x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ludovic Orban: Propunerea noastră pentru funcția de premier să fie Florin Cîțu

Ludovic Orban: Propunerea noastră pentru funcția de premier să fie Florin Cîțu

de Georgiana Oprea    |    09 Dec 2020   •   18:22
Ludovic Orban: Propunerea noastră pentru funcția de premier să fie Florin Cîțu

UPDATE. Liberalii îl susțin pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de premier, a anunțat, miercuri seara, președintele PNL, Ludovic Orban.

„Cu o singură abținere, Biroul Politic Național al PNL a decis ca propunerea noastră pentru funcția de premier să fie Florin Cîțu. De asemenea, am stabilit partenerii posibili cu care negociem formarea unei majorități parlamentare: e vorba despr USR-PLUS, UDMR, vor purta negocieri și cu grupul minorităților din Camera Deputaților”, a anunțat Ludovic Orban. 

UPDATE. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a fost votat de membrii BPN al PNL pentru a fi propunerea formațiunii de premier, potrivit unor surse din conducerea PNL.

„Florin (Florin Cîțu - -n.r.) a fost votat pentru a fi propunerea noastră de prim-ministru. El a fost aplaudat de toți. A fost o singură abținere, a lui Dan Motreanu”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din conducerea PNL.

Liderii PNL s-au reunit în ședința Biroului Politic Național, în sistem de videoconferință, pentru a stabili propunerea formațiunii de premier.

Florin Cîțu a absolvit Grinnell College din SUA (1996), un masterat în economie în cadrul Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University. A fost economist în cadrul Băncii Naționale a Noii Zeelande (2001-2003) și în cadrul Băncii Europene de Investiții (2003-2005). În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist șef (2006-2007) și șef al departamentului piețe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant și analist economic.

A fost ales senator de București în 2016.

Florin Cîțu a mai fost desemnat pentru a fost Executivul în 26 februarie, însă și-a depus mandatul.

Stire intiaila PNL discută, miercuri, 9 decembrie, trei propuneri de premier, urmând ca președintele liberalilor, Ludovic Orban, să se consulte cu președintele Klaus Iohannis într-o întâlnire, la ora 14:00, la Palatul Cotroceni.

„Vom valida seara, probabil în BPN, în jurul orei 19,00 sau 20,00, după ce la prânz vom sta de vorbă pe propuneri. (...) Toate numele sunt membri ai PNL, au fost membri ai PNL, vor fi membri ai PNL", declara Rareş Bogdan la sediul partidului.

Printre propunerile de premieri se numără și actualul prim-ministru interimar, Nicolae Ciucă.

PNL va avea miercuri seară Biroul Politic Național pentru a valida propunerea de premier.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a precizat că liberalii nu vor „scandal între palate”, ci un premier care „să lucreze perfect cu președintele”. De asemenea, Rareș Bogdan a menționat că liberalii au trei propuneri de premier, respective Nicolae Ciucă, un alt nume vehiculat în spațiul public, cât și „un nume pe care presa l-a scăpat”.

„Avem trei persoane (...). Domnul Ciucă este şi celelalte două propuneri nu vi le pot dezvălui pentru că le discutăm în 20 - 30 de minute la sediul PNL şi înainte ca Ludovic Orban să se întâlnească cu preşedintele. Al treilea nume exista şi aseară, iar acest nume a scăpat presei. Se va discuta astăzi, tocmai de asta merge preşedintele partidului la Cotroceni, pentru a sta de vorbă pe baza celor trei nume. PNL este într-un parteneriat cu preşedintele României, nu într-o subordonare”, a declarat Rareş Bogdan, miercuri, la Digi 24.

Cum ar putea să arate noul guvern

PNL a făcut o analiză a modului în care va arată noul Guvern și o împărțite a posturilor înainte de a începe negocierile cu USR PLUS și UDMR.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a mai precizat că la negocierile cu USR PLUS și UDMR, liberalii vor merge cu propunerea să aibă 10 sau 11 miniștri, USR-PLUS cinci sau șase miniștri, iar UDMR doi.

PNL dorește portofoliile de la: Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Transporturilor, Economiei, Fondurilor Europene și Externe.

USR dorește funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru Dan Barna, însă Ludovic Orban a revendicate deja această funcție și are susținerea partidului în acest sens.  

Potrivit rezultatelor alegerile parlamentare din 6 decembrie, Parlamentul va avea 466 de membri. Pentru a forma majoritate și a fi validat un nou Guvern este nevoie de 234 de voturi. O alianță între PNL, USR PLUS și UDMR înseamnă 244 de voturi, la care se pot adăuga alte 18 voturi de la Minorități.

După ce președintele Klaus Iohannis va anunța premierul desemnat, partidele încep negocierile pentru împărțirea portofoliilor.

×