x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Şova, destituit din funcţia de purtător de cuvânt al PSD. Ponta l-a trimis la Muzeul Holocaustului

Dan Şova, destituit din funcţia de purtător de cuvânt al PSD. Ponta l-a trimis la Muzeul Holocaustului

07 Mar 2012   •   10:22
Dan Şova, destituit din funcţia de purtător de cuvânt al PSD. Ponta l-a trimis la Muzeul Holocaustului

Senatorul Dan Sova nu mai este deocamdata purtator de cuvant al PSD si este trimis in perioada urmatoare la Washington, pentru a se documenta pe problema Holocaustului, a anuntat, astazi, presedintele PSD, Victor Ponta, la Palatul Parlamentului. Decizia luata de Ponta vine dupa ce Dan Sova a afirmat la un post de televiziune ca Holocaustul nu a avut loc pe teritoriul Romaniei.

"A facut o mare gafa. Am exprimat punctul de vedere al PSD, care este in totala contradictie cu ceea ce a zis Dan Sova si mi-am cerut scuze in numele PSD si el si-a cerut scuze. Si cred ca trebuie sa plateasca pentru gafa pe care a facut-o. L-am anuntat de azi ca nu mai activeaza ca purtator de cuvant al PSD pana nu pleaca la Muzeul Holocaustului de la Washington, sa vada cu ochii lui ceea ce au am vazut si eu si ce s-a intamplat in Romania cu evreii care au fost omorati si in Romania si in Transnistria, si mai departe. Si dupa ce se intoarce sunt convins ca putem intelege cu totii ca sunt evenimente istorice pe care trebuie sa le cunoastem si sa le recunoastem. In rest, singura scuza pe care o are este ca nu a avut niciun fel de intentie, pur si simplu a dat un raspuns stupid la o intrebare si cred ca deja plateste pentru asta", a declarat Victor Ponta.

El a mentionat ca Dan Sova va pleca imediat ce isi va lua viza pentru Statele Unite.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" si-a exprimat profundul dezacord si indignarea fata de declaratiile purtatorului de cuvant al PSD, Dan Sova, facute luni la postul de televiziune "The Money Channel", in timp ce senatorul isi exprima regretul daca afirmatiile sale au fost gresit intelese.

Afirmatii precum "la Pogromul din Iasi au murit 24 de evrei", o "armata germana este responsabila pentru evenimentele din Iasi", sau "pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit" reprezinta declaratii care neaga Holocaustul evreilor din Romania si responsabilitatea Guvernului Ion Antonescu pentru uciderea a peste 250.000 de evrei romani si ucraineni, afirma Institutul intr-un comunicat.

Acest lucru, mai mentioneaza documentul, este cu atat mai grav cu cat Guvernul Romaniei in iunie 2011 a comemorat 70 de ani de la Pogromul din Iasi, Consiliul Local si Primaria Municipiului Iasi au acordat titlul de cetatean de onoare pentru sase supravietuitori ai Pogromului de la Iasi, iar Institutul "Elie Wiesel" a descoperit in toamna anului 2010 o groapa comuna la 16 kilometri de municipiul Iasi cu 36 de victime evrei.

"Consideram ca asemenea pareri exprimate in spatiul public, care desconsidera memoria victimelor Holocaustului din Romania, sunt in contradictie cu prevederile legii 1071/2006 privind interzicerea negarii Holocaustului", se mai arata in comunicat.

Senatorul social-democrat Dan Sova si-a exprimat regretul, intr-un comunicat dat publicitatii marti, spunand ca afirmatiile sale au fost gresit intelese si aminteste ca poporul evreu a avut enorm de suferit in cel de-al Doilea Razboi Mondial, fiind vorba de suferinte pe care nu le-a mai indurat niciun alt popor si care nu pot fi negate de nimeni.

Senatorul isi exprima profundul regret daca declaratiile sale au fost interpretate in sensul in care ar fi negat, fie si o secunda, suferintele poporului evreu si vinovatiile autoritatilor romane din acea perioada.

"Nu am facut acest lucru si nu o voi face niciodata, fiindca pur si simplu convingerea mea este ca aceste lucruri din istorie trebuie spuse, pentru a invata din greselile trecutului", subliniaza Dan Sova.

×