x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputatul AKM, un fost FSN-ist devenit Cavaler de Malta

Deputatul AKM, un fost FSN-ist devenit Cavaler de Malta

de Sînziana Duţă    |    16 Mar 2017   •   07:29
Deputatul AKM, un fost FSN-ist devenit Cavaler de Malta
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Pe lângă mitraliera AKM pe care ameninţă că o va folosi în stradă, deputatul PSD Cătălin Rădulescu are un trecut politic tumultos. Fost membru FSN şi deputat în prima legislatură de după Revoluţie, alesul cu idei revoluţionare a ajuns lider al PSD Diaspora, Cavaler de Malta şi condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare.

 

Cătălin Rădulescu a terminat în 1987 Facultatea de Medicină Generală la Timişoara, Apoi a fost stagiar la Spitalul orăşenesc din Câmpulung Muscel şi Spitalul Judeţean Argeş până în 1990 când a devenit deputat FSN, el fiind liderul filialei judeţene FSN Argeş. La acea vreme a fost secretar al Comisiei de politică externă a Parlamentului şi preşedinte al Delegaţiei permanente a României la NATO. Deputatul este căsătorit, are o fetiţă de 12 ani, iar soţia sa este... psiholog. În 2004, Rădulescu a candidat la Primăria Sectorului 4, iar din 2009 este Cavaler al Ordinului Sfântului Ioan din Ierusalim al cavalerilor de Malta. A revenit în Parlament după zece ani, fiind ales pe listele USL în legislatura 2012-2016. Înainte de a fi deputat, s-a ales cu o acuzaţie de viol din partea unei tinere care i-a fost secretară pe vremea când era „om de afaceri”.

 

Moşier în Argeş şi Ilfov

Cătălin Rădulescu deține alături de soția sa nouă terenuri intravilane, extravilane şi forestiere în judeţele Argeş şi Ilfov, însă, potrivit declaraţiei de avere, familia deputatului nu deţine niciun imobil. La capitolul investiţii, Rădulescu se laudă cu o cotă de participare de 70% în societatea comercială Concordia Con Strade SRL. Firma figurează pe site-ul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor ca asociată a mult mai celebrei companii Tel Drum, despre care se zvoneşte că este controlată de prietenii liderului PSD Liviu Dragnea. Practic, Concordia Con Strade şi Tel Drum participă în asociere la licitațiile pentru contracte cu bani publici, potrivit informaţiilor CNSC. În CV-ul postat pe siteul Camerei Deputaţilor, deputatul PSD susţine că a fost director general al respectivei firme în perioada 2009-2012. Rădulescu are şi un împrumut în valoare de o sută de mii de euro, scadent în 2023.

 

Şapte angajați - 5 milioane de euro

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, în 2015, SC. Concordia Con Strade SRL a dat dovadă de eficiență maximă: cu doar şapte angajați a avut o cifră de afaceri de 5 milioane de euro și un profit de aproximativ 100 mii euro. Cu toate acestea, lui Cătălin Rădulescu nu îi ajunge nici leafa de parlamentar, nici indemnizația de revoluționar cu merite deosebite în victoria Revoluţiei din 1989: „Eu trebuie să-mi cumpăr trei-patru costume pe lună, nu-mi ajung nici banii de un pantof. Ar trebui să avem salarii mult mai decente. Dacă vrem să venim în blugi şi mizerabili, lumea o să ne trateze ca atare. Nu mă descurc”. Cam slobod la gură, deputatul PSD nu ratează nicio ocazie să le arate jurnaliștilor cine este „șeful”. „Ori ți-o iei, ori te dau în judecată! Te-a făcut mă-ta proastă! Ești o incultă!”, i-a spus unei jurnaliste în 2016. Anul trecut, după ce a primit 15 sancțiuni pentru depășirea vitezei legale, deputatul a susținut în Parlament un proiect de lege ce prevedea desființarea radarelor.

 

O condamnare definitivă pentru corupție

În decembrie 2016, Cătălin Rădulescu a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Procurorii DNA l-au acuzat că, în perioada ianuarie 2013 – februarie 2014, s-a ocupat de administrarea și controlul SC. CONCORDIA CON STRADE SRL, deși această activitate era incompatibilă cu funcția de deputat. Totodată, procurorii au demonstrat că, în august 2013, Cătălin Rădulescu i-a promis unui manager de proiect suma 10.000 lei în schimbul căreia funcționarul trebuia să semneze procesul verbal de recepție a construcției unei parcări pentru un supermarket din Pitești fără a reduce avizul cu suma de 50.000 de lei pentru lucrările prost executate. Prin contopirea celor două pedepse, s-a ajuns la pedeapsa definitivă de un an și șase luni cu suspendare pentru dare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Condamnarea nu a fost deloc o piedică în carieră, iar la doar câteva zile de la pronunțarea deciziei Cătălin Rădulescu a fost reales pentru un nou mandat de deputat.

 

Deputatul Cătălin Rădulescu se laudă cu titlul de „Luptător cu rol determinant pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989”. Din 1996 este şi vicepreşedinte la Fundaţia răniţilor şi luptătorilor cu merite deosebite în revoluţia română - filiala Argeş. Este Vicepreşedinte al Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Anaconda Hunters şi preşedinte al Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Wild Forest

×
Subiecte în articol: catalin radulescu