x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: Traian Băsescu încearcă să fugă la Bruxelles. Dar ce lasă în urmă

Dan Voiculescu: Traian Băsescu încearcă să fugă la Bruxelles. Dar ce lasă în urmă

11 Apr 2019   •   12:22
Dan Voiculescu: Traian Băsescu încearcă să fugă la Bruxelles. Dar ce lasă în urmă

Profesorul Dan Voiculescu scrie pe blogul personal despre situaţia satului românesc şi despre implicarea fostului preşedinte Traian Băsescu în alegerile pentu Parlamentul European, de pe 26 mai. 

"Astăzi, despre satul românesc. Observ că printre cei implicați în campania electorală pentru Parlamentul European s-a strecurat și Traian Băsescu, cel care a condus România 10 din ultimii 15 ani.

Ce a rămas în urma mandatelor sale? Pe lângă toate celelalte (abuzuri, tăieri neconstituționale de pensii, crearea unui sistem ocult de subordonare a justiției) un mediu rural marcat de boală, sărăcie și, nu în ultimul rând, de nepăsarea celui aflat timp de 10 ani la conducerea statului român.

Speranța de viață în satul românesc este, în medie, cu până la 5 ani mai mică decât în mediul urban! Iar dacă ne comparăm cu durata medie de viață din localitatile rurale europene, diferența ajunge și la 15 ani! Așadar, românii mor cu 15 ani mai devreme decât “colegii” lor europeni.

Dincolo de problemele generale – lipsa apei curente, a canalizării și a condițiilor minime necesare unui trai decent – putem distinge și o cauză punctuală pentru care românii de la sat mor cu zile: inexistența asistenței medicale de specialitate.

Conform datelor statistice oficiale, în mediul rural funcționează cel mult un cabinet independent la 25000 de locuitori. Ținând seama că marimea medie a unui sat este de până într-o mie de locuitori, înseamnă că, în prezent, există maxim un cabinet medical la 25 de sate!

Astfel, neavând acces la tratamentul necesar, oamenii se sting din cauze absolut banale, precum boli cronice ușor de controlat sau mici accidente în gospodărie.

Situația este absolut alarmantă și în cazul mortalității infantile – 9/1000 în mediul rural – cu 3 procente mai mare decat în urban (în lipsa cabinetelor, sarcinile nu sunt monitorizate, iar, după naștere, nou-născuții nu sunt îngrijiți adecvat).

Ce a făcut Traian Băsescu, în legătură cu această situație, în timpul președinției sale?  A invitat medicii români să plece din țară!

Ce face astăzi? Încearcă să fugă la Bruxelles", scrie profesorul Dan Voiculescu pe blog.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu traian basescu