x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţi PNL vor interzicerea folosirii termenului "român" în titulatura minorităţilor

Deputaţi PNL vor interzicerea folosirii termenului "român" în titulatura minorităţilor

29 Mai 2013   •   15:18
Deputaţi PNL vor interzicerea folosirii termenului "român" în titulatura minorităţilor
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Deputaţii PNL Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu au depus la Comisia de revizuire a Constituţiei un amendament prin care propun ca nicio minoritate, cu excepţia celor cu rădăcini comune şi atestate ştiinţific cu românii, să nu poată folosi în titulatura ei oficială termenul "român" sau derivate. Cei doi deputaţi liberali au precizat, într-o conferinţă de presă, că propunerea lor îi vizează cu precădere pe romi.

"Cel mai bun exemplu e cel al romilor, pentru că poartă foarte clar primele litere din cuvântul român, însă pot exista şi alte lucruri care să aducă deservicii originii române. Credem că trebuie să ne păstrăm neatinsă originea română, inclusiv ce ţine de românism. Pot apărea şi alte minorităţi care să se intituleze nu ştiu cum. Nu e normal să se denumeasă şi alţii cu derivate din acest cuvânt", a spus deputatul PNL Mircea Dolha, citat de Mediafax.

Amendamentul depus de cei doi deputaţi are următorul cuprins: "Cu exepţia minorităţilor care au rădăcini comune atestate ştiinţific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de român, derivate ale acestuia sau sonorităţi asemănătoare, care pot crea confuzie, inducând o falsă origine română".

Totodată, cei doi deputaţi au depus şi un alt amendament la Constituţie prin care propun ca textul actual "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi" să devină "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

"Amendamentul are un rol în ce priveşte viitorul familiei, al ţării, ca atare. E un amendament legat de morala creştină, de tradiţia poporului român, de ce caracterizează fiinţa poporului român. Recensământul făcut în România arată că peste 85% din cetăţeni sunt de origine ortodoxă, iar în religia creştină căsătoria între un bărbat şi o femeie e cea firească, normală", a declarat Grigore Crăciunescu, care  a precizat că acest amendament este susţinut de 45 de alţi deputaţi PNL şi de doi deputaţi PSD, în timp ce celelalte sunt depuse în nume propriu.

Cei doi deputaţi au depus, de asemenea, şi alte amendamente prin care propun introducerea obligativităţii votului, dar şi obligaţia ca schimbarea formei de guvernământ să se poată face doar prin referendum la care să participe 50% plus unu din alegătorii înscrişi pe listele de vot.

×