x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce le este frică unor lideri PSD de o alianţă cu PD-L

De ce le este frică unor lideri PSD de o alianţă cu PD-L

de Gabriela Antoniu    |    09 Dec 2008   •   00:00
De ce le este frică unor lideri PSD de o alianţă cu PD-L

Varianta unei alianţe PSD – PD-L a mai fost vehiculată săptămâna trecută. Şi atunci, ca şi înaintea şedinţei CEx de ieri, opozanţii unei asemenea formule au arătat care ar fi efectele unei alianţe cu PD-L, dispariţia PSD şi oprobriul propriului electorat fiind unele dintre ele.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, aprecia săptămâna trecută că o alianţă cu PD-L ar acorda acestui partid o prea mare putere, acesta având la îndemână prim-ministrul, procurorii şi DNA. În plus, ar lăsa PSD fără un candidat valabil la alegerile prezidenţiale de anul viitor. “Sunt preocupat ca acest partid să nu intre sub umbrela cuiva care ar putea să-l distrugă şi să-l transforme într-o forţă aservită unor scopuri mărunte, personale. Intrarea, spre exemplu, într-o formulă de guvernare cu PD-L, în care în mod evident PD-L ar avea primul-ministru, serviciile de informaţii şi procurorii de la DNA, PSD ar avea o soartă foarte dificilă în a-şi menţine identitatea şi ar risca să se topească în formula partidului stat. Sunt alţi colegi care privesc lucrurile pe termen scurt, dar cred că responsabilitatea noastră va fi aceea de a găsi soluţii pe termen lung, pentru ca noi ca partid să rămânem un partid de prim-plan”, a declarat Adrian Năstase.

La rândul său, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, aprecia că, din punctul său de vedere, soluţiile pe care le are partidul în acest moment sunt un guvern cu PNL sau rămânerea în opoziţie.

“Eu susţin, în primul rând, o discuţie cu PNL şi o combinaţie posibilă, pentru că altminteri, o combinaţie cu PD-L înseamnă subordonarea partidelor voinţei lui Băsescu. Acest vot are şi o altă semnificaţie. Oamenii au oferit încredere formaţiunilor care au avut o poziţie critică faţă de comportamentul preşedintelui Băsescu”, a declarat Ion Iliescu.

DISPREŢ ASUPRA PARTIDULUI
Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, aprecia duminică seara, după întâlnirea conducerii PSD cu liderii din teritoriu, că inamicul politic numărul unu al PSD este PD-L şi Traian Băsescu, până în acest moment neexistând suficiente garanţii care să-i facă pe social-democraţi să creadă altfel despre Traian Băsescu şi PD-L. “Patru ani Traian Băsescu nu a reuşit să confirme faptul că se ţine de cuvânt atunci când îşi dă cuvântul. Nu avem garanţii suficiente că nu se va întâmpla la fel şi în viitorul guvern alături de PD-L”, a subliniat Constantinescu. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, afirma tot atunci că “rămân ferm pe poziţia exprimată anterior: nu este bine să-i dăm toate armele preşedintelui Băsescu şi peste un an să fie un singur om care să deţină toate pârghiile puterii în România”...

“Sunt două variante: intrarea în opoziţie, cu sau fără liberali, sau o predare la PD-L. După părerea mea, cel mai mare risc pentru PSD ar fi dispreţul care se poate abate asupra partidului dacă intră într-o guvernare oricum şi în orice condiţii”, declara şi vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea. El a precizat că PNL şi PD-L, dacă vor să facă o guvernare cu PSD, trebuie să ia în calcul că PSD este un partener de discuţie dacă se doreşte să se contruiască un echilibru de putere. “Dacă nu (dacă acel echilibru de putere nu se va realiza – n.r.) eu nu cred că noi vom accepta să ducem partidul în dispreţul public de dragul de a ajunge la o guvernare care poate deveni în câteva luni virtuală pentru PSD”, a arătat Dragnea. “Noi nu avem garanţii că într-o guvernare cu PD-L, în câteva luni miniştrii PSD încep să plece de bunăvoie sau siliţi”, şi-a exprimat el îndoielile în privinţa alianţei cu PD-L.

MITREA, CONSTANT
Un susţinător constant al alianţei cu PD-L a fost vicepreşedintele Miron Mitrea. El a arătat că social-democraţii din teritoriu preferă ca PSD să intre la guvernare, urmând ca formaţiunea să negocieze o soluţie care să o conducă spre exercitarea guvernării. După negocierile PNL-PD-L de sâmbătă, Mitrea declara că este evident faptul ca PSD poate avea o alianţa cu PD-L pentru a merge la guvernare sau o alianţă cu PNL pentru a face o opoziţie puternică. Mitrea spunea că a încerca, în acest moment, ca PSD să discute despre o majoritate cu PNL, care să asigure celor două formaţiuni accederea la guvernare, este “inutilă”. El arăta totodată că PSD nu poate să renunţe la funcţia de premier în cazul accederii la guvernare cu PD-L şi a precizat ca funcţia de premier nu este nenegociabilă, deşi este importantă.

Şi vicepreşedintele PSD, Ilie Sârbu, afirma săptămâna trecută că există semnale din filialele din teritoriu “tot mai clare” că liderii locali ai partidului doresc ca PSD să intre la guvernare. El a declarat că, dacă se doreşte într-adevăr o guvernare puternică, bazată pe o susţinere parlamentară solidă, atunci aceasta “duce cu gândul la o guvernare alături de PD-L”.

Şi liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, cunoscut ca adept al unei formule de guvernare PSD-PNL, a dat înapoi, declarând că simte “o alianţă fezabilă PSD – PD-L”.


“Sunt preocupat ca acest partid să nu intre sub umbrela cuiva care ar putea să-l distrugă şi să-l transforme într-o forţă aservită unor scopuri mărunte, personale. “
Adrian Năstase

 

Liderii, invitaţi la Cotroceni

Reprezentanţii partidelor parlamentare au fost invitaţi aseară, la ora 20:00, la Palatul Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Traian Băsescu.

“Aşa cum m-am angajat la consultările din 5 decembrie, vă invit luni, la ora 20:00, la Palatul Cotroceni, alături de o delegaţie a partidului dumneavoastră, compusă din preşedintele partidului, însoţit de două persoane, la o întrâlnire la care vor fi invitaţi reprezentanţii tuturor partidelor politice”, se arată în invitaţia lansată de şeful statului. Invitaţia este adresată preşedintelui PNL Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui PSD Mircea Geoană, preşedintelui PC Daniela Popa, preşedintelui UDMR Marko Bela, preşedintelui PD-L Emil Boc şi liderului grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian. În încheierea invitaţiei, preşedintele subliniază că are convingerea că în cadrul întrevederii “va avea loc un dialog care să plece exclusiv de la imperativul interesului naţional”.

 

Orban, despre interesul lui Băsescu

Singurul care a comentat decizia PSD a fost vicepreşedintele Ludovic Orban, adversar al unei coaliţii PSD-PNL. “Eu cred că soluţia pe care a anunţat-o domnul Geoană este o soluţie firească, conformă cu ceea ce reprezintă cu adevărat PSD şi PD. Va fi guvern PSD – PD-L, dacă nu cumva Băsescu nu mai face vreo piruetă, vreo eschivă sau o fandare în stilul caracteristic, dar mă îndoiesc, pentru că interesul lui Băsescu este de a-şi reduce opoziţia pentru candidatura la alegerile prezidenţiale din 2009 şi, după opinia mea, din acest punct de vedere nu contează doctrinele, programele, interesul lui personal este cel care primează şi, pratic, îşi neutralizează un adversar care putea să-i pună probleme în competiţia de la anul”, a declarat Ludovic Orban. În timpul şedinţei, spun surse liberale, Orban l-a acuzat pe Tăriceanu că a cedat, fără mandat din partea partidului, funcţia de premier, atunci când a discutat, duminică noaptea, cu Mircea Geoană despre intrarea comună la guvernare.

 

Calculele hârtiei

Pornind de la declaraţiile de astăzi, sub rezerva negocierilor care vor continua, calculele arată că un executiv format din PD-L şi PSD nu ar avea nici o problemă în a obţine votul Parlamentului, cel puţin din punct de vedere al procentului şi al numărului de mandate pe care le-ar avea. Astfel, un PD-L cu 33,57% din voturi plus un PSD+PC cu 34,16% ar însemna o majoritate de 67,73% (în Camera Deputaţilor), mult peste cea cerută de Constituţie, respectiv de 50% plus 1% din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. În privinţa numărului total de mandate deţinute, PD-L ar veni cu cele 115 mandate de deputat şi cele 51 de senator, iar PSD+PC cu cele 114 mandate de deputat şi cele 49 de mandate de senator. Per total, Guvernul PSD+PC şi PD-L ar putea conta pe cele 329 de mandate, mult mai mult faţă de cele 236 (jumătate plus unu) necesare pentru obţinerea învestiturii de către Executiv în Parlament. UDMR are 22 de mandate de deputat şi nouă de senator.

  • Aniela Nine
×