x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De unde îşi va recruta Dacian Cioloş noii secretari de stat. Rezerva de cadre de la Bruxelles

De unde îşi va recruta Dacian Cioloş noii secretari de stat. Rezerva de cadre de la Bruxelles

de Dan Constantin    |    22 Noi 2015   •   23:17
De unde îşi va recruta Dacian Cioloş noii secretari de stat. Rezerva de cadre de la Bruxelles
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Pentru următoarele zile sunt aşteptate mişcări masive de cadre la nivelul secretarilor de stat din ministere şi în conducerile agenţiilor guvernamentale. Este de aşteptat ca demnitarii guvernamentali de rang secund să fie recrutaţi tot din rândurile funcţionărimii europene, deja privilegiată în rândurile miniştrilor lui Cioloş.


Prezentat ca un Executiv de tehnocraţi, cu infuzii de capacitate şi de experienţe la nivelul de CV câştigate în posturi la instituţii din structurile birocratice ale Uniunii Europene, acest caracter va fi întărit în continuare prin transferuri de personal de la Bruxelles. Candidaţi „naturali” devin românii care au reuşit să acceadă în posturi din middle management la Uniunea Europeană, dar şi funcţionari cu stagii mai reduse şi poziţii inferioare în ierarhie.

Noua generaţie
De asemenea, pot apărea ca mari speranţe pentru reforma instituţională la Bucureşti o serie de tineri care funcţionează ca asistenţi ai unor europarlamentari români sau au poziţii de asistenţi sau experţi în cadrul grupurilor politice din Parlamentul European. Din acest „bazin” au fost selectaţi deja miniştri sau candidaţi la posturile din Executiv. Vă prezentăm în exclusivitate o primă listă de români, funcţionari europeni, care ocupă poziţii de Head Unit, Deputy Head Unit sau şefi de cabinet în direcţii ale UE. Alina Ştefania Ujupan, Octavian Purcărea, Anişoara Ulceluşe, Adrian Duşa, Viorel Peca, Liliana Muşetan sunt în poziţii din middle management, cuprinse în intervalul de salarizare AD 9A-AD14 în statutul funcţiilor UE. Pe lista de eligibili după criteriile enunțate de Dacian Cioloş ar figura Camelia Dan, care a lucrat în România la Unicredit, Monica Bucurenciu, Ana Ionela Cristea, Alin Cristian Mituţă sau Bogdan Ştefan, jurist la UE, care a colaborat cu doamna Prună, noua şefă de la Justiţie.

Oamenii de partid
La Bruxelles sunt şi tineri legaţi de partide şi aşteaptă promovări cu susţineri politice. Gina Vasile a fost asistenta lui Cristian Buşoi, cel care a propus candidatul eşuat pentru portofo-liul Sănătăţii. Alina Garbea este asistenta lui Cristian Preda, iar Cătălina Belgiu a reuşit să servească Prefectura de Argeş, guvernele Boc şi Ponta până să debuteze la nivel european. Delia Vlase lucrează la Partidul Popular European şi are deja o susţinere din partea lui Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE şi persoana de mare încredere a preşedintelui Daul. Mădălina Gligor este funcţionar pen-tru resurse umane la Parlamentul European, iar Alina Laura Matache la Eulex Kosovo. Ioana Surpăţeanu, Oana Moldovan, Daniel Neacşa, Irina Tănăsescu pot şi ei spera să intre pe lista scurtă de tehnocraţi cu posibilităţi de avansări rapide la Bucureşti.

Circa jumătate dintre miniştrii lui Dacian Cioloş au lucrat la instituţii europene sau multinaţionale, printre ei fiind Achim Irimescu (Agricultură), Victor Vlad Grigorescu (Energie), Anca Paliu Dragu (Finanţe), Aura Carmen Răducu (Fonduri Europene), Cristiana Paşca Palmer (Mediu, Ape şi Păduri) ş.a.

Salarii descurajante față de Uniunea Europeană
O problemă pentru accep¬tarea de schimbare a parcur¬sului profesional pentru funcţionarii Uniunii Europene o reprezintă diferenţele enorme de salarizare faţă de adminis¬traţia românească. Un head unit la Bruxelles are un salariu lunar de bază care porneşte de la 6.200 euro şi ajunge la clasa AD14 până la 13.100 euro. Directorii, care intră în cate¬goria funcţionarilor superiori, ajung la un salariu de 14.000 de euro. Handicapul ofertei de la Bucureşti poate fi depăşit cu alte argumente şi perspective, mai ales când „Servim Patria”.
 

×