm în calcul foarte serios un partid politic nou. Interesul nostru e să dăm o alternativă politică credibilă pentru următoarele alegeri.

 

 

×
Subiecte în articol: dacian ciolos