x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De la spital, la tribunal: corupţia e caz de targă

De la spital, la tribunal: corupţia e caz de targă

de Marius Gîrlașiu    |    23 Mai 2016   •   16:13
De la spital, la tribunal: corupţia e caz de targă
Sursa foto: DANIEL STOENCIU (C) / AGERPRES FOTO

Când ajung în faţa Justiţiei, politicienii români se îmbol­năvesc subit. Unii aleşi leşină în faţa instanţei, alţii ajung direct la Urgenţe. Cazul fostului preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dus pe targă în faţa judecătorilor, nu este unul izolat. De-a lungul vremii, mulţi oameni politici au ajuns pe targă din cauza dosarelor penale.

Nicuşor Constantinescu a oferit imaginea weekend-ului care tocmai a trecut. Fostul şef al Consiliului Judeţean Constanţa a fost ridicat de jandarmi direct de la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi dus pe targă în faţa instanţei. Constan­tinescu avea joia trecută termen la Curtea de Apel Constanţa în dosarul Centrului Militar Zonal, însă miercuri seara i s-a făcut rău şi a fost internat la Urgenţe cu probleme urologice. O echipă de jandarmi s-a deplasat acasă la baronul judeţului, însă Constantinescu a fost de negăsit. Procurorii DNA n-au crezut o iotă din simptomele acuzatului şi au cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv pe motiv că şeful CJ a sfidat obligaţiile controlului judiciar şi s-a internat de fiecare dată înaintea termenelor de judecată. Scenariul i-a enervat la culme şi pe judecătorii Curţii de Apel care au dispus arestarea preventivă a baronului, ridicat apoi de acasă şi dus în arestul IPJ. Din arest, Constantinescu a ajuns la Spitalul Penitencia­rului Poarta Albă.

Tot pe targă a ajuns în faţa instanţei şi şeful CJ Prahova, Mircea Cosma. În februarie 2014, baronul PSD a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA sub acuzaţia de trafic de inf luenţă, însă şi-a petrecut noaptea pe patul de spital. Cosma a acuzat probleme cu inima şi a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti unde a fost consultat de un cardiolog. A doua zi, baronul PSD a fost scos pe targă din spital şi dus cu ambulanţa până la sediul Instanţei Supreme din Capitală, însoţit de medici şi escorta poliţiei. Cosma a intrat în sala de judecată cu perfuzii şi cătuşe la mâini.

Adrian Năstase şi glonţul

În vara lui 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost la un pas de o adevărată tragedie. Condamnat definitv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii, fostul lider al PSD a încercat să se sinucidă în momentul în care poliţiştii urmau să-l însoţească la penitenciarul Rahova. Unul dintre poliţişti l-a salvat în ultima clipă înainte să se împuşte în gât. „Glonţul a intrat în regiunea mijlocie a gâtului. Năstase e diabetic, cardiac, hipertensiv”, spunea la acea vreme medicul Şerban Brădişteanu. „Unii regretă că am folosit un singur cartuş”, avea să scrie fostul premier pe blogul său în 2013.

Anul trecut, fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, a ajuns şi el la urgenţe. Reţinut de procurorii DNA, Bădescu a leşinat în drum spre arestul IJP Prahova. A fost dus la spitalul din Câmpina şi trans­portat ulterior la Spitalul Jude­ţean de Urgenţă din Ploieşti, cu tensiunea şi glicemia crescute. Fostul senator PSD Cătălin Voicu a leşinat şi el în urmă cu trei ani la Curtea Supremă, într-o pauză a procesului în care era judecat pentru fapte de corupţie. Lui Voicu i s-a făcut rău la ieşirea din sala de judecată, iar medicii sosiţi la ÎCCJ i-au făcut o elec­trocardiogramă şi l-au trans­portat la Urgenţe într-un scaun cu rotile. Fostul senator a fost eliberat condiţionat în luna februarie după ce a ispăşit patru ani şi o lună din pedeapsa de şapte ani cu executare, timp în care a scris şase cărţi. Fostul premier Victor Ponta a stârnit şi el suspiciuni după ce a decis să se opereze la genunchiul stâng în vara anului trecut. Ponta s-a operat de menisc pe 15 iunie, chiar în ziua în care fusese citat să se prezinte la DNA pentru a fi audiat de procurori în dosarul Rovinari-Turceni. Fostul prim-ministru s-a internat la clinica Medipol din Istanbul pe 14 iunie şi s-a întors în ţară pe 8 iulie, după aproape o lună de absenţă, timp în care fostul vice­premier Gabriel Oprea a condus Executivul ca interimar.

Vanghelie a răsărit din pământ

Miercurea trecută, Marian Vanghelie a întârziat la propriul proces şi a enervat-o la culme pe judecătoare. „Eu stau în robă în birou şi îl aştept? E posibil aşa ceva? Am stat o oră să-l aştept pe dânsul. El nu înţelege în ce situaţie e?”, l-a întrebat magistratul pe avocatul fostului edil. Procurorii DNA au cerut arestarea preventivă pe motiv că Vanghelie încalcă măsura contro­lului judiciar. Anunţat de apărător, Vanghelie a apărut în cinci minute, cerându-şi scuze în faţa instanţei.

Prinţul „a colapsat”

În decembrie anul trecut, prinţul Paul Al României a leşinat şi el în drum spre DNA Braşov, acolo unde urma să fie audiat în dosarul retroce­dărilor ilegale de păduri. La intrarea în Ploieşti, Prinţul a leşinat în maşină, iar prinţesa Lia a fost cea care i-a acordat primul ajutor. „Eram în maşină la benzinărie şi prinţul acuza dureri în piept. Apoi a colapsat, şi-a pierdut cunoştinţa câteva minute şi i-a înţepenit gura şi braţul drept. Norocul meu este că am cunoştinţe de prim ajutor şi am putut să-i fac masaj cardiac”, povestea speriată prinţesa Lia.

Sunt victima unei mari nedreptăţi. Asta e Româ­nia anului 2016! Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte CJ Constanţa

×