x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: „Fără o intervenție rapidă și consistentă, națiunea română se diluează până la dispariție”

Dan Voiculescu: „Fără o intervenție rapidă și consistentă, națiunea română se diluează până la dispariție”

11 Feb 2020   •   16:46
Dan Voiculescu: „Fără o intervenție rapidă și consistentă, națiunea română se diluează până la dispariție”

Profesorul Dan Voiculescu consideră că este nevoie de „o intervenție rapidă și consistentă” pentru a opri plecarea tinerilor din țară.

 

„Din analizele Centrului de studii pentru migrație reiese că jumătate din tinerii români își doresc să plece din țară (vezi aici). Ținând seama că, în prezent, România este pe locul doi în topul statelor care își pierd cetățenii – după Siria! – cifra este absolut alarmantă.

Am mai scris despre dezastrul demografic care afectează națiunea română (vezi aici) și voi continua să o fac. În momentul actual, acest veritabil exod al inteligenței și forței de muncă reprezintă cea mai mare amenințare la adresa prezentului și viitorului națiunii noastre.

Într-un astfel de ritm, până în 2050, țara noastră va mai avea cel mult 10-12 milioane de cetățeni români între propriile granițe! O populație comparativă cu cea a Ungariei – față de care era aproape de trei ori mai mare în urmă cu 30 de ani!

Consecințele acestei depopulări – fără precedent pe timp de pace în întreaga lume – vor fi economice, politice, sociale și culturale. De la reducerea drastică a reprezentării în Parlamentul European și a finanțărilor atrase, până la îmbătrânirea populației, incapacitatea de a mai susține sistemul de pensii și dispariția identității culturale românești, se pot înregistra o serie de efecte nocive ireversibile și catastrofale.

Fără o intervenție rapidă și consistentă, națiunea română se diluează până la dispariție. Primul pas în direcția prevenirii unei asemenea perspective, ar fi un Pact național pentru a încuraja tinerii să rămână în țară. Printr-un consens politic – improbabil, dar esențial – se pot oferi stimulente, în primul rând de ordin economic, tinerilor care se angajează sau încep o afacere în România. Noile generații au nevoie de capital, respect și putere reală de decizie. Nu vor să fie nici spectatori, nici asistați. Își doresc posibilitatea concretă de a-și construi în țară viitorul pentru care sunt dispuși să o părăsească”, a scris Dan Voiculescu. 

 

Citește mai mult pe blogul lui Dan Voiculescu

×