Liderii provizorii ai grupurilor parlamentare din Senat nu au reusit ieri sa ajunga la un acord in privinta impartirii functiilor in conducerea acestui for legislativ.
GABRIELA ANTONIU
|
|
MARUL DISCORDIEI. Doru Ioan Taracila (PSD) si Nicolae Vlad Popa (Alianta D.A.) au calcule diferite pentru functia de presedinte al Senatului
|
Biroul Permanent al Senatului este compus din presedintele Senatului, care este ales la inceputul legislaturii pe toata durata mandatului, patru vicepresedinti, patru secretari si doi chestori, acestia din urma fiind desemnati la inceputul fiecarei sesiuni. Nemultumirea parlamentarilor PNL si PD este legata de faptul ca, in varianta propusa discutiei, sustinuta de PSD, nu este luata in calcul si functia de presedinte al Senatului, algoritmul aplicandu-se doar celorlalte zece posturi.
REPREZENTARE. Potrivit senatorului PNL Nicolae Vlad Popa, daca in plenul Senatului exista o pondere a grupurilor parlamentare, aceasta reprezentare trebuie respectata proportional si in Biroul Permanent, dupa cum prevede regulamentul. "Daca Alianta castiga presedintia, de exemplu, proportia de reprezentare in Biroul Permanent este mai mare decat procentul comun obtinut la voturi; in cazul in care castiga PSD, se intampla acelasi lucru", a mai spus Popa, adaugand ca, din calculele facute, PSD ar castiga zece procente, avand o functie in plus. Potrivit lui Popa, la Camera Deputatilor a fost luata intotdeauna in calcul si functia de presedinte.
VOT SECRET. Pe de alta parte, senatorul PSD Doru Ioan Taracila a afirmat ca, in cele patru legislaturi, presedintele Senatului nu a fost inclus niciodata in algoritmul
politic. El a invocat prevederi ale Constitutiei si ale Regulamentului Senatului, potrivit carora presedintele se alege prin vot secret la inceputul legislaturii si fiecare grup parlamentar are dreptul sa faca o propunere. Potrivit lui Taracila, "diferenta specifica" intre functia de presedinte si celelalte functii este ca numai in cazul acestora din urma se respecta algoritmul. Daca se ajunge la un blocaj, daca negocierile esueaza, plenul Senatului hotaraste prin vot, a mai spus Taracila.
NICHITEAN
|
Nicolae Vlad Popa a declarat ieri ca a propus Comisiei de validare a acestui for legislativ invalidarea mandatului de senator pentru Vasile Brandusel Nichitean, care a candidat pe listele PD. Nichitean a fost exclus din PD dupa turul I al alegerilor generale, intrucat s-a dovedit ca acesta a votat de mai multe ori. In acest caz, Legea privind alegerea Parlamentului prevede invalidarea mandatului de parlamentar. "Nu cred ca va exista vreun vot atat in comisie, cat si in plen pentru validarea lui Nichitean", a apreciat Popa. Decizia Comisiei de validare privind cazul lui Vasile Nichitean va fi supusa aprobarii plenului Senatului din 17 decembrie.
|
|
ILIESCU
|
Radu Berceanu (PNL-PD) a cerut ieri, intr-o contestatie depusa la Comisia de validare, ca mandatul se senator al lui Ion Iliescu sa nu fie validat cat timp acesta detine inca functia de sef al statului. Altfel s-ar ajunge la o incalcare a Constitutiei, Iliescu indeplinind in acelasi timp functia de presedinte al Romaniei si cea de senator, sustine Berceanu. Potrivit lui Nicolae Vlad Popa, Alianta va propune astazi la Comisia de validare amanarea validarii mandatului de senator al lui Ion Iliescu pana in momentul in care acesta si-l va incheia pe cel de presedinte. O alta contestatie depusa il vizeaza si pe Gheorghe Constantin (PSD+PUR).
|
|