x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Desființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, respinsă de Camera Deputaților

Desființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, respinsă de Camera Deputaților

10 Iun 2020   •   15:02
Desființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, respinsă de Camera Deputaților

Camera Deputaților a respins, miercuri, proiectul inițiat de USR care propunea desființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, condus de fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

”Noi nu considerăm oportună această instituție pe bani publici. În doi ani de activitate această instituție a avut alocat câte un mililon de euro pe an. Pe proiecte au mers 80.000 de lei în 2019. 80.000 de lei din două milioane de euro. Acești bani au mers pe salarii foarte mari, pe deplasări, pe diurne, pe sindrofilii, pe tot felul de activități care nu au nicio legătură cu ideea de Levant. Această instituție reprezintă un institut luat pe persoană fizică de către oi personalitate care a reprezentat speranța României acum 20 de ani. E trist că salariații din această instituție câștigă fără să facă nimic concret pentru cercetare mai mult decât cercetătorii de la Academia Română. Nu este corect”, a spus în timpul dezbaterilor deputatul USR Iulian Bulai.

O poziție similară a avut și deputatul PMP Marius Pașcan.

”Când România nu are bani pentru alocațiile copiilor, în contextul crizei economice, considerăm că e absolut imoral ca resursele țării să susțină meritele inexistente ale unor așa-zise de institute sau pseudoacademii de crecetare științifică. PMP va vota pentru adoptarea acestui proiect legislativ”, a spus Pașcan.

Deputatul PSD Anton Anton le-a recomandat parlamentarilor USR să citească volumul ”Colecționarul de istorie”, care arată că două civilizații enorme, a Levantului și a Apusului, se întâlnesc și se luptă deasupra României.

”Eu cred că e normal ca România să se ocupe de Levant. Cercetarea se face în câteva instituții. Am ajuns de suntem rușinea lumii cu banii pe care îi alocăm pentru cercetare. Eu cred că normal ar fi să respingem această inițiativă, indiferent de cât de vocali ar fi inițiatorii ei”, a afirmat Anton Anton.

Colegul său de partid, Alfred Simonis, s-a declarat mirat că partide care l-au susținut pe Emil Constantinescu la alegerile prezidențiale ”nu sunt pentru a apăra acest institut, ci a apăra un simbol”.

”Modul în care s-a vorbit la microfon lasă de dorit. (...) Modul cum v-ați referit la un fost președinte al României este cel puțin deplasat și este rușinos”, a mai spus Simonis.

Decizia Camerei Deputaților, care este for decizional, a fost luată cu 182 de voturi ”pentru”, 44 ”împotrivă” și 64 de abțineri.

(sursa: Mediafax)

×