x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dezbatere - Gojdu, inapoi

Dezbatere - Gojdu, inapoi

de Dana Piciu    |    07 Mar 2006   •   00:00
Dezbatere - Gojdu, inapoi

MAE a cerut ieri Camerei Deputati-lor retragerea de pe ordinea de zi a ordonantei de urgenta privind in-fiintarea Fundatiei Gojdu, solicitand organizarea unei dezbateri.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ieri Biroului Permanent al Camerei Deputatilor retragerea de pe ordinea de zi a plenului a ordonantei de urgenta privind infiintarea Fundatiei Gojdu.

Motivul pentru care MAE doreste sa retraga actul normativ din dezbaterea Parlamentului este organizarea unei dezbateri publice pe tema controversatului Acord romano-ungar ce stabileste infiintarea Fundatiei Emanuil Gojdu. La dezbaterea publica ce va fi organizata de minister vor fi invitati reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai Academiei Romane, ai Parlamentului Romaniei, mass-media si ai organizatiilor neguvernamentale, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului. "Obiectivul dezbaterii este discutarea implicatiilor incheierii Acordului interguvernamental din 20 octombrie 2005 prin raportare la intentia Bisericii Ortodoxe Romane si a Fundatiei Gojdu de la Sibiu de recuperare a imobilelor ce au apartinut Fundatiei Gojdu. MAE doreste ca actul normativ de ratificare a Acordului romano-ungar sa faca obiectul unui cat mai larg consens al fortelor politice si in randurile societatii civile, fiind vorba atat de un proiect de politica externa deosebit de important in relatiile romano-ungare, cat si de un subiect de maxim interes pentru societatea civila, care doreste, in mod firesc, sa se asigure ca testamentul lui Emanuil Gojdu se va aplica in continuare si ca drepturile succesorilor lui Emanuil Gojdu nu sunt afectate", spune MAE.

Emanuil Gojdu

PARCURS. MAE mai precizeaza ca ordonanta de urgenta a fost discutata in comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, unde a obtinut avizul pozitiv al Comisiei de Politica externa, in schimb, la Comisia juridica deputatii au votat impotriva proiectului. "In perioada premergatoare introducerii proiectului pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, subiectul ratificarii Acordului romano-ungar s-a aflat in atentia presei, iar Biserica Ortodoxa Romana si Academia Romana si-au exprimat preocuparea fata de eventualitatea diminuarii sanselor revendicarii de Fundatia Gojdu de la Sibiu a imobilelor aflate in Curtile Gojdu din Budapesta", sustine MAE. Plenul Camerei a decis retrimiterea Ordonantei la Comisia Juridica, aceasta urmand sa se pronunte in termen de 10 zile.

CE PREVEDE ACORDUL
Acordul romano-ungar semnat de guvernele celor doua tari la 20 octombrie 2005 incalca testamentul lui Emanuil Gojdu, care si-a lasat averea tinerilor ortodocsi din Ungaria si Transilvania. Documentul guvernamental prevede infiintarea Fundatiei publice romano-ungare Gojdu cu sediul in Budapesta, la Curtile Gojdu, iar contributia necesara pentru cumpararea imobilelor va fi asigurata pe baze paritare de cele doua state. Fundatia se supune legislatiei ungare. Cele doua parti contractante (Romania si Ungaria) vor aloca anual de la bugetele de stat cate o suma de minimum 200.000 de euro, in functie de proiectele discutate si aprobate.

×
Subiecte în articol: politic gojdu emanuil gojdu