Sociologul Vasile Dâncu a declarat, marţi, la ceremonia în cadrul căreia i s-a înmânat Crucea de Merit în rang de Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania, că această ţară este căpitanul de echipă al proiectului Europei unite şi prospere, iar naţiunea română este "un foarte bun coechipier".
"Azi, când Europa e criticată pentru unele slăbiciuni de proiect sau de organizare, e important mai mult ca oricând să contribuim cu mai mare tenacitate la înfăptuirea celui mai îndrăzneţ proiect din istoria omenirii, un proiect care pune în centrul său civilizaţia superioară, armonia socială şi înfăptuirea unor ţeluri umaniste la care umanitatea visează de milenii. Atunci când creăm legături puternice între ţări ne aducem o importantă contribuţie şi la întărirea proiectului Europei unite şi prospere. Am speranţa că politicienii românii vor înţelege că Germania este căpitanul de echipă al acestui proiect, iar naţiunea română va fi un foarte bun coechipier", a afirmat Dâncu, la reşedinţa ambasadorului german la Bucureşti.
El s-a arătat "copleşit" de faptul că i s-a acordat această distincţie, dar şi surprins.
"Mă simt copleşit de această ocazie pe care nu puteam s-o visez vreodată, în care preşedintele Germaniei (...) îmi acordă Crucea de Merit în rang de Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania. Vă mărturisesc că am fost surprins de acest lucru. Poate că de la 16 ani am fost ghidat în viaţa mea de preceptele unui filosof german, Karl Jaspers, care spunea la un moment dat că trebuie să trăim toată viaţa sub exigenţa necondiţionatului, adică, aşa cum mi-a tradus-o profesorul meu de filosofie, să trăim şi s-o facem fără să cerem nimic în schimb, aceasta fiind exigenţa morală a vieţii", a afirmat Dâncu.
Acesta consideră decizia de a i se oferi înalta distincţie drept un gest simbolic pentru România.
"Ar trebui să înţelegem, cred, că relaţiile dintre România şi Germania au depăşit faza comunicării diplomatice, faza comunicării oficiale, chiar faza comunicării profunde, dar formale şi trebuie să se dezvolte spre o mult mai puternică integrare a mediului intelectual, a societăţii civile, de a crea punţi suplimentare de comunicare între popoarele noastre", a adăugat Vasile Dâncu.
El a vorbit despre minoritatea germană din România, caracterizând momentul plecării saşilor şi a şvabilor din Transilvania drept "unul din cele mai mari dezastre din istoria României".
AGERPRES