x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce a fost expulzat din Republica Moldova un militant unionist

De ce a fost expulzat din Republica Moldova un militant unionist

14 Mai 2015   •   18:45
De ce a fost expulzat din Republica Moldova un militant unionist

 Expulzarea de pe teritoriul Republicii Moldova a cetăţeanului român George Simion, un militant pentru alipirea Basarabiei la România, a încins spiritele, joi, în parlamentul de la Chişinău, potrivit Jurnal.md. 

Liberalii proeuropeni, în opoziţie, au acuzat actuala guvernare că acţionează 'în stil KGB-ist' şi că prin astfel de acţiuni pun în pericol relaţiile cu România şi şansele de reuşită ale Republicii Moldova la summitul Parteneriatului Estic de la Riga. 

În schimb, comuniştii lui Vladimir Voronin au 'aplaudat la propriu' decizia Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). 

'Această acţiune demonstrează că adevăratul conducător al coaliţiei de guvernare este Voronin, pentru că doar în perioada când era singur la guvernare din ţară erau expulzaţi jurnalişti şi diplomaţi. Această acţiune este orchestrată şi umbreşte şansele de reuşită ale Moldovei la Summitul de la Riga. Cei care au acţionat ştiu exact acest lucru. Solicităm liderilor coaliţiei Filat, Voronin şi Lupu să înceteze presiunile politice asupra instituţiilor de stat', a declarat deputatul liberal Valeriu Munteanu. 

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a reacţionat ameninţând că dacă ar fi să vină la guvernare, ar acţiona exact în acelaşi mod. 'Să dea Dumnezeu şi Maica Domnului să vină comuniştii la guvernare, să se trezească poporul Republicii Moldova şi să ne aducă la guvernare. Vă asigur că voi proceda numai în aşa fel mai departe', a spus Voronin. 

Nu au întârziat nici reacţiile liderilor Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, şi Partidului Democrat (PD), Marian Lupu. Filat i-a acuzat pe liberali că au sărit în apărarea lui George Simion în goană după voturi, iar Marian Lupu chiar a lăudat acţiunile instituţiilor de stat. 

'Există extrem de multă manipulare. Ar fi util ca la sfârşitul şedinţei să vină directorul SIS să informeze parlamentul asupra motivelor care au stat la baza acestei decizii ca să nu se mai umble cu speculaţii despre cine a dat indicaţii', a spus liderul PLDM. 

'Organele de stat sunt obligate să acţioneze conform legii. Nu se admit acţiuni care duc la lichidarea statalităţii', a afirmat, la rândul său, Marian Lupu. 

În replică, liberalii au răspuns că 'statalitatea este pusă în pericol de proasta guvernare şi furturile de miliarde'. 

Liderul Platformei Unioniste 'Acţiunea 2012', George Simion, cetăţean român, a fost reţinut miercuri de ofiţeri SIS şi a fost expulzat din Republica Moldova, cu o interdicţie de intrare în ţară pe termen de cinci ani. Motivul expulzării sale ar fi marşul unionist pe care 'Acţiunea 2012' a anunţat că îl va organiza sâmbătă la Chişinău, când se aşteaptă o participare masivă.

×
Subiecte în articol: george simion expulzare porsona nongata