x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputata umanistă Grațiela Gavrilescu: Parlamentul a devenit subordonat al Guvernului

Deputata umanistă Grațiela Gavrilescu: Parlamentul a devenit subordonat al Guvernului

de Ion Alexandru    |    04 Mar 2021   •   08:01
 Deputata umanistă Grațiela Gavrilescu: Parlamentul a devenit subordonat al Guvernului

Parlamentarii Partidului Puterii Umaniste au votat, alături de grupul social-democrat, împotriva bugetului de austeritate impus Parlamentului de guvernul de dreapta, anunță deputata Grațiela Gavrilescu. Aceasta a precizat că umaniștii nu doresc să fie părtași la săparea prăpastiei economice și sociale, „spre care Guvernul Cîțu ne împinge fără nicio remușcare”.

 

Gavrilescu se arată profund dezamăgită și extrem de îngrijorată cu privire la modul în care arată bugetul adoptat. „Este pentru prima dată în istoria postcomunistă când, contrar Constituției, Parlamentul devine subordonat Guvernului și execută, fără cârtire, indicațiile prețioase ale acestuia în privința adoptării bugetului! Niciunul dintre cele peste 3.500 de amendamente realiste, dedicate românilor și dezvoltării României, depuse de grupul PSD, la care și noi, cei din PPU (Social-Liberal) suntem afiliați, nu a fost adoptat de falsa majoritate, pentru că... așa s-a primit ordin de la partid! Culmea ironiei: multe dintre aceste amendamente erau pentru localități conduse de primari PNL! Nu a contat!”, subliniază deputata.

Un exemplu în acest sens este respingerea unui amendament prin care s-au cerut fonduri destinate reducerii poluării în municipiul Ploiești. „Exact personajele care, în campanie, se dădeau de ceasul morții că nu se mai poate respira în Ploiești și îmi reproșau, cu nerușinare, că nu am făcut destul, ca ministru (al Mediului – n.red.), pentru reducerea poluării, au votat împotriva ploieștenilor și a primarului lor. Iar cei mai vocali nemulțumiți că nu se poate circula spre și dinspre Valea Prahovei au votat împotriva unei centuri ocolitoare, care, la Băicoi, putea fluidiza traficul, cât de cât, până la construirea autostrăzii... la calendele grecești. Nu investiții, nu educație, nu sănătate. Și nici alocații și pensii majorate, deși aveam inclusiv cadrul legal pentru asta! Din păcate, acest an este compromis pentru România! Și va fi extrem de greu să recuperăm decalajul”, a conchis deputata umanistă Grațiela Gavrilescu.

Vlad Popescu Piedone: „Vor doar austeritate”

 

Alte două amendamente depuse la proiectul de buget pentru anul 2021 de către deputatul umanist Vlad Popescu Piedone au fost, de asemenea, respinse de parlamentarii Coaliției de guvernare. Este vorba despre amendamente care vizau modernizarea infrastructurii rutiere pentru două localități din județul Suceava, comuna Pătrăuți și orașul Frasin. Vlad Popescu Piedone a indicat inclusiv sursa de finanțare pentru propunerile sale, respectiv suplimentarea creditelor bugetare ale Ministerului Dezvoltării. Cu toate acestea, propunerile sale au fost respinse, iar cei peste 10.000 de suceveni din cele două localități vor trebui să mai aștepte pentru a circula pe drumuri decente. În opinia sa, votul din Parlament arată încă o dată cinismul parlamentarilor partidelor aflate la guvernare, cărora nu le pasă de infrastructura deficitară, din cauza căreia se pierde timp în trafic și, cel mai grav, se pierd vieți omenești.

„Am susținut, în calitate de parlamentar de Suceava, două amendamente pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii din județ. Cum era de așteptat, așa cum s-a întâmplat și în comisiile de specialitate, parlamentarii PNL, USR-PLUS și UDMR au respins cele două amendamente, fără niciun fel de motivație. Singurul lucru care a stat la baza votului lor este că nu le satisface clientela politică. Nu îi interesează dezvoltarea țării. Nu îi interesează ca românii să aibă un trai mai bun sau măcar un trai decent. Nu îi interesează ca România să aibă drumuri demne de o țară din Uniune Europeană. Ei vor austeritate. Însă nu și pentru ei și acoliții lor. Li se pare normal să taie și să înghețe tot, pentru că nu se gândesc la oameni și la traiul lor. Nu mai vorbesc despre faptul că actuala majoritate parlamentară nu se gândește nici la educație, nici la sănătate. Dragi deputați și senatori, nu uitați cine v-a oferit locul din Parlament! Nu uitați că trebuie să acționați în interesul românilor!”, a transmite deputatul Vlad Popescu Piedone.

 

 

Pentru 2020 - asumarea răspunderii. Pentru 2021- „Ciocu mic, că acum noi suntem la Putere”

 

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, în urmă cu două zile, cu 234 de voturi „pentru” și 170 „împotrivă”, proiectul legii bugetului de stat pe 2021. Proiectul a fost adoptat în forma trimisă de Guvern. Nu a trecut la vot niciunul din miile de amendamente depuse de Opoziție.

Este primul buget de stat care nu a fost modificat în Parlament, Coaliția reușind să respingă toate amendamentele opoziției. Și este pentru a doua oară consecutiv când Paramentul, practic, are rol decorativ în aprobarea bugetului de stat, după ce, anul trecut, Guvernul Orban a trecut legea prin asumarea răspunderii.

 

×