x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Declarațiile Monicăi Macovei referitoare la abrogarea OUG

Declarațiile Monicăi Macovei referitoare la abrogarea OUG

05 Feb 2017   •   13:35
Declarațiile Monicăi Macovei referitoare la abrogarea OUG

Noua ordonanţă a Guvernului Grindeanu trebuie să abroge în totalitate OUG 13/2017 şi să fie ''fără ambiguităţi juridice, fără să ne păcălească'', a menţionat, printr-un comunicat remis duminică Agerpres, europarlamentarul Monica Macovei. Potrivit acesteia, guvernanţii trebuie ajutaţi să facă o nouă ordonanţă de urgenţă ''exact cum le-a cerut poporul''. 

''Titlul noii OUG: Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017 (în totalitate) şi modificarea unor dispoziţii din Codul de procedură penală. (...) Refuzăm titluri de genul: anulare, revocare, prorogare etc. Acceptăm numai abrogare'', susţine Monica Macovei. 

Referitor la textul noului act normativ, ea a spus că acesta ar trebui să cuprindă ''(a) Articolul 1: 'Se abrogă OUG 13/2017''', pentru că numai aşa noua ordonanţă de urgenţă ''împiedică'' intrarea în vigoare a modificărilor Codului Penal, programate pentru 9 februarie 2017, şi ''limitează în timp'', până în momentul adoptării noii OUG, a modificărilor la Codul pe Procedură Penală. De la data adoptării noii OUG, modificările Codului de procedură penală nu mai sunt în vigoare. Evident, noua OUG trebuie publicată imediat în Monitorul Oficial, până pe 8 februarie cel târziu şi trimisă în aceeaşi zi Parlamentului, a menţionat europarlamentarul. 

Ea a mai spus că este important de ştiut că OUG 13/2017 va fi oricum dezbătută şi supusă votului în Parlament şi, ca să se îndeplinească voinţa sutelor de mii de români care protestează de 5 zile, ea trebuie respinsă de ambele camere ale Parlamentului. ''Protestele nu trebuie să se încheie înainte de respingerea OUG 13/2017 de Parlament. Ca să nu ne păcălească.'', a afirmat Macovei 

După respingerea definitivă a OUG 13/2017, se va dezbate în Parlament noua OUG promisă, redusă la modificările aduse Codului de procedură penală, deja intrate în vigoare şi care trebuie modificate prin noua OUG. ''Aceasta trebuie să fie ordinea'', se precizează în documentul citat. 

''În ceea ce priveşte proiectul de graţiere, depus în Parlament în procedură de urgenţă, trebuie retras de Guvern, pentru că CEDO nu a cerut niciodată graţierea ca soluţie la condiţiile proaste de detenţie din unele penitenciare, ci a cerut îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, accesul real la îngrijire medicală sau eliminarea abuzurilor asupra deţinuţilor. În niciun caz o decizie pilot a CEDO nu va obliga România la plata unor despăgubiri, ci îi va da un termen de rezolvare a problemelor sistemice existente de peste 20 ani în Romania. Amintiţi-vă de decizia pilot împotriva României pe proprietate, unde nu s-au dispus despăgubiri, ci luare de măsuri pentru o legislaţie şi practică unitare şi coerente'', a mai spus europarlamentarul Monica Macovei. 

×