x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Demisie sub presiuni politice

Demisie sub presiuni politice

de Carmen Vintila    |    02 Aug 2006   •   00:00
Demisie sub presiuni politice

Audierea lui Gheorghe Fulga la co-misia SIE se lasa cu declaratii-sur-priza. Cum ca demisia directorului SIE s-ar fi produs sub presiuni politice.

Gheorghe Fulga a fost audiat ieri de parlamentarii din comisia SIE cu privire la demisia sa din fruntea Serviciului.

Parlamentarii din comisia SIE au aflat ieri motivele pentru care Gheorghe Fulga a decis sa plece din fruntea SIE. Potrivit acestora, decizia lui Fulga nu a fost influentata nici de presedintele Traian Basescu, nici de cazul Omar Hayssam. Vicepresedintele comisiei, deputatul PSD Constantin Nita, a explicat ca atributiile SIE sunt exclusiv in afara tarii si, ca atare, responsabilitatea disparitiei lui Hayssam nu cade in sarcina SIE. El a subliniat ca, in cadrul audierii lui Fulga, a reiesit in mod clar necesitatea schimbarii legislatiei in domeniul sigurantei nationale, in conditiile in care sunt responsabilitati care nu sunt asumate de nici o institutie. Totodata, deputatul PSD a avansat si propunerea existentei unui singur serviciu de informatii. Intrebati daca Fulga ramane in continuare directorul SIE, cei patru membri ai comisiei au raspuns afirmativ, deoarece legea de functionare a SIE si Constitutia prevad ca numirea si revocarea sefului Serviciului se fac de catre Parlament. "Domnul Fulga ne-a spus ca demisia este una de onoare si irevocabila (...) dansul, dupa cum s-a exprimat, nu mai doreste intoarcerea in fruntea acestui serviciu", a spus insa secretarul comisiei, deputatul PRM Daniela Buruiana.

"PRESIUNI". La randul sau, senatorul pesedist George Maior a sustinut ca Fulga le-a spus parlamentarilor ca demisia sa "plutea in aer" inca din anul 2005. "Fulga spune ca este o acumulare de situatii inca din 2005. De altfel, s-a si exprimat ca aceasta demisie este legata de o anumita cutuma, ca la schimbarea unei puteri se schimba sefii de servicii, ca existau, cel putin la nivelul Coalitiei, o presiune si o anumita atitudine a unui partid care nu-i facea foarte confortabila prestatia la directoratul acestui serviciu, ca acest pachet de legi pe care el l-a promovat nu a mers pe linia normala de dezbatere in Parlament, ceea ce ar fi impiedicat continuarea reformei in SIE", a spus Maior. El a adaugat ca Fulga a considerat ca prin ramanerea sa in fruntea SIE "Serviciul nu ar fi avut decat de pierdut". Ulterior, Maior a revenit asupra declaratiilor, sustinand ca sintagma de "presiuni politice din partea unui partid" ar putea fi prea radicala.

Daniela Buruiana a sustinut si ea ca directorul demisionar al SIE a spus ca "ne aflam in fata unei crize politice, tinand cont de dezbaterile care au avut loc in Birourile Permanente ale Parlamentului si ca, in aceasta criza, au fost angrenate si serviciile secrete". Totodata, Buruiana a spus ca Fulga ar fi fost nemultumit si de "anumite discutii care au avut loc la Cotroceni" in legatura cu Omar Hayssam, discutii "destul de aprinse". Potrivit lui Constantin Nita, momentul disparitiei lui Hayssam "a pus cireasa pe tort" si l-a determinat pe Fulga sa demisioneze. Deputatul a adaugat apoi ca decizia lui Fulga "nu a fost conditionata" de disparitia lui Hayssam.

DEMISIA LUI TIMOFTE, LA PARLAMENT
Fostul sef al SRI, Radu Timofte (foto), a trims ieri conducerii Parlamentului cererea sa de demisie ca urmare a nemultumirii parlamentarilor fata de "cererea de eliberare din functie" pe care acesta o depusese la Presedintie. Timofte arata ca a luat la cunostinta solicitarea Parlamentului de a-si exercita functia pana cand Legislativul va hotari eliberarea sa din functie. "Am apreciat si apreciez in continuare ca solicitarea eliberarii din functie adresata domnului presedinte Traian Basescu este echivalenta cu solicitarea de demisie. Va rog, domnule presedinte, sa primiti demisia mea din functia de director al SRI", se arata in cererea lui Timofte. Comisia SRI a luat act, astfel ca Parlamentul poate fi convocat pentru a supune votului cererea de demisie.

DOSAR OPERATIV
Gheorghe Fulga i-a informat pe parlamentarii din comisia SIE ca a deschis un dosar operativ pentru Omar Hayssam, dupa ce acesta a parasit tara. Potrivit lui Constantin Nita, dosarul este in lucru si nu poate fi facut public. Nita a precizat ca fostul sef al SIE le-a mai spus parlamentarilor ca nu are date referitoare la locul precis unde se afla omul de afaceri sirian sau la traseul pe care l-a urmat dupa parasirea Romaniei. "Si, chiar daca le-ar sti, ele sunt informatii operative in curs de desfasurare, care nu pot fi facute publice", a conchis Nita.
VINOVATII
Serviciile de informatii si Justitia sunt principalii vinovati pentru fuga sirianului Omar Hayssam, arata un sondaj national realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie in perioada 22-29 iulie. Potrivit sondajului dat publicitatii ieri, 20,4% dintre romani cred ca vinovate de fuga lui Hayssam sunt serviciile de informatii. 19,3% dau vina pe justitie, 13,6% pe medici si 12,8% pe politie. De asemenea, 10,6% dintre cei intervievati gasesc vinovata Presedintia, 6,6% - Guvernul si 0,3% - altcineva. 16,4% nu stiu/nu raspund.
×
Subiecte în articol: politic hayssam fulga