În haosul electoral care domină spațiul public în aceste zile, datele furnizate recent de Institutul Național de Statistică, referitoare la evoluția economiei naționale în primele două trimestre ale anului în curs, au trecut aproape neobservate, scrie profesorul Dan Voiculescu pe blogul personal. Acesta arată că, din păcate, cu foarte rare excepții, liderii politici – de toate culorile și orientările –, absorbiți de calcule și promisiuni conjuncturale, își fac mult prea rar timp să analizeze obiectiv situația economică și socială dramatică a țării pe care își doresc să o conducă.
“Cifrele publicate de INS sunt alarmante pentru orice decident responsabil. Spre exemplu, în trimestrul II, Produsul Intern Brut a scăzut cu 12,3% față de primul trimestru și cu 10,5% raportat la trimestrul II din 2019. Un asemenea cataclism depășește prin dimensiuni și ritmul extrem de rapid de propagare, orice altă criză precedentă, pe timp de pace. Evident, acest abis economic era de așteptat. Întreaga lume a resimțit puternic șocul produs de Pandemia de Covid-19”, arată profesorul.
Voiculescu este de părere că, “dincolo de << stânga >> sau << dreapta >>, sigle de partid, promisiuni și programe politice (…), în 2020 și în anii care urmează, proiectele de dezvoltare locală (școli, spitale, infrastructură, start-up-uri) realizate cu finanțarea UE vor face diferența între comunitățile prospere și localitățile falimentare”.
În aceste condiții, profesorul consideră că cel mai relevant și pragmatic criteriu pentru opțiunea de vot din 27 septembrie 2020 îl reprezintă nu culoarea politică, ci capacitatea demonstrată a candidatului la postul de primar de a atrage fonduri europene.