x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce premierul a întrerupt controlul în afacerea Sterling?

De ce premierul a întrerupt controlul în afacerea Sterling?

de Gabriela Antoniu    |    23 Feb 2009   •   00:00
De ce premierul a întrerupt controlul în afacerea Sterling?

Premierul Boc a realizat că nu poate controla afacerea Sterling cu oamenii lui Tăriceanu după ce le comandase deja un astfel de control, iar funcţionarii trimişi să facă lumină în acest caz nu s-au limitat doar la actele emise de fostul Guvern, ci au început din 1992 încoace. Ca urmare, Boc a întrerupt controlul, concediindu-i pe cei care l-au început şi continuându-l cu oamenii fideli lui rămaşi în Corpul de Control, printre care doi specialişti în IT şi o secretară.



Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut la 3 februarie jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina, ceea ce implică 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol. Decizia Curţii a readus în atenţia presei o hotărâre a Guvernului Tăriceanu, adoptată la 12 noiembrie 2008, ce face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagră către firma Sterling Resources. Contractul iniţial de concesiune a fost semnat în timpul guvernării Stolojan, în 1992, de Enterprise Oil, care a devenit astfel prima companie străină ce fora în zona maritimă a României. Ulterior, după ce a fost încheiat cu firma Enterprise, acordul a trecut pe la firma Paladin şi a ajuns la firma Sterling, care este actualul titular şi în spatele căreia s-ar afla Dinu Patriciu, om de afaceri li­beral şi prieten al fostului premier Tăriceanu.

ORDIN DE SUS
Ca urmare, premierul Boc a dispus în şedinţa de Guvern de la 5 februarie desecretizarea actului adiţional nr. 11 la contractul de explorare şi împărţire a producţiei încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources şi sesizarea Corpului de Control al Guvernului. A doua zi, la 6 februarie, Daniela Andreescu, secretarul general al Guvernului, a cerut  Departamentului de Control să verifice în prima etapă respectarea legislaţiei în adoptarea Hotărârii 1446/2008. în aceeaşi zi, şeful Departamentului de Control al Guvernului, Sorin Alăzăroaie, numit de premierul Boc, a emis un ordin de control pentru verificarea ANRM cu privire la încheierea şi derularea contractului şi a actelor adiţionale încheiate cu firma Sterling. Alăzăroaie a mai dispus şi verificarea celorlalte instituţii ale statului implicate, respectiv Ministerul Aface­rilor Externe, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Mediului, Ministerul Justiţiei, Secretariatul General al Guvernului şi Cancelaria Primului-Ministru.

Echipele de control au început verificările la 9 februarie a.c. După două zile, Cabinetul Boc, fără nici o explicaţie, adoptă în şedinţa de Guvern Ordonanţa de Urgenţă 3/2009 prin care desfiinţează Departamentul de Control al Guvernului şi înfiinţează Corpul de Control al Primului-Ministru. Este celebra ordonanţă ce prevede că personalul vechiului Departament de Control va fi preluat pe baza numărului de posturi, a "bunului său renume" şi a încrederii premierului, cu obligaţia semnării unui angajament de loialitate. 61 din cei 68 angajaţi ai Corpului de Control nu s-au  încadrat în aceste prevederi şi sunt concediaţi trei zile mai târziu. La 13 februarie, premierul Boc catadicseşte să explice de ce a luat o astfel de măsură. "Cine crede că voi putea lucra în Corpul de Control al Guvernului cu oamenii vechiului Guvern se înşală. Nu o să pot trimite oamenii vechiului Guvern să îmi controleze afacerea Sterling Resources. Trebuie să fie un Corp de Control al Primului-Ministru care vine şi pleacă o dată cu el, în care să am încredere că cercetează şi se documentează în baza legilor în vigoare şi îmi prezintă cele mai bune concluzii", declara Boc la Fabrica Nokia de la Jucu.

Iată deci cum oamenii vechiului Guvern au fost trimişi din dispoziţia premierului Boc să controleze afacerea Sterling, iar la numai câteva zile acelaşi Guvern condus de Emil Boc adoptă un act normativ prin care nu numai că desfiinţează Departamentul de Control şi anulează în acest fel controlul afacerii Sterling, dar, mai mult, îi dă afară pe cei desemnaţi să facă acest control. Ca să nu bată la ochi că sunt daţi afară numai aceşti oameni, Boc dă afară aproape toţi oamenii din vechiul Departament de Control al Guvernului, cu câteva excepţii.

CUM AU PIERDUT ÎNCREDEREA
Surse guvernamentale susţin că Boc şi-a schim­bat atitudinea după ce a aflat că a înce­put o acţiune pe care nu trebuia să o înceapă. Ca să iasă basma curată, spun sursele citate, Boc a fost nevoit să ia toate măsurile posibile, in­clusiv de sacrificare a unor oameni nevinovaţi, pentru ca această afacere să nu fie dezgro­pată, iar unele ilegalităţi să nu fie aduse la cu­noş­tinţa opiniei publice. Mai ales că func­ţio­narii pe care i-a trimis să efectueze controlul nu s-au limitat la a verifica numai legalitatea hotărârii date de Guvernul Tăriceanu, ci au în­ce­put cu începutul, adică din anul 1992 şi până în 2008, neascultând indicaţiile şefului SGG şi ale premierului Boc. Coincidenţă sau nu, salva­rea a venit de la Cotroceni, acolo unde Admi­nis­traţia Prezidenţială a folosit şi verificat deja modelul încrederii şi angajamentul de loialitate faţă de şeful statului.

Cercetări... teoretice

După concedierea celor 61 de angajaţi, Sorin Alăzăroaie dădea asigurări că va continua con­­trolul în afacerea Sterling sub aspect… teo­r­etic. În schimb, Boc a fost mai concis. În­trebat miercurea trecută cine va efectua ac­ţiunea de control în cazul Sterling, în con­di­ţiile în care la Corpul de Control mai lucrează în prezent doar şapte angajaţi, premierul a răs­puns: "Credeţi că cei 7 angajaţi nu pot să facă cercetări atâta vreme cât sunt de bună-credinţă? Pot să facă şi vom avea concluziile, după care vom stabili ce modalităţi vom face mai departe". Potrivit unor surse guvernamentale, printre cei de "bună-cre­din­ţă" care fac acum controlul afacerii Sterling se numără o secretară şi doi specialişti în IT care fac parte din administrativ, neavând vreo pregătire în domeniul controlului. Aceleaşi surse spun că la actualul Corp de Control au început să fie aduşi, detaşaţi din alte do­me­nii, noi oameni, criteriile de selecţie fiind cele prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă 3/2009. Este acelaşi act normativ ce a permis unui vechi angajat să rămână în Corpul de Control chiar dacă nu avea pregătirea necesară. Se bucura însă de încrederea lui Boc şi atunci prin OUG 3/2009 i-a făcut un serviciu. A introdus printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească Corpul de Control şi studiile universitare în domeniul tehnico-medical. Astfel, articolul 6, alineatul 13 prevede că "personalul Corpului de Control al Primului-Ministru cu atribuţii de control trebuie să aibă studii universitare în dome­niul juridic, economic sau tehnico-medical, în func­ţie de specificul acţiunilor de control, şi o vechime de minimum trei ani în activitatea de control sau cercetare penală, jurisdicţională".

Contractul, desfiinţat fără complicaţii

Contractul petrolier ar putea fi desfiinţat fără mari complicaţii juridice, asta în condiţiile în care autorităţile ar avea această dorinţă. Potrivit unor surse bine informate din Consiliul Concurenţei, contractul petrolier, pentru a fi valabil, avea nevoie şi de avizul acestei instituţii. Or, pe semnăturile şi avizele contractului controversat nu apare şi viza Consiliului Concurenţei. Iată de ce înţelegem declaraţia juristului Emil Boc, care la izbucnirea scandalului le-a cerut juriştilor din Guvern să caute soluţii legale pentru modificarea unor clauze din contractul pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia. "Premierul a arătat, în discuţia din şedinţa Guvernului, că o clauză specială face ca anularea contractului să fie foarte dificilă, dar s-a decis ca juriştii Guvernului să caute o soluţie pentru modificarea anumitor clauze", au afirmat surse guvernamentale participante la şedinţa de Guvern de la 5 februarie în care s-a desecretizat actul adiţional la contractul dintre Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi Sterling. Decizia a venit după ce premierul Boc îl demisese pe Bogdan Găbudeanu din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

×