x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Demers pentru sancţionarea lui Băsescu. Mihai Gâdea, Adrian Ursu şi Mircea Badea de la Antena 3 se adresează CCR şi Parlamentului

Demers pentru sancţionarea lui Băsescu. Mihai Gâdea, Adrian Ursu şi Mircea Badea de la Antena 3 se adresează CCR şi Parlamentului

de Gabriela Antoniu    |    05 Mai 2014   •   19:17
Demers pentru sancţionarea lui Băsescu. Mihai Gâdea, Adrian Ursu şi Mircea Badea de la Antena 3 se adresează CCR şi Parlamentului

Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3, a prezentat, în ediţia specială de duminică seara, realizată împreună cu jurnalistul Adrian Ursu, o scrisoare ce va fi înaintată judecătorilor Curţii Constituţionale şi Parlamentului, cu scopul de a sancţiona încălcarea repetată a Constituţiei României de către preşedintele Traian Băsescu. "Niciodată, până acum, societatea civilă nu a luat o poziţie atât de clară când Traian Băsescu a încălcat Constituţia. (..) Este o scrisoare ce o înaintăm judecătorilor Curţii Constituţionale şi Parlamentului României", a spus Mihai Gâdea.  Semnatarii scrisorii sunt Mihai Gâdea, Adrian Ursu şi Mircea Badea.

Nimeni nu e mai presus de lege

"Domnule Preşedinte al Curţii Constituţionale, Stimaţi Judecători ai Curţii Constituţionale a României,

Ne adresăm Excelenţelor Voastre, întrucât faceţi parte din forul care  ; Respectarea Constituţiei României este nu numai o îndatorire generală, ci este o obligaţie directă pentru fiecare dintre Înalţii Reprezentanţi ai Statului Român.

În calitatea noastră de cetăţeni constatăm că în ultima vreme există tot mai dese atingeri aduse integrităţii ansamblului de reguli şi principii ale legii fundamentale şi încălcări explicite ale articolelor legii fundamentale a României. Ne adresăm Excelenţelor Voastre pentru a vă semnala că, în ultimele săptămâni, s-au produs numeroase încălcări  ale principiului echidistanţei politice a preşedintelui României aşa cum este ea definită  prin litera şI spiritul Consitituţiei, dar şI prin deciziile Curţii Consituţionale a României. Niciodată până în aceste zile un Preşedinte al României nu şi-a permis să se afişeze purtând însemnele unui partid politic angajat în cursa electorală apărând în public cu sigla şI  sloganul unei formaţiuni politice imprimate pe hainele sale. Nici unul dintre Preşedinţii României nu şi-a permis ca de la pupitrul Administraţiei Prezidenţiale, să-şi exprime, fără echivoc, opţiunea pentru un partid politic. De asemenea, nici unul dintre preşedinţii României nu şi-a permis să răstălmăcească Constituţia aşa cum a făcut-o în aceste zile preşedintele României Traian Băsescu.

Convinşi că democraţia şI legea fundamentală a statului român ne dau dreptul  de a citi şI de a vorbi despre Constituţie, însă doar Curţii ţi dau dreptul de a judeca dacă legile sau faptele sunt în litera dar şI în spiritul Constituţiei, ne adresăm Excelenţelor Voastre cu speranţa că veţi cântări aceste fapte şI nu veţi tolera nici încălcarea sau nerespectarea Constituţiei şi nici subminarea încrederii cetăţenilor României în Constituţie, în principiile şI valorile pe care ea le promovează, în democraţie şI respectul faţă de  instituţii. Nimeni nu este mai presus de lege, scrie în articolul 16 al Constituţiei României şI suntem convinşi că în litera şi spiritul acestuia nici preşedintele României nu poate fi  mai presus de legea fundamentală”, se arată în scrisoarea semnată de Mihai Gâdea, Adrian Ursu şI Mircea Badea.

Ponta nu exclude o nouă sesizare a CCR

Premierul Victor Ponta a afirmat duminică seara, la România TV că  şeful statului este recidivist în încălcarea Constituţiei şi că această încălcare este evidentă, dar numai judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) sunt cei care trebuie să decidă în acest sens. Cum judecătorii CCR trebuie sesizaţi pentru a se pronunţa asupra cazurilor de încălcare a Constituţiei, Ponta nu a exclus posibilitatea unei noi sesizări, aşa cum s-au mai făcut şi cu alte ocazii. "Probabil că o vom face şi de data asta", a afirmat premierul. El criticat gestul preşedintelui de a se poza pe plajă, în pantofi sport, într-un moment în care România se confruntă cu numeroase probleme, afirmând că şeful statului are "un intelect spre amurg" şi se află într-o stare avansată de lipsă a responsabilităţii.

Îşi încheie mandatul “absolut jalnic”

Anterior, la mitingul de lansare a candidaturii Gabrielei Szabo la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor, premierul Ponta a fost întrebat cum comentează că Traian Băsescu a anunţat chiar de la Palatul Cotroceni că votează cu PMP. “Tocmai din acest motiv i-am urat mai multă responsabilitate şi seriozitate”, a răspuns Ponta. “Până-n noiembrie, decembrie, când îşi încheie mandatul, trebuie, totuşi, să facă eforturi să se comporte ca un preşedinte al României. Evident că în ultimele zile nu a făcut-o. Poate totuşi reuşeşte până-n decembrie”, a adăugat premierul.
El a mai spus că “încălcarea Constituţiei, după cum ştiţi foarte bine, este definită de Curtea Constituţională. Din păcate nu este definită de oameni. 7,4 milioane de români au spus că a încălcat Constituţia şi nu a fost de ajuns, şase judecători au decis altfel. Însă, cu siguranţă, nu aşa trebuie să se comporte un preşedinte care e preşedintele tuturor românilor. Şi regret faptul că-şi încheie al doilea mandat într-un mod absolut jalnic”, a conchis spus Ponta.


Băsescu răspunde cu ironii şi glumiţe

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, referitor la o posibilă petiţie de suspendare ce va fi trimisă Curţii Constituţionale şi o anchetă parlamentară, din cauză că a purtat tricoul cu sigla PMP, că este o "glumă voiculesciană", pe care probabil o va prelua premierul. "Sper ca Parlamentul să îmi spună şi cum să mă îmbrac când sunt în zi de sărbătoare, şi, dacă îmi spune cum să mă îmbrac, vedem noi ce facem. Dar viitorul preşedinte va avea viaţă grea, dacă trebuie să îi dea Parlamentul ţinuta, când în trening,când în tricou, cu floricele, fără măr, cu măr, fără măr, cu PMP”, a spus Băsescu, despre posibila sesizare a Curţii Constituţionale, ca urmare a apariţiei sale pe plajă purtând tricoul cu sigla PMP. ŞI posibilitatea constituirii unei comisii de anchetă în Parlament Băsescu a trata-o în aceeşi notă ironică. "Şi Corpul de Control, să îl trimită premierul pe plajă, la Neptun, să vadă cm m-am îmbrăcat eu pe plajă, la Neptun, cu tricou cu PMP", a spus Băsescu.


×