x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deconspirare - PNL, plin de turnatori "de bine"

Deconspirare - PNL, plin de turnatori "de bine"

de Libiu Mateescu    |    18 Aug 2006   •   00:00

Decizia Delegatiei Permanente a PNL de a exclude orice fost colaborator al Securitatii risca sa mineze reprezentarea sa parlamentara. Dupa Mona Musca, alti doi deputati liberali apar la "turnatori patrioti": Ioan Ghise si Emilian Francu.

Click pt a mari imaginea
"DISPONIBILITATE". Liberalul Ghise s-a angajat sa-si toarne nu numai colegii, ci si membrii familiei sale
Se inmulteste numarul parlamentarilor liberali care au fost "turnatori patrioti".

Un caz similar cu al Monei Musca s-a consumat insa inca de acum opt ani la Brasov. Fostul primar PNL al municipiului, actual deputat, Ioan Ghise, a fost deconspirat ca turnator la aceeasi institutie. Acesta nu a mai putut nega relatia sa cu Securitatea din momentul in care unul dintre adversarii sai politici a prezentat presei angajamentul semnat sub numele de cod "Ionica".

PANA SI FAMILIA. In documentul amintit (semnat 1983, 15 iunie, moment la care fostul primar brasovean ocupa functia de pedagog la Liceul industrial Tractorul), Ghise se obliga sa sprijine "in mod secret si organizat organele de securitate in scopul prevenirii, descoperirii si lichidarii oricaror infractiuni indreptate impotriva securitatii statului, printr-o colaborare secreta si organizata". Un aspect neintalnit la colega lui, Mona Musca, este ca, prin actul semnat cu Securitatea, Ghise se obliga sa-si toarne atat colegii, cat si membrii propriei familii: "Ma angajez sa informez in mod real despre orice fapte indreptate impotriva securitatii statului, indiferent de persoane sau grad de rudenie. Materialele pe care le voi furniza le voi semna «Ionica»".

ELEVII LIBIENI. Dupa semnarea angajamentului, Ghise, alias "Ionica", a fost folosit de Securitate pentru urmarirea operativa a elevilor libieni aflati la studii in Brasov, el semnand, dupa cum a recunoscut, patru note informative. Restul dosarului se gaseste la CNSAS. In iulie 1997, noii baroni ai Brasovului si lideri ai Aliantei CDR-USD au pus la cale un puci politic impotriva primarului de atunci, Ioan Ghise, aflat la primul sau mandat, dorind sa-l demita administrativ din functie, chiar in perioada in care acesta se afla in concediu pe litoral. Puciul a esuat, dar politicienii brasoveni au reusit sa influenteze conducerea SRI de atunci, reprezentata de colonelul Ion Apostolescu, actualmente general in rezerva, sa le puna la dispozitie angajamentul lui Ghise.

FARA REGRETE. Acesta insa nu s-a sfiit sa declare ca a fost un patriot. "Am facut ceea ce era legal, am informat numai despre elevii libieni, in scopul prevenirii oricaror actiuni impotriva sigurantei statului. As face oricand acelasi lucru", declara Ghise. Deputatul nu se vede dat afara din PNL. "Nu cred ca se va intampla acest lucru. Eu am informat inca de pe vremea cand eram la Alianta Civica, pe Caius Dobrescu, pe profesorul Boian si pe altii, despre colaborarea mea cu Securitatea. Nu a fost vorba despre politie politica, ci depre obligatia de a informa Securitatea despre actiunile libienilor", spune Ghise.

SCUZE
"Aparitia angajamentului meu in presa a fost rodul unei conspiratii politice a taranistilor. Sa-mi arate mie cineva care a lucrat cu strainii, si mai ales cu libienii, care nu a dat note informative la Securitate. Era in atributiile de serviciu, prevazute in directiva Securitatii numarul 10700"
Ioan Ghise
deputat PNL
×
Subiecte în articol: politic ghise