x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Barna sare cu partidul pe adversarii din procese ai „candidatului dreptei”. Atac USR în curtea liberalilor după „Metoda Nicușor Dan”

Dan Barna sare cu partidul pe adversarii din procese ai „candidatului dreptei”. Atac USR în curtea liberalilor după „Metoda Nicușor Dan”

de Ion Alexandru    |    24 Sep 2020   •   07:56
Dan Barna sare cu partidul pe adversarii din procese ai „candidatului dreptei”. Atac USR în curtea liberalilor după „Metoda Nicușor Dan”
Sursa foto: Lucian ALecu

O nouă bombă politică este pe cale să explodeze, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale de duminică. Uniunea Salvați România, prin președintele Dan Barna, a atacat în instanță un PUZ emis, anul trecut, de Consiliul General al Municipiului București, pentru un teren aflat la granița cu sediul central al Partidului Național Liberal. PUZ-ul în cauză a fost cerut de către o componentă a grupului imobiliar One United Properties, al cărui alt proiect, dezvoltat pe ruinele fostei fabrici Automatica, din Floreasca, a fost atacat în instanță de Asociația Salvați Bucureștiul, controlată de candidatul USR și PNL la Primăria Capitalei, Nicușor Dan. Interesant este că nu ONG-urile deputatului Nicușor Dan vor să oprească proiectul imobiliar din imediata vecinătate a sediului central al PNL, ci USR, în calitate declarată, ca reclamant, de partid poltic.

Acțiunea a fost depusă în data de 16 august 2020, în precampania electorală aferentă alegerilor locale, la Secția a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal de la Tribunalul București, fiind chemați în judecată Consiliul General al Municipiului București, Primăria Municipiului București, prin primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și compania SC One Modrogan SRL. Procesul a fost demarat de reclamantul Uniunea Salvați România, descris în întâmpinare ca partid politic, prin președinte Dan Barna. 
USR solicită instanței de judecată anularea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 707/ 18 decembrie 2019, “privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Aleea Modrogan nr. 1A. Sector 1 București” și suspendarea aceluiași act administrativ, până la soluționarea definitivă a cauzei. 

Documentul privind acțiunea făcută în instanță de USR a fost devoalat de Ioan Sârbu, candidatul Pro România la Primăria Capitalei, care atrage atenția asupra faptului că “prin acțiunea făcută la Tribunalul București, Uniunea Salvați România încalcă grav Legea partidelor politice”. “Partidul care îl susține pe Nicușor Dan recurge la acțiuni ilegale, probabil în căutare de fonduri de campanie. Este o încălcare gravă a legii. Un partid politic nu are voie să atace în instanță acte de urbanism, asta este treaba autorităților și a ONG-urilor specializate. Ați uitat că USR este partid, că nu mai este ONG, domnilor Nicușor Dan și Dan Barna? Partidele care se ocupă de astfel de manevre trebuie dizolvate, spune Legea partidelor!”, precizează Ioan Sârbu.

Terenul, vândut, în 2014, de RA-APPS, prin licitație

Conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 707 din 18 decembrie 2019, a cărei anulare și suspendare, până la soluționarea definitivă a cauzei, este cerută de USR, prin președintele Dan Barna, se referă la emiterea PUZ-ului, în Aleea Modrogan nr. 1A, la cererea SC One Modrogan SRL și a proiectantului SC DD Design Studio SRL. În anul 2018, a fost emis un aviz de oportunitate în vederea construirii la acea adresă a unui imobil, compus din subsol, parter și trei etaje, cu destinația de locuințe și parcare. Terenul în cauză se află în așa-numita zonă protejată “Filipescu 48”, iar reglementarea PUZ-ului arată că este parcelat, construit și are o suprafață de 4.200 de metri pătrați.

Spectaculos este, însă, amănuntul că terenul din Aleea Modrogan nr. 1A se află, practic, pe același domeniu cu proprietatea din Aleea Modrogan nr. 1, unde se găsește și celebra “Vilă Filipescu”, în prezent aflată în proprietatea statului și în adminstrarea RA-APPS, utilizat ca sediu central al Partidului Național Liberal. Partid care, împreună cu reclamantul USR, dar și cu PLUS, susțin candidatura lui Nicușor Dan pentru funcția de primar general al Capitalei. Asta, după ce, până în anul 2014, a fost folosit ca sediu central al Partidului Democrat Liberal.

În 2014, RA-APPS a scos la licitație atât terenul de 4.200 de metri pătrați, din Aleea Modrogan nr. 1A, cât și construcții în suprafață de 228,97 metri pătrați, pe care a reușit să le înstrăineze, pentru suma de 4.433.800 de euro fără TVA către grupul imobiliar One. 
 

Același grup imobiliar, blocat prin instanțe de Asociația Salvați Bucureștiul

Și mai spectaculoasă este identitatea beneficiarului acestui PUZ blocat de USR. Conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, SC One Modrogan SRL, acționată în judecată, alături de CGMB și de Primăria Capitalei, de către USR, prin Dan Barna, este deținută de grupul imobiliar One United Properties SA (cu 99,99% din capitalul social) și de SC One Herăstrău Paza SA (cu 0,01% din părțile sociale).

Ei bine, acționarul majoritar One United Properties SA este unul dintre dezvoltatorii grei de pe piața imobiliară bucureșteană care are probleme cu Nicușor Dan și cu asociațiile pe care deputatul-candidat le controlează. La sfârșitul săptămânii trecute, senatorul social-democrat Daniel Zamfir a dezvăluit faptul că Nicușor Dan, prin intermediul Asociației Salvați Bucureștiul, a încercat să blocheze, în aceeași manieră cu cea descrisă mai sus, proiectul imobiliar One Foreasca City, amplasat pe ruinele fostei fabrici Automatica, din zona Floreasca. Asociația Salvați Bucureștiul a contestat autorizația de construire emisă în anul 2018, în baza unui PUZ din 2011, invocând în acțiunea depusă în instanță că acest proiect afectează habitatul viermilor, al păienjenilor, al ciorilor, al vrăbiilor, al șopârlei de perete, al porumbeilor, al broaștei și al șarpelui de apă. 

Conform senatorului Zamfir, instanța a respins acțiunea Asociației Salvați Bucureștiul, iar ONG-ul controlat de Nicușor Dan a fost obligat la plata unor despăgubiri de 30.000 de euro. 


Dezvoltatorul respinge orice acuzație de înțelegere cu aceste ONG-uri

Unul dintre contracandidații lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, Traian Băsescu, insinua că deputatul susținut de USR-PLUS și PNL în bătălia electorală s-ar fi întâlnit cu reprezentanții grupului One, pentru a cădea la o înțelegere, pentru ca acțiunile Asociației Salvați Bucureștul să fie retrase din instanțe. În replică, grupul imobiliar a respins, prin intermediul unui comunicat de presă de la începutul acestei săptămâni, aceste zvonuri. Mai mult, se arată că atacurile făcute de Nicușor Dan împotriva proiectelor imobiliare ale One sunt unele cu rea-credință, că nu vor cădea la nicio înțelegere cu acesta și că toate litigiile vor fi câștigate pe cale judecătorească, asemenea celui din Floreasca. 

×