x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Nica: "Decizia desemnării comisarului european aparţine Guvernului”

Dan Nica: "Decizia desemnării comisarului european aparţine Guvernului”

09 Iun 2009   •   00:00

Vicepremierul Dan Nica a declarat, marţi, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că decizia privind desemnarea comisarului european revine Guvernului şi nu preşedintelui, "potrivit mecanismului de propunere". Portofoliile de comisar european vizate de România, cu titlul provizoriu, sunt Agrucultura, Transportul, Protecţia Consumatorului şi Energia.



"La formarea Parteneriatului pentru România, mandatul în plus obţinut de PDL a avut o pondere importantă, deşi numărul de voturi de atunci indica altceva. Dar acest criteriu de un mandat în plus a a fost adoptat la formarea Guvernului şi PDL a obţinut postul de premier, iar PSD pe cel de vicepremier", a explicat Nica. El a subliniat că, în virtutea acestei logici, în desemnarea comisarului european un cuvânt important îl va avea câştigătorul alegerilor, respectiv PSD, dar de comun acord şi în urma consultării cu PDL. Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu are un cuvânt de spus în privinţa numirii comisarului, Nica a spus: "Nu. Am întrebat şi acest lucru şi decizia aparţine Guvernului. Aşa spune mecanismul de propunere". El a adăugat, răspunzând unei întrebări, că democrat-liberalii nu au mai susţinut în cadrul şedinţei coaliţiei că ei sunt câştigătorii alegerilor europarlamentare, şi a pus declaraţiile publice ale liderilor PDL - care se considerau câştigători - pe seama unui anumit tip de comunicare cu electoratul menită să atenueze eşecul.

CE-ŞI DOREŞTE ROMÂNIA
Cât priveşte portofoliul de comisar european vizat de România, Nica a arătat că  "sunt câteva domenii importante, care trebuie luate cu titlul de inventar, pentru că nu au fost decizii finale: Agricultură, Transport, Protecţia Consumatorului, Energie. Decizia (numirii unui comisar european, n.r.) ţine cont şi de faptul că trebuie să avem un număr de susţinători important, ca să fim siguri că portofoliul care i se cuvine României este un lucru fezabil". El a arătat că în cadrul şedinţei coaliţiei au fost invocate mai multe posibilităţi privind numirea unui comisar european, decizia fiind aceea de a propune acel comisar şi pentru acel portofoloiu care să aducă cel mai bun avantaj României. "Au fost propuneri ridicate de PSD, de PDL, şi urmează o nouă rundă de consultări pentru a găsi cea mai bună soluţie, e care să o propunem Guvernului, care este instituţia abilitată pentru a lua această decizie de nominalizare", a adăugat Nica.

×
Subiecte în articol: politic