x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Discurs - Laude si sugestii de la Crouch

Discurs - Laude si sugestii de la Crouch

20 Oct 2004   •   00:00

Intr-un discurs rostit ieri la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul universitatii Bucuresti, ambasadorul american J. D. Crouch a laudat foarte mult Romania.

GABRIELA ANTONIU, MARIA TOADER

SPRIJIN. Potrivit ambasadorului SUA, combaterea coruptiei se poate face cu ajutorul unei societati civile dinamice
SEMNE. "In anul care a trecut, Romania a jucat un rol central in Consiliul de Securitate al ONU. Iar economia Romaniei da semne de vigoare, cu o crestere puternica a PIB, cu inflatie in scadere, sub 10%", a spus Crouch. Ambasadorul american a tinut sa sublinieze totodata ca "Romania a fost unul dintre cei mai de nadejde aliati ai Americii in razboiul international impotriva terorismului", amintind de sacrificiul celor doi militari romani din Afganistan.

J.D. Crouch a mai spus ca Romania "este azi in pozitia unica de a da lectii de democratie - chiar in timp ce isi construieste propriile institutii democratice", ca "are vocatia de a juca un rol si mai important in sud-estul Europei, ca poate fi un ghid pentru aspirantele la statutul de membru NATO, ca poate continua sa fie lider in eforturile regionale de a face fata raspandirii armelor de distrugere in masa".

SFATURI. Referindu-se la integrarea in UE, ambasadorul SUA apreciaza ca, prin castigarea statutului de membru, Romania va marca un imens salt inainte. El a enumerat insa si cativa pasi pe care Romania ii mai are de facut: descentralizarea luarii deciziilor, transparenta si standardizare in cheltuirea banului public, crearea unui mediu concurential onest, simplificarea legislatiei pentru IMM, eficientizarea si crearea unui sistem juridic onest, combaterea coruptiei. "Viata politica este o oportunitate pentru serviciul public, nu o sansa pentru imbogatire personala. Astept cu nerabdare ziua in care voi vedea politicieni parasind guvernul pentru a face bani", a mai spus Crouch. El a aratat totodata ca libertatea presei este piatra de temelie pentru orice societate democratica, aratand ca atat Guvernul, cat si liderii societatii civile trebuie sa protejeze aceasta "libertate vitala".

Crouch considera totodata ca parteneriatul strategic intre Romania si SUA depinde de "stabilizarea si adancirea" democratiei in Romania, pentru ca fara institutii democratice puternice sprijinul american ce poate fi acordat tarii noastre va fi limitat.

×
Subiecte în articol: politic romania