x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce-i e frică PSD-ului nu-l lasă PD-L să scape

De ce-i e frică PSD-ului nu-l lasă PD-L să scape

de Aniela Nine    |    24 Aug 2009   •   00:00
De ce-i e frică PSD-ului nu-l lasă PD-L să scape
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Vicepreşedintele PD-L Cezar Preda a afirmat ieri că PSD trebuie scos de la guvernare, criticând-şi colegii de Coaliţie pentru că sunt "tentaţi de bani şi de putere". Din tabăra pesedistă a "scăpat" în media un document intern care arată că PD-L încearcă să racoleze 18 parlamentari PSD pe care să-i folosească la o moţiune de cenzură pentru a demite actualul guvern şi a rupe Coaliţia.



"PSD nu iese de la guvernare. Dacă ar fi vrut asta şi şi-ar fi calculat vreo şansă la prezidenţiale cu Mircea Geoană, e clar că ieşeau până acum. Eu cred că nu ar trebui să iasă de la guvernare. Eu cred că ar trebui daţi afară de la guvernare", a declarat Cezar Preda. El a adăugat că, în mai multe rânduri, a sugerat în Biroul Permanent al partidului din care face parte că PD-L "ar trebui să meargă pe cont propriu şi să-i trimită acasă pe aceşti domni de la PSD".

Ideea enunţată de Cezar Preda pare a fi cunoscută şi la nivelul PSD, după cum reiese dintr-o notă a staff-ului de campanie prezidenţială citată de Mediafax. Potrivit acestui document, premierul Boc ar intenţiona să îl remanieze pe ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la 1 septembrie, iar PD-L tatonează 18 parlamentari PSD pentru a-i racola şi determina ruperea coaliţiei.

18 PARLAMENTARI PSD, RACOLAŢI DE PD-L
În documentul PSD, neasumat însă oficial, se afirmă că scăderea lui Băsescu în sondaje şi atitudinea defensivă a acestuia în urma scandalurilor Ridzi-Udrea-Mircea Băsescu "pot determina gesturi radicale" din partea preşedintelui, unul putând fi forţarea ruperii coaliţiei de guvernare. Nota citează o informaţie deţinută de "V.H." (Viorel Hrebenciuc - n.r.) potrivit căruia 18 parlamentari PSD au primit, direct sau prin terţi, oferte sau avertismente de la PD-L ori "mandat explicit" din partea unor "emisari" ai lui Băsescu, pentru a demisiona din PSD.




Racolările respective, dacă s-ar realiza, se precizează în nota respectivă, vor fi urmate de o remaniere a ministrului Educaţiei, fără ca PD-L să ceară acordul PSD. "În acest moment, doar o schimbare brutală a configuraţiei politice ar putea să-i ofere lui Traian Băsescu speranţe pentru acoperirea agendei media şi pentru o redresare înainte de campanie", se spune în document, ca argumentare pentru luarea în calcul a acestui scenariu. Potrivit acestui scenariu, data de 1 septembrie ar trebui să aducă, pe de o parte, provocarea unei situaţii de criză în coaliţia guvernamentală, care să ducă, eventual, la ieşirea PSD de la guvernare, iar pe de altă parte ar trebui să marcheze începutul unei ofensive mediatice împotriva familiei lui Mircea Geoană.

OPRESCU - PIONUL LUI BĂSESCU
Un alt subiect abordat în respectivul document vizează eventuala candidatură a lui Sorin Oprescu pentru preşedinţie, despre care se spune că ar fi fost "gândită la Cotroceni" şi ar fi fost menită să slăbească susţinerea în rândul social-democraţilor pentru Mircea Geoană, "potenţialul ei demobilizator" urmând să fi fost amplificat de "tentative de scindare a PSD", atât din afara, cât şi din interiorul partidului.

Acelaşi document acreditează ideea că ar exista un "scenariu alternativ", o candidatură în tandem Oprescu-preşedinte, Băsescu-premier, scenariu care a fost "testat la Cotroceni" doar într-un sondaj de opinie, sondaj care ar arăta că tandemul "nu este credibil în faţa electoratului şi scade cota de încredere pentru ambii politicieni".

×
Subiecte în articol: politic coalitie cezar psd şi pd-l rupere