Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, aflat interimar la şefia Senatului pe perioada vizitei lui Mircea Geoană în SUA, a depus la Biroul Permanent al instituţiei o cerere privind suspendarea lui Traian Băsescu din funcţie.
Textul cererii semnate de Dan Voiculescu şI publicate de site-ul Inpolitics, vorbeşte despre încălcarea Constituţiei de către Traian Băsescu prin decizia de a tăia pensiile, decizie respinsă de CCR ca fiind neconstituţională.
Textul cererii privind suspendarea lui Traian Băsescu:
"Către Biroul Permanent al Senatului
Domnule Preşedinte,
România traversează o perioadă politică, economică şi socială extrem de dificilă.
Creşterea taxelor într-o perioada de gravă recesiune economică reprezintă, în opinia unanimă a specialiştilor, o măsură disperată care, pe termen mediu şi lung, va reduce încasările la bugetul de stat şi va determina amplificarea fenomenelor din sfera evaziunii fiscale(...) În aceste condiţii, presiunea pe instituţiile fundamentale ale statului român - Preşedinţie, Parlament, Guvern - este extrem de acută, pentru că de reacţia lor coordonată şi responsabilă depinde relansarea economică şi refacerea coeziunii sociale.
Din păcate, abdicând de la prevederile art.80 din Constituţie, care îi conferă rolul de mediator între puterile statului, precum şi între stat şi societate, Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi-a asumat, de facto, poziţia de principal conducător al puterii executive şi a iniţiat şi a promovat măsuri anti-sociale şi ilegale precum cea privind reducerea cu 15% a pensiilor, declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României în şedinţa din data de 24 iunie 2010.
Prin acel demers, Preşedintele României s-a plasat premeditat în conflict cusocietatea românească, a transformat Preşedinţia într-un supra-guvern şi i-a privat pe cetăţenii români de o instituţie-mediator, capabilă să negocieze un acord între Guvern şi societate. Pe scurt, Preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia.
În consecinţă, asumând responsabilitatea de membri ai Parlamentului, "organul
reprezentativ suprem al poporului român" conform art.61 din Constituţia României, consider că avem obligaţia de a cerceta gravitatea faptelor domnului Traian Băsescu şi de a analiza dacă se impune declanşarea procedurilor parlamentare premergătoare aplicării art.95 din Constituţie, care reglementează suspendarea din funcţie a Preşedintelui României.
Ţinând seama de implicaţiile unei astfel de acţiuni, este necesar ca, înainte de un eventual proces de strângere de semnături de la cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, să supunem dezbaterii Biroului Permanent al Senatului oportunitatea acestui demers.
Cu sinceritate,
Dan Voiculescu 1 iulie 2010"