x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De Valentine’s Day - S-a rupt lanţul iubirii Băsescu-UDMR?

De Valentine’s Day - S-a rupt lanţul iubirii Băsescu-UDMR?

de Aniela Nine    |    Claudiu Sere    |    16 Feb 2009   •   00:00
De Valentine’s Day - S-a rupt lanţul iubirii Băsescu-UDMR?

După mesajele repetate de susţinere a UDMR pentru a fi inclusă în formula co­a­li­ţiei de guvernare în decembrie, sâm­bătă preşedintele Băsescu a schimbat foaia şi i-a acuzat pe udemerişti că nu au făcut nimic până acum pentru judeţele Harghita şi Covasna, limitându-se la a fi un partid "profitor de voturi". 



Aflat în vizită în judeţele Harghita şi Covansa, Băsescu a spus că UDMR este un profitor de voturi care nu a făcut nimic pentru locuitorii din cele două judeţe, deşi s-a aflat mai tot timpul la guvernare. El a afirmat că nu vrea să accentueze o dispută cu UDMR, dar că Uniunea a făcut prea puţin pentru aceste judeţe, care nu s-au dezvoltat. Pre­şe­dintele a adăugat că şi-ar fi dorit ca UDMR să fie un partener loial, dar că acest lucru nu s-a întâmplat, el exemplifi­când cu momentul suspendării sale din funcţia de preşedinte. "Nu o fac pentru că sunt într-o dispută politică cu UDMR, o fac pentru că mi-ar plăcea să fie un par­te­ner loial al unei discuţii despre cele două judeţe şi nu doar un profitor de voturi din cele două judeţe. Nu cred că a fost ne­a­părat o politică, cred că a fost mai de­gra­bă vorba despre indiferenţă", a spus pre­şe­dintele. Asta cu toate că, a spus Băsescu, el a dat toate semnalele că doreşte un parteneriat cu UDMR, făcând referire la desemnarea unui reprezentant al Uniunii în funcţia de consilier prezidenţial cu rang de ministru. Iar mai departe de atât nu pot merge, a adăugat Băsescu.

AUTONOMIE – NU, EPURARE – DA
Preşedintele a abordat încă o dată tema autonomiei, declarând că îşi menţine afir­­maţiile făcute la Budapesta şi anume că, prin Constituţie, nu este permisă auto­nomia teritorială. Băsescu s-a declarat convins că nici un politician maghiar nu le-a explicat locuitorilor ce prevede Constituţia, când le-a vorbit despre autonomia teritorială, căci secuii, care sunt oa­meni corecţi, nu ar fi tolerat să fie minţiţi. Pe de altă parte, Băsescu le-a atras atenţia liderilor maghiarilor din cele două judeţe cu privire la epurarea etnică a românilor în administraţiile conduse de primari ma­­ghiari: "Le-am spus că acest lucru este o realitate, pentru că ea s-a produs în ad­mi­nistraţia locală din Covasna şi Harghita şi voi considera că ea nu mai există când voi vedea primul român director la Primăria din Sfântu Gheorghe. Sau mă­car şef de serviciu ori şef de birou, sau mă­car şef de ţeavă undeva, un românaş, acolo, din 25% câţi sunt români! (...) Nu spun că trebuie utilizat criteriul etnic, în nici un caz, dar chiar nici un român nu este pregătit să ocupe măcar o funcţie de şef de birou într-o primărie condusă de un cetăţean român etnic maghiar, chiar nici unul?", li s-a adresat Băsescu gazdelor.

PETIŢIE TRADUSĂ DIN POLITEŢE
De cealaltă parte, preşedinţii Consiliilor Judeţene şi primarii maghiari din judeţele Covasna şi Harghita i-au în­mâ­nat preşedintelui Băsescu petiţia în zece puncte adoptată săptămâna trecută la Sfântu Gheorghe, cu prilejul unui miting de protest organizat de bisericile istorice maghiare în scopul apărării drepturilor comunităţii maghiare. Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, a declarat că petiţia a fost tradusă în limba română din politeţe. "Noi, aici suntem acasă în Ţinutul Secuiesc, iar preşedintele Băsescu este oaspetele nostru", a spus Antal. Băsescu a declarat însă că nu a citit petiţia respectivă.

La rândul său liderul UDMR, Marko Bela, a amintit de dorinţa preşedintelui de a-i include în coaliţia de guvernare şi a apreciat că acu­zaţia de acum privind profi­tarea de vo­turi este contrară acelei atitudini. El a adă­ugat că nu există prevederi unele mai sfinte decât altele în Constituţie, unele să poată fi modificate, iar altele să nu poată fi abordate şi că Uniunea nu va renunţa la dezideratul auto­no­miei. Exprimând ace­eaşi nedu­me­rire, vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Bobely, a respins acu­zaţiile că UDMR nu a făcut nimic pentru judeţele Harghita şi Covasna. "Noi avem statistici, şi i le putem arăta şi preşedintelui, care arată că în aceşti patru ani cât am fost la gu­ver­nare cu PNL am putut să direc­ţi­o­năm mai multe fonduri către aceste judeţe", a spus Borbely pentru NewsIn.

×
Subiecte în articol: basescu politic udmr