x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Declaratii de avere - Demnitarii nu pot fi sanctionati

Declaratii de avere - Demnitarii nu pot fi sanctionati

04 Mai 2005   •   00:00

Demnitarii se pot eschiva de la completarea noilor declaratii de avere deoarece nu pot fi sanctionati. Mecanismele de verificare a declaratiilor de avere si de interese precum si regimul de sanctiuni ar urma sa fie gata abia luna viitoare.

  • de MONICA IORDACHE, ARTHUR SUCIU
  • POLITIC
  • AVUTII, LA VEDERE. Premierul Tariceanu vrea sa le arate deputatilor ca membrii Cabinetului sau nu au nimic de ascuns si nici de ce sa se teama
    Desi termenul de depunere a noilor declaratii de avere expira la 7 mai, parlamentarii se pot eschiva de la aceasta obligatie deoarece nu pot fi sanctionati. Reglementarea mecanismelor de verificare a declaratiilor de avere si de interese, precum si a regimului de sanctiuni ar trebui sa fie gata abia luna viitoare, dupa cum a promis Ministerul Justitiei.

    Desi au cerut Guvernului sa ii pasuiasca si cu declararea averilor, la 7 mai, parlamentarii, ca toti demnitarii si functionarii publici, vor fi si ei nevoiti sa isi faca publica agoniseala, dupa noile criterii impuse de Ministerul Justitiei. Daca insa nu o vor face, vor dormi linistiti, pentru ca legea nu prevede nici o sanctiune pentru demnitarii sau functionarii care nu se supun regulii.

    SOLICITARE. Cererea de amanare a termenului a venit din partea deputatilor din Comisia juridica. Speriati ca ordonanta intra in vigoare inainte ca ei sa apuce sa o dezbata si, eventual, sa o modifice, alesii au cerut Ministerului Justitiei sa-i mai pasuiasca. Premierul Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa dea curs solicitarii deputatilor. "Raspunsul pe care il voi da deputatilor va fi unul foarte simplu: in sedinta viitoare de guvern, toti membrii Cabinetului isi vor pregati si semna declaratiile de avere, in forma propusa de Executiv", a declarat Tariceanu. Ordonanta de declarare a averilor a intampinat o puternica rezistenta mai intai in Senat, unde a fost nevoie de mai mult de o luna pentru a fi adoptata si unde a fost modificata substantial.

    ADOPTARE. Ieri, deputatii din Comisia juridica au adoptat ordonanta de urgenta privind modificarea formularelor declaratiilor de avere si de interese ale demnitarilor. Cu 11 voturi "pentru" ale deputatilor Aliantei D.A. si 7 voturi "contra" ale deputatilor PSD si PPRM, au fost eliminate toate amendamentele adoptate de Senat si acceptata varianta initiala, propusa de Guvern. La dezbaterea din comisie a participat si ministrul Justitiei, Monica Macovei. Po-trivit legii, demnitarii, judecatorii, procurorii si functionarii publici vor fi obligati sa depuna noile declaratii de avere pana la data de 7 mai, ora 00:00, urmand ca, in termen de 30 de zile, aceste declaratii sa fie facute publice. Termenul, de numai trei zile, pana la data de aplicare a ordonantei de urgenta, a facut inutila orice incercare a comisiei de a o modifica.

    VERIFICARE. Semnatarii raspund penal pentru eventualele inexactitati sau declaratii incomplete. In prezent, verificarea declaratiilor de avere se face de catre Curtile de Apel, dar, din cauza ineficientei procesului de verificare (nu a existat pana acum nici un caz penal), ministrul Justitiei intentioneaza sa propuna infiintarea unei agentii speciale pentru acest scop. Riscul raspunderii penale i-a determinat pe deputati sa ceara cu precautie toate amanuntele referitoare la modul de completare a formularului de avere, cum ar fi declararea valorii bijuteriilor detinute si precizarea persoanei careia un demnitar i-a instrainat o proprietate, ceea ce poate conduce la incalcarea unor clauze de confidentialitate cuprinse in contractul de instrainare. In primul caz, Monica Macovei a spus ca estimarea bijuteriilor si a obiectelor de valoare a fost lasata la buna-credinta a demnitarului, iar la al doilea punct, ministrul Justitiei s-a aratat pentru sustinerea interesului public de a lupta impotriva coruptiei in fata interesului pur comercial al tranzactiilor.

    CODUL PENAL. Semnarea declaratiilor de avere angajeaza raspunderea legii, potrivit Articolului 474 din Codul Penal: "Declaratia necorespunzatoare adevarului, facuta unei autoritati sau institutii publice, in vederea producerii unor consecinte juridice pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelor consecinte, se pedepseste cu inchisoare stricta de la 1 la 3 ani sau cu zile amenda".

    DEOCAMDATA, DOAR ANGAJAMENTE PE HARTIE
    Prin Ordonanta de Urgenta 14/2005, Guvernul a modificat doar formularul declaratiei, facandu-l mai amanuntit, dar nu a introdus nici sanctiuni pentru demnitarii si functionarii publici care se sustrag acestei obligatii, nici nu a instituit mecanisme de control in domeniu, asa cum a promis. In planul de actiune pentru aplicarea strategiei de combatere a coruptiei adoptat de Guvern la 30 martie se prevedea ca reglementarea mecanismelor de verificare a declaratiilor de avere si de interese, precum si a regimului de sanctiuni sa fie gata pana in iunie 2005. Acest plan este aferent Strategiei nationale anticoruptie, care alaturi de Strategia de reforma a sistemului judiciar pentru 2005-2007 trebuiau adoptate de Guvern pana la sfarsitul lunii martie, asa cum Romania s-a angajat in negocierile cu UE. La prezentarea strategiei Monica Macovei (foto), afirma ca, "in principiu, institutia care va controla aceste declaratii nu va prelua rolul procurorilor si al Justitiei, ci va efectua primele verificari, pe baza sesizarilor".

    FORMULAR
    In noul formular pentru declaratia de avere a fost introdusa o noua rubrica in care deputatii si senatorii vor fi obligati sa declare si modul de dobandire a bunurilor imobile si de asemenea vor trebui sa le faca publice inclusiv pe cele aflate in alte tari. Aceeasi obligatie le revine si in cazul conturilor, depozitelor bancare, fondurilor de investitii, daca valoarea insumata a tuturor acestora depaseste 5.000 de euro. Alesii vor completa si o rubrica referitoare la plasamentele, investitiile directe si imprumuturi acordate, precum si debitele a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. Bunurile sub forma de metale pretioase, bijuteriile si colectiile de arta si de cult, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro, vor trebui declarate. Demnitarii vor trebui sa faca publice bunurile mobile a caror valoare depaseste 1.000 de euro fiecare, precum si bunurile mobile instrainate in ultimele 12 luni. Si cadourile a caror valoare individuala depaseste 300 de euro vor aparea in declaratiile de avere ale demnitarilor. Noutatea absoluta o reprezinta obligatia ca parlamentarii sa treaca in declaratiile de avere si veniturile realizate in tara sau in strainatate atat de ei, cat si de membrii de familie, in ultimul an fiscal incheiat. Vor fi specificate veniturile realizate din salariu, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole si chiar din premii si din jocuri de noroc.

    GHID
    Ministerul Justitiei le-a pregatit parlamentarilor si un ghid de completare a noilor formulare, in care li se cere sa-si completeze declaratiile "cu buna-credinta". Pentru cei pe care ii inspaimanta perspectiva ca vor fi calcati de hoti, in ghid se precizeaza ca nu este nevoie sa fie declarat locul in care sunt tinute bijuteriile si colectiile de arta. In plus, li se precizeaza alesilor ca valoarea la care se estimeaza asemenea bunuri trebuie sa fie cat mai apropiata de cea la care ar putea fi vandute pe piata.

    OFENSIVA
    Deputatul Eugen Nicolaescu a anuntat ca grupul PNL din Camera va propune vot uninominal pentru adoptarea Ordonantei de Urgenta privind modificarea formularelor pentru declaratia de avere si pentru declaratia de interese. Conducerea PNL, reunita marti seara, a decis ca ministrii liberali sa isi depuna declaratiile de avere pana astazi, iar parlamentarii PNL, pana maine. Demnitarii liberali vor completa aceste declaratii in forma propusa de Executiv.

    MINISTRI GRABITI
    Cativa dintre ministrii Cabinetului Tariceanu s-au mobilizat inca inainte de Pasti si au completat noile formulare ale declaratiilor de avere. Primii ministri care au transpus in practica decizia Executivului au fost, inca din 25 aprilie, Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale, Mihai Voicu, ministrul delegat pentru coordonarea SGG, si Bogdan Olteanu, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul. O zi mai tarziu s-a conformat si ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, urmat de cel al Agriculturii, Gheorghe Flutur. Cei mai grabiti in completarea noilor formulare s-au dovedit a fi insa consilierii de stat, cinci dintre ei declarandu-si averile in noua forma inca din primele zile ale lunii aprilie. Cat priveste secretarii de stat, doar doi din 11 s-au grabit sa-si treaca proprietatile in noile declaratii de avere. Si la Cotroceni si-au depus deja declaratiile de avere in forma propusa de Guvern consilierii Gabriel Piscociu, Renate Weber, Stefan Deaconu si trezorierul Andreia Iana. (Aniela Nine)
    ×