x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Date noi - Dosarul Vadim, la a doua citire

Date noi - Dosarul Vadim, la a doua citire

de Oana Stancu Zamfir    |    28 Aug 2006   •   00:00
Date noi - Dosarul Vadim, la a doua citire

Cazul lui Corneliu Vadim Tudor este din nou pe rol la CNSAS, in baza unor noi documente trimise de SIE. Deputatul Lavinia Sandru a prezentat si ea ieri un raport vehiculat deja in presa despre cum i-ar fi turnat Vadim la Secu’ pe scriitorii Andrei Plesu, Dorin Tudoran si Ion Caraion.

Primirea filelor de la Serviciul de Informatii Externe este confirmata de membrii Colegiului, insa perceperea lor este diametral opusa. Mircea Dinescu, vechi adversar al liderului PRM, cere redeschiderea cazului Vadim in Colegiul CNSAS si audierea acestuia, aratand ca intre filele nou-sosite este si "acea tentativa de trimitere a lui Vadim Tudor in strainatate ca agent, iar el a refuzat, dar a refuzat de frica". "Securitatea a avut incredere in Vadim, ca sa il trimita in cuibul de «vipere anticomuniste» de la postul de radio «Europa Libe-ra». Scriitorii de la revista «Saptamana», inclusiv C.V. Tudor, erau bratul armat cu pix al Securitatii", a declarat Dinescu. Potrivit acestuia, precedentul verdict in privinta liderului PRM, dat de fostul Colegiu CNSAS, este afectat de viciu de procedura, intrucat senatorul nu a fost audiat. "Decizia de necolaborare cu Securitatea ca politie politica a fost data fara sa se indeplineasca toti pasii ceruti de lege", a spus Dinescu.

MAMA SALVATOARE. "Dosarelul de la SIE" exista, iar cazul Vadim este din nou "pe rol" la CNSAS, confirma si Cazimir Ionescu, un alt membru al Colegiului CNSAS, insa el nu numai ca nu l-ar incrimina pe liderul PRM, ba chiar ar dovedi, potrivit lui Ionescu, "contrariul" faptului ca liderul PRM ar fi colaborat cu Securitatea. "Noi suntem pe rol cu niste date noi in privinta lui Corneliu Vadim Tudor. In acest dosarel primit de la SIE, ofiterul de Securitate scrie ca Vadim refuza colaborarea si ca si-a motivat acest refuz prin exclamatia «Ce ar zice mama daca ar afla asa ceva despre copilul ei?!». Aceste noi date arata contrariul faptului ca C.V. Tudor ar fi fost colaborator al Securitatii", declara Cazimir Ionescu.

RAPORT CONTROVERSAT. La dosarul detinut de CNSAS s-ar afla si un raport al fostului sef al Directiei 1 din Departamentul Securitatii Statului despre cum Vadim i-ar fi turnat pe scriitorii Andrei Plesu, Dorin Tudoran si Ion Caraion. Liderul PRM insusi confirma existenta filei la dosar, dar sustine ca ea este falsa. Deputatul Lavinia Sandru a prezentat ieri documentul - demult vehiculat in presa - care ar purta numarul 0046818, datand din 4 martie 1981, aratand ca acesta demonstreaza ca liderul PRM a facut politie politica. Hartia este semnata de generalul Aron Bordea, seful Directiei 1, care relateaza cum Vadim Tudor, alaturi de pictorul Mihai Bandac, s-ar fi cerut in audienta pentru a semnala "existenta, in randul oamenilor de litere si arta, a unor elemente de extrema dreapta, care s-ar situa in mod constient pe o pozitie disidenta, contrara politicii partidului". Cei doi s-ar fi declarat stupefiati de textul lui Andrei Plesu "Fragment apocrif dintr-un dialog platonic", pe care il considerau "incitant" si anuntau ca "Scinteia" si "Saptamana" vor lua atitudine impotriva textului in cauza si expozitiei de la "Simeza" unde fusese tiparit. Recomandare: "desfiintatea uniunilor de creatie care sunt adevarate focare de infectie". Despre Dorin Tudoran, Vadim ar fi semnalat ca transmite informatii catre disidentii Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, iar in privinta lui Ion Caraion atrageau atentia asupra unei poezii cu "continut ostil". Lavinia Sandru a adaugat acestei file si o scrisoare a lui Vadim Tudor catre Nicolae Ceausescu, in care promitea sa il "glorifice" intreaga viata si a sustinut ca la dosarul de la CNSAS s-ar afla si alte documente intocmite de inalti ofiteri ai Securitatii, in urma discutiilor cu Vadim.

Cazimir Ionescu, membru CNSAS, a sustinut ieri ca e "putin posibil" ca generalul de Securitate Aron Bordea sa fi facut note informative despre Vadim Tudor, iar un "asemenea raport trebuia semnat, stampilat".

ACUZARE
"Securitatea a avut incredere sa il trimita in cuibul de «vipere anticomuniste» de la «Europa Libera». Scriitorii de la revista «Saptamana», inclusiv C.V. Tudor, erau bratul armat cu pix al Securitatii"
Mircea Dinescu
membru CNSAS
APARARE
"Vadim a refuzat colaborarea, exclamand «Ce ar zice mama daca ar afla asa ceva despre copilul ei?!». Aceste noi date arata contrariul faptului ca C.V. Tudor ar fi fost colaborator al Securitatii"
Cazimir Ionescu
membru CNSAS

"ABERATII"
Corneliu Vadim Tudor afirma "sub cuvant de onoare" ca n-a semnat niciodata nici un angajament cu Securitatea si nici note informative. "Documentul exista in dosarul meu de urmarire informativa, dar generalul Aron Bordea a spus pu- blic inca din 2004 ca el nu recunoaste si ca atunci cand am fost la el in vizita, la rugamintea pictorului Mihai Bandac si am baut o cafea, am discutat cu totul alte subiecte", a spus liderul PRM. "Sandru este pusa de Cozmin Gusa si de Mircea Dinescu, care sunt disperati ca si din ultimul dosar, de altfel minuscul venit la SIE, reiese ca eu am refuzat in mod categoric colaborarea cu securitatea", sustine el.
×
Subiecte în articol: politic tudor vadim cnsas