Dacian Cioloş: Nu vreau rezultate pentru imagine, ci o schimbare de mentalitate
-
Cioloş: Sper ca ANAF să nu mai devină o sperietoare a mediului economic, ci un partener
-
Cioloş, despre programul Visa Waiver: Nu ne putem aştepta la decizii formale în perioada imediat următoare
-
Cioloş, în SUA: Nu am discutat despre gazele de şist, au fost discuţii mai ales legate de exploatările offshore
Guvernul va acţiona pentru o schimbare durabilă, de mentalitate, nu ca să obţină rezultate pentru imagine, în ciuda criticilor existente de câteva luni, potrivit cărora Executivul nu lucrează în interesul românilor şi nu performează, a declarat joi premierul Dacian Cioloş.
"Aud de câteva luni că acest Guvern nu lucrează în interesul românilor, că nu lucrează în interesul ţării, că nu performează, că nu arată rezultate. (...) Atunci când vrei să vezi rezultate de pe-o zi pe alta, faci lucruri superficiale. Atunci când faci lucruri cu consistenţă, rezultatele se văd mai târziu, dar ele încep să prindă rădăcini. Şi eu asta vreau prin modul în care noi vom acţiona ca şi Guvern, nu atât să obţinem rezultate pentru imagine, cât să lăsăm urme în aşa fel încât acest proces de schimbare să fie durabil şi o schimbare nu de suprafaţă, ci o schimbare de mentalitate, sper. Şi asta presupune, în primul rând, ca noi să ne schimbăm mentalitatea şi modul de abordare. De asta am şi acţionat, încă de la început, prin intermediul unor măsuri care să ducă la transparenţă, transparenţa deciziilor pe care le luăm, transparenţa modului în care cheltuim banii, pe predictibilitate în procesul decizional şi, de aici începând, să mergem cât mai mult spre eficienţă", a afirmat Cioloş, la Gala Premiilor Capital.
Premierul a mai spus că sănătatea, educaţia şi administraţia publică ar trebui să fie 'pilonii' oricărei ţări dezvoltate care vrea performanţă.
"Pentru ca economia românească să funcţioneze, sunt conştient că nu e suficient ca mediul de business să-şi facă treaba foarte bine dacă statul nu şi-o face suficient de bine, în modul în care conduce şi orientează politici publice esenţiale şi pentru creşterea economică. Mă gândesc aici la sănătate, mă gândesc la educaţie, mă gândesc la administraţia publică. Aceştia trei ar trebui să fie pilonii oricărei ţări dezvoltate, care vrea performanţă socială şi care vrea performanţă economică. Şi cred că a venit momentul ca şi în aceste domenii (...) să avem un moment al adevărului, pentru că nu putem rezolva o problemă atâta timp cât n-o recunoaştem", a precizat Dacian Cioloş.
Prim-ministrul a mai spus, în context, că în ultimii 25 de ani s-au ascuns "sub preş" problemele apărute în aceste domenii, iar în prezent este plătit preţul "indolenţei" cu care au fost tratate.
"Cred că prea mult, din diferite motive, în aceşti ultimi ani, mai ales în aceşti ultimi 25 de ani, s-au tot ascuns, s-au tot pus sub preş probleme care au apărut în aceste domenii, domenii care au fost şi ele de multe ori politizate prin intervenţia administraţiei publice şi a statului, aşa cum au fost şi alte sectoare şi, astăzi, plătim acest preţ al indolenţei, al indiferenţei sau al modului în care am tratat aceste domenii. Şi atunci când n-am pus sub preş problemele, le-am tratat de multe ori superficial, tratând efectele pentru a avea rezultate cât mai bune atunci când se apropiau campaniile electorale. N-am tratat cauzele şi acum vedem că ele ies la suprafaţă pentru că nu le putem ţine înecate prea multă vreme", a adăugat premierul.
El a mai spus că susţinerea pentru reforma statului şi pentru reforma acestor sectoare publice vine din partea societăţii româneşti care are contact cu "performanţa şi onestitatea".
"Susţinerea pentru această reformă vine, în primul rând, din partea acelei părţi a societăţii româneşti care are contactul deja cu performanţa, care vede că onestitatea duce şi la eficienţă şi care tratează lucrurile ca atare", a precizat Cioloş.
Sursa: AGERPRES

Ştiri din .ro
7.000 de lei amendă după protestul din centrul Capitalei, fără respectarea regulilor
Valeriu Gheorghiţă: Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca ar putea fi ridicată luni
Un studiu în Israel arată că vaccinul protejează împotriva cazurilor severe
Peste 45.000 de români, vaccinați în ultimele 24 de ore în România
Adrian Marinescu, despre momentul când „lucrurile vor fi mai echilibrate”
Schior accidentat în Munții Făgăraș
Clotilde Armand: Sporuri „flagrant discutabile” la Poliția Locală Sector 1
Șeful Ikea avertizează că tensiunile comerciale vor duce la creșterea prețurilor
OMS spune că pandemia a provocat mai multe „traume în masă” decât al doilea război mondial
Meghan Markle a dezvăluit de ce a decis să acorde un interviu realizatoarei Oprah Winfrey
Cristian Diaconescu este noul președinte al Partidului Mișcarea Populară
Modelul de relaxare a restricţiilor a eşuat în Cehia
Zeci de persoane protestează în Timișoara față de carantinarea orașului
VIDEO: Val de proteste NAȚIONALE împotriva vaccinării: Mii de oameni au ieșit pe strazi în Capitală și în țară
