Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat miercuri că are speranţa unui nou început în relaţia dintre Serviciul Român de Informaţii şi Parlament şi a precizat că a venit la audieri cu documente clasificate care vor fi puse la dispoziţia comisiei pentru a lămuri aspectele ce s-au aflat în dezbaterea publică.
Totodată, el a adăugat că SRI nu a avut nicio implicare în protestele care au avut loc în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale.
"Nu am nicio emoţie, am venit la Parlament cu toată deschiderea, să răspund la toate întrebările comisiei. Pentru mine este o oportunitate. Am speranţa unui nou început în relaţia între Parlament şi SRI şi sunt convins că, după această audiere, vom avea răspuns la foarte multe dintre întrebările care au existat în spaţiul public. Pentru mine, ca şi director al acestei instituţii importante în statul român, este extrem de importantă relaţia cu Parlamentul. Am fost parlamentar, înţeleg rolul Parlamentului în democraţie şi am toată disponibilitatea şi deschiderea, atât a mea, cât şi a instituţiei, de a avea o relaţie mai mult decât apropiată, corectă şi onestă cu comisia", a spus Hellvig, la Palatul Parlamentului, înainte de audierea sa în Comisia pentru controlul activităţii SRI.
Acesta a adus patru serviete cu documente, acte despre care a spus că sunt clasificate şi că vor fi puse la dispoziţia comisiei "pentru a lămuri aspectele care au fost în dezbaterea publică".
Hellvig a refuzat să comenteze pe marginea subiectului apropierii dintre politicieni şi angajaţi ai SRI.
El a menţionat că va informa comisia parlamentară şi despre bugetul instituţiei.
"Sunt discuţii în acest moment legate de bugetul instituţiei. Voi face precizări şi în cadrul comisiei cu privire la bugetul SRI. Ştiu că există o percepţie publică, ne confruntăm cu o realitate pe care nu trebuie să o ignorăm, vom explica tuturor decidenţilor de ce este nevoie de un buget pentru SRI şi, în funcţie de argumentele noastre, în funcţie de resursa bugetară existentă în statul român, vom avea un buget în care sper, în primul rând, să avem infrastructura necesară pentru a nu ne distruge capacităţile de lucru şi parteneriatele extrem de importante cu cei din Clubul de la Berna", a arătat Hellvig. AGERPRES