x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Declaraţie avere - Băsescu şi-a vîndut maşina unei călugăriţe

Declaraţie avere - Băsescu şi-a vîndut maşina unei călugăriţe

11 Iun 2008   •   00:00

Preşedintele Băsescu este printre primii politicieni care şi-au actualizat declaraţiile de avere după ce săptămîna trecută preşedintele ANI a amintit că termenul limită este jumătatea acestei luni.



Preşedintele Băsescu este printre primii politicieni care şi-au actualizat declaraţiile de avere după ce săptămîna trecută preşedintele ANI a amintit că termenul limită este jumătatea acestei luni. Conform declaraţiei de avere postate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale şi datată 26 mai 2008, preşedintele Băsescu şi-a vîndut în luna mai, cu 1.000 RON, către Gabriela Ivanov, autoturismul Matiz fabricat în 2003. Preşedintele Băsescu s-a aflat la 30 mai la Constanţa, unde a declarat, conform Mediafax, că Matizul a fost vîndut unei măicuţe care stă cu mama sa. "Cu mama stă o măicuţă. Soţia mea a vîndut măicuţei Matizul săptămîna trecută, ca să aibă cu ce să o mişte pe mama mai uşor. Vreau să văd dacă măicuţa, după ce şi-a luat permisul, conduce bine şi se poate urca mama sau nu; asta-i problema cu mama", a explicat atunci şeful statului.

Preşedintele şi-a completat declaraţia de avere şi cu sumele primite în cursul acestui an, şi anume indemnizaţia de 30.631 lei în perioada ianuarie-mai 2008 şi indemnizaţia din deplasări în perioada ianuarie-aprilie de 1.100 euro şi 300 USD.
 
ACHIZIŢII DE TERENURI. O altă declaraţie de avere actualizată este cea a deputatului Ioan Oltean, vicepreşedinte al PD-L şi lider al filialei judeţene Bistriţa-Năsăud. Oltean şi-a completat proprietăţile imobiliare cu un teren de 3.000 de metri pătraţi în Tunari, achiziţionat anul acesta. Astfel, conform Mediafax, deputatul deţine în total 6.500 de metri pătraţi de teren în jurul Capitalei, dar şi în municipiul Bistriţa. Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean a început să investească în terenuri în anul 2005, cînd a cumpărat 2.000 de metri pătraţi în Voluntari şi 500 de metri pătraţi la Bistriţa, ambele în intravilan. Un an mai tîrziu, Ioan Oltean a mai cumpărat 1.000 de metri pătraţi de teren extravilan în Afumaţi, iar în aces an a mai investit în 3.000 de metri pătraţi în Tunari, şi acest teren fiind în extravilan.

Parlamentarul PD-L mai are trei apartamente în Bucureşti, unul în Bistriţa, respectiv o casă în construcţie tot la Bistriţa, imobile pe care le-a achiziţionat începînd cu 1992 pînă în 2005. Anul trecut, Ioan Oltean a cîştigat 65.000 de lei de la Camera Deputaţilor şi a mai încasat 50.000 de lei din închirierea apartamentelor deţinute în Bucureşti. Din dividende, în conturile lui Ioan Oltean au intrat 40.000 de lei.

Deputatul Ioan Oltean a fost anul trecut protagonistul unui scandal, întrucît a încasat de la Parlamentul României bani pentru plata chiriei, despre care s-a spus că este ilegală, întrucît el avea proprietăţi în Bucureşti. Deputatul PD-L a declarat că prima restituire a făcut-o în luna decembrie a anului 2007.

ŞI-A ACHITAT APARTAMENTUL. Şi senatorul PD-L Vasile Blaga şi-a actualizat declaraţia de avere. În documentul semnat la data de 25 mai 2008 apare pentru prima dată locuinţa achiziţionată la sfîrşitul anului trecut în Aleea Modrogan din Capitală, a cărei suprafaţă este de 209 mp, fiind trecută pe numele său şi pe cel al soţiei, fiecare deţinînd jumătate din proprietate.

Dacă în declaraţia de avere postată în decembrie 2007, la capitolul datorii, Vasile Blaga avea trecut un avans pentru cumpărarea locuinţei, în valoare de 430.000 de euro, în noua declaraţie de avere acesta menţionează, pe lîngă datoriile de 600.000 de lei şi 500.000 de lei către Stoia Doina şi Valer Crişan, şi "o ultimă rată pentru apartament", către Cristina Radu Ghimlişan, în valoare de 215.000 de euro, datorie contractată, potrivit documentului, la 17 decembrie 2007.

La sfîrşitul anului 2007, la data de 15 decembrie, Vasile Blaga şi-a vîndut motocicleta Honda 125 CVR, suma pe care a primit-o de la o persoană fizică, Ştefan Nevezi, fiind de 3.500 de euro. Astfel, Blaga mai are în proprietate un autoturism BMW, din 2001.
La capitolul venituri din investiţii, Vasile Blaga a cîştigat din vînzarea de acţiuni deţinute mai mult de un an, din care impozit de 1% a fost reţinut la sursă, suma de 938.242 lei, iar din vînzarea de acţiuni cu 1% impozit reţinut şi 15% de plătit, suma de 443.528 lei.



×
Subiecte în articol: politic şi-a avere oltean