x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Diplomaţie greşită în sutană. Baconschi a trimis la Ambasadă, în Thailanda, ţară de religie budistă, un teolog ortodox

Diplomaţie greşită în sutană. Baconschi a trimis la Ambasadă, în Thailanda, ţară de religie budistă, un teolog ortodox

de Gabi Golea    |    27 Mar 2012   •   20:07
Diplomaţie greşită în sutană. Baconschi a trimis la Ambasadă, în Thailanda, ţară de religie budistă, un teolog ortodox

Teodor Baconschi a plecat de la sefia Ministerului de Externe dupa trei ani de mandat (23 decembrie 2009 – 23 ianuarie 2012). A fost demis dupa o serie de gafe care l-au scos din minti pana si pe Boc Emil, superior ierar­hic si la partid, si la Guvern. Scoa­terea lui de la Externe a fost facuta printr-un gest putin diplomatic, el afland ca a ramas fara "coledzi" printr-un SMS, pe cand se afla la un dineu la Bruxelles. Cei trei ani de mandat sunt marcati de o "activitate" sustinuta pentru schimbari in structura corpului diplomatic. Aceste mis­cari de cadre au avut insa ca scop bine definit trimiterea la post a unor apropiati (si apropiate) ai ministrului. Pe langa rezolvarea cererilor venite de la Cotroceni si din Modrogan, pentru plasarea politrucilor si pilelor, Baconschi a reusit, cum spuneam, si promovari pe criterii "de suflet". Cum se stie, biografia lui Baconschi este strans legata de biserica. A absolvit studii de teologie, a fost implicat in jocuri de culise in Biserica Ortodoxa, si-a exercitat prima functie de am­ba­sador pe langa Sfantul Scaun, trimis al Romaniei, sub mandatul lui Emil Constantinescu. A avut suficient timp sa invete nu doar tainele si ritualurile religioase, ci si pe cele ale diplomatiei.

Ministrul "Taica popa"
Nu putem sa ne pronuntam in ceea ce priveste competentele in lu­mea prelatilor, in care Teodor Baconschi este acoperit cu o sumedenie de diplome si onoruri. Punctul sensibil este diplomatia, loc in care nu a putut sa performeze. Singura mare rea­li­za­re a fost votul din 2009, de la Am­basada din Paris pe care o conducea, ra­­mas ca exemplu de viteza ne­la­murita nici pana acum. Aceasta mare suspiciune i-a deschis insa calea spre mi­nisteriat si noi obligatii fata de Traian Basescu. Semnificativ pentru felul in care este perceputa prestatia lui Ba­conschi in lumea "inchisa" a diplomatilor este numele de "cod" care i s-a atribuit: "Taica popa". Doar in­tamplator sau pentru ca si-a transformat porecla in renume?

Iata o "performanta" care a starnit multe discutii pe culoarele MAE, dar si in asociatiile care urmaresc cu interes firesc ceea ce se intampla in aceasta "casta", intrata insa intr-un proces de degradare abrupta sub mandatul sau. Este vorba despre numirea in functia de insarcinat cu afaceri a.i. la Ambasada Romaniei in Regatul Thailandei, la Bangkok, a dlui Gruia Jacota, care are o biografie scurta, dar interesanta. Nascut la Iasi, acum 40 de ani, are ca stare civila statutul de divortat si tata a doi copii. La studii, filiera teologica l-a ridicat in ochii lui Baconschi: a terminat in 1994 Fa­cultatea de Teologie Ortodoxa la Universitatea Al.I. Cuza din Iasi. A fost destinat sa serveasca ortodoxia si crestinismul, mai intai la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, apoi in diferite programe ale ortodoxiei la Cairo si la Hong Kong, unde se si casatoreste. Din 2006 isi desco­pera vocatia de diplomat si obtine in ierarhia meseriei gradul de atasat, apoi de secretar III si in 2011, pe cel de secretar II. Acest grad profesio­nal este insa considerat inferior, pentru a conduce o misiune diploma­tica, potrivit cutumei. Asta nu l-a impie­dicat pe "Taica popa" sa-l trimita pe Jacota, si el teolog la baza, in misiu­ne in Thailanda. Acolo a mai dat de o problema sensibila: tara este in proportie de 95 la suta de religie bu­dista, ceea ce, iar potrivit cutumei, poate fi un motiv de intrebari interioare pentru gazde. Desigur ii uram reprezentantului Romaniei in Thailanda, Gruia Jacota, succes intr-o mi­siune in care a fost trimis de Baconschi fara res­pectarea unor criterii de grad pro­fe­sional si experienta anterioara. CV sub­tire, teolog ortodox divortat, tri­mis sef de misiune la budisti, doar se­cretar II. Urmeaza desigur si ironia in­trebarii raspandita in comunitatea di­plo­matilor: asa tanar si deja Popescu?

Gruia Jacota
● nascut: 25 martie 1972
● studii: Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea din Iasi
experienta profesionala:
● 1994 – 1996: Mitropolia Moldovei si Bucovinei, secretar
● 1996 – 2000: coordonator programe Federatia Mondiala a Studentilor Crestini, Cairo
● 2001 – 2003: consilier probleme religioase, Metropolinatul Ortodox al Asiei de Sud-Est, Hong-Kong

×
Subiecte în articol: teodor baconschi