x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputatul Ciuhodaru cere ajutorul CEDO

Deputatul Ciuhodaru cere ajutorul CEDO

de Cristinel C. Popa    |    15 Feb 2011   •   13:31

Deputatul PC Tudor Ciuhodaru, care este şi medic la Spitalul de Urgenţe din Iaşi, este hotărât să ajungă până la CEDO pentru a cere reanalizarea măsurii de desfiinţare şi comasare a spitalelor în România. Într-un comunicat transmis redacţiei, doctorul spune că va adresa scrisori deschise tuturor instituţiilor abilitate să se implice în acest caz. “În condiţiile în care aceste desfiinţări şi comasări nu aduc nimic bun sănătăţii românilor, vom cere prin scrisori deschise adresate Ministerului Sănătăţii, preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, preşedintelui FMI, precum şi CEDO reanalizarea acestor măsuri şi vom solicita să fie stopate până vom avea răspunsuri la toate întrebările privind sănătatea noastră”, spune dr. Ciuhodaru.

El subliniază faptul că incompetenţa bântuie până la cel mai înalt nivel înalt în Ministerul Sănătăţii. “Ministrul Sănătăţii recunoaşte tranşant că ”…Nici nu ne mai miră atunci faptul că desfiinţează centre de înaltă performanţă din Târgu Mureş, Bucureşti, Iaşi şi Craiova. Primitivismul abordării specialităţilor medicale de vârf şi al supraspecializării desfiinţează şi centre în care se face transplant de cord sau se replantează mâini, uitându-se din start că acestea sunt spitale în care pacienţii nu primesc doar o aspirină”, mai spune deputatul Ciuhodaru.

El a precizat că ministrul Cseke Attila se face că nu înţelege revoltele din spitale şi că ştie foarte bine că prin aceste măsuri nu vor fi afectaţi doar pacienţii (prin reducerea numărului de paturi), ci şi personalul medical, care urmează să fie mutat în alte unităţi, salariaţi care “îşi pierd astfel din drepturi”. “Se va reduce indubitabil şi numărul de paturi de spital, aşa cum au cerut cei de la Banca Mondială... De exemplu, prin comasarea a două unităţi de primire urgenţe nu va rezulta unul de două ori mai mare care să înglobeze tot personalul medical… Mă întreb dacă desfiinţarea spitalelor nu are drept ţel suprem deturnarea fondurilor din sănătate în buzunarele proprietarilor de spitale private, lăsând astfel fără asistenţă medicală mii de copii şi vârstnici ce nu vor putea niciodată achita costurile enorme ale zilei de spitalizare. Raţionalizarea spitalelor înseamnă oare acordarea sănătăţii pe cartelă?”, mai spune dr. Ciuhodaru.

Vă reamintim că la iniţiativa PC Iaşi, personalul medical din Spitalul de Urgenţe “Sf. Ioan” Iaşi a iniţiat o petiţie prin care toţi românii pot semna împotriva acestor măsuri, pentru că şi cei din ţară ar putea avea nevoie de servicii medicale în caz de nevoie, dacă se află în capitala Moldovei.  Despre această petiţie ziarul nostru v-a informat încă din ediţia sa on-line de ieri. De atunci, mai bine de 100 de români au semnat acest document.

×